Toboggan 314810 960 720 1

Vijf bijzondere winteractiviteiten (die je vast niet kent!)

woensdag 24 februari 2016

Met de relatief warme feestdagen in december leek het er even op dat we de winter dit jaar helemaal zouden overslaan, maar inmiddels is het toch zover! Het kwik is eindelijk onder nul geraakt en grote delen van Nederland zijn veranderd in prachtige winterlandschappen. Genoeg reden om slee en schaatsen uit de schuur te pakken en te genieten van het koude weer voordat het weer verdwijnt. Want wat is er nou Nederlandser dan gezellig met z’n allen schaatsen op natuurijs? In het buitenland geven ze een heel andere invulling aan winterpret: wij maakten een top-vijf van de leukste en gekste winteractiviteiten van over de hele wereld!

Skiën met een edge

In Nederland zijn we helaas niet gezegend met mooie bergen waar je lekker vanaf kan roetsjen, dus dan wordt het roeien met de riemen die je hebt. Voor deze activiteit heb je gelukkig helemaal geen bergen nodig! Wel sneeuw en paarden of honden, daarentegen... Skijoring is skiën, maar dan anders; het begon honderd jaar geleden in Scandinavië als een manier van transport, maar is in de loop van de tijd ontwikkeld tot een heuse sport. Wat is nu de bedoeling? Je laat je op ski’s voorttrekken door een paard of een stel honden en je racet over obstakels en hellingen voor extra spanning en uitdaging. Leuke manier om naar je werk te gaan?

Geen bobslee? Pak een sneeuwschep!

Als je bobsleefanaat bent maar je hebt geen bobsleebaan tot je beschikking kun je óf naar de Efteling óf je kunt de sneeuwschep uit de schuur halen en gaan met die banaan! Je zou denken dat dit kinderspel is, maar niets is minder waar: met een sneeuwschep ga je razendsnel de berg af! Skiliftbediendes bedachten dit dan ook als manier om zo snel mogelijk naar beneden te komen. Inmiddels worden er zelfs jaarlijkse kampioenschappen sneeuwschepsleeën georganiseerd in New Mexico. Hiervoor moet je wel een snelheidsduivel zijn, aangezien snelheden oplopen tot maar liefst 110 kilometer per uur! Durf jij?

Dutje in de sneeuw

Misschien niet de meest uitnodigende winteractiviteit, maar wel een gezonde, zo schijnt. In Scandinavië geloven ze dat frisse (zeg maar gerust ijskoude) lucht goed is voor baby’s en kinderen. Ouders laten hun kinderen daarom buiten in hun kinderwagens een dutje doen, onder temperaturen onder nul. Brrrr! Het is daar heel gewoon: zelfs op het kinderdagverblijf slapen de kinderen buiten. Laat je kids dus gerust buitenspelen in het winterse weer, want als je de Scandinaviërs mag geloven is de koude lucht goed voor ze!

Hardlopen op ijs

Dacht je dat de Marathon van New York een ervaring was, dan heb je vast nog niet de Noordpool Marathon gedaan! Deze ijsloop van 42 kilometer is voor de echte die hards: je hebt de kou tegen je en daarnaast is het landschap natuurlijk ook niet echt makkelijk te belopen. Maar gelukkig word je als deelnemer niet helemaal aan je lot overgelaten, want onderweg staan tenten waar je enigszins kunt opwarmen. Misschien wel het tofste van deze marathon: je rent op de bevroren Noordelijke IJszee. In feite loop je dus op water…

Bowlen met een kalkoen

Deze ‘sport’ kan eigenlijk op elke ondergrond, maar bij voorkeur op ijs. Er bestaat een traditie om een bevroren kalkoen over het ijs te laten glijden naar een stel kegels, net als bij normaal bowlen. Voor deze gekke sport kun je terecht in Wisconsin in de Verenigde Staten. Het enige wat je nodig hebt is een bevroren kalkoen uit de supermarkt en tien frisdrankflessen, die dienen als kegels. De ijzige ondergrond zorgt net even voor wat meer snelheid. Strike!

Zo gek had je deze winteractiviteiten vast niet verwacht. Welke van deze rare avonturen zou jij willen meemaken?

Dit artikel werd oorspronkelijk op 28 januari 2016 geplaatst op Telegraaf.