Rock

IJspret tijdens de uitblijvende winter

vrijdag 29 januari 2016

Het is natuurlijk veel te warm voor de tijd van het jaar. Vreugde voor de koukleumen, maar balen voor de liefhebbers van ijspret. Het is dan ook waarschijnlijk dat de Elfstedentocht voor de achttiende keer op rij zal uitblijven, want met deze temperaturen zit schaatsen op natuurijs er voorlopig niet in. Maar voor alle winterwonderlandbewonderaars en schaatsfanaten is er natuurlijk altijd een alternatief: de kunst van het namaken! Wij hebben een top-5 met plekken samengesteld waar je alsnog je schaatsen op het ijs kunt zetten.

1. Pirouetjes op 57m hoogte

Misschien wel de meest bijzondere en romantische plek om te schaatsen: de Eiffeltoren! Op de eerste verdieping van de tour Eiffel kun je met je ticket om de toren te beklimmen ook een paar schaatsen huren en pirouetjes draaien op het ijs. Op een hoogte van 57 meter geniet je van de gezelligheid en het prachtige uitzicht over Parijs. Deze winter heeft de eerste verdieping een rustiek thema. De omheining van de schaatsbaan, de bar en de mini-Eiffeltoren op de baan bestaan uit hout. Goed gedaan, Eiffeltoren! Wat een toplocatie om een ijsbaan te plaatsen!

2. Winterplezier in hartje Amsterdam

Ook in onze eigen hoofdstad kun je genieten van kunstschaatsbanen. Op de ijsbaan op het Leidseplein kun je lekker oudhollands genieten van schaatsplezier, gecombineerd met een oliebol en een lekker drankje! Het centrum van Amsterdam trekt natuurlijk ontzettend veel toeristen en daarom is het hier gezellig druk. De baan deel je hier dan ook met toeristen die nog nooit op de ijzers hebben gestaan – een amusante gewaarwording. Naast het schaatsen zijn er genoeg andere activiteiten zoals de ‘Drag Queen Winterspelen’. Dat wordt lachen, gieren, brullen op het ijs in hartje Amsterdam.

Ook het Museumplein is winterproof gemaakt met een gezellige schaatsbaan in Rembrandtstijl. Ben je niet een ervaren schaatser? Dan kun je zelfs een lesje nemen. En als je het schaatsen helemaal niet ziet zitten dan kun je natuurlijk ook gewoon een hapje en een drankje doen op het plein, dat geheel gehuld is in een prachtige wintersetting. Hier staan allerlei typisch winterse maaltijden op je te wachten.

3. Rockefeller Center

Het ultieme kerstgevoel creëren in New York? Dat kan! Laat je Hollandse schaats-skills zien op de ijsbaan voor Rockefeller Center. Met de opening in 1936 is het al bijna 80 jaar een groot succes! Het is niet de goedkoopste schaatsbaan, want in het hoogseizoen (november tot januari) betaal je maar liefst $35 voor anderhalf uur (inclusief de huur van de schaatsen). Aan te raden is dan ook om in januari te gaan. Dan is de baan goedkoper en heb je geen wachtrij van twee uur. Het is er in ieder geval zeker eentje die op je bucketlist moet staan.

4. Vienna Ice World

Altijd al een keer Wenen willen bezoeken? Doe dit deze januari! Het Rathausplatz is dan omgetoverd tot een heus winterparadijs. Wat het plein nou zo gezellig maakt? De prachtige versiering en grote lampen die het Wiener Rathaus kleurrijk verlichten. En de ijsbaan is werkelijk enorm! Er is zelfs een apart pad aangelegd om een groter rondje om het plein te kunnen schaatsen. Het is er elegantie at its finest, want je kunt er je kunstschaatservaringen laten zien op mooie walsmuziek.

5. Schaatsen met uitzicht op de zee

Australië is een land waar je helaas niet terecht kunt voor het ultieme wintergevoel. Ben je geen fan van de kou maar vind je schaatsen wel geweldig? Pak je schaatsen dan maar in en boek een reis naar Bondi, Australië! Hier kun je namelijk lekker in je T-shirtje de baan op en vanaf die baan heb je een geweldig uitzicht op het strand en de zee. Dus nadat je fanatiek hebt geschaatst kun je afkoelen door een duik te nemen in de helblauwe zee.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 27 december 2015 geplaatst op Telegraaf.