Wafers 730835 640

Street food: proef de lokale cultuur!

woensdag 30 december 2015

Als je in het buitenland bent kun je een gewoon restaurant induiken. Maar de échte lokale delicatessen kun je vaak veel beter op straat vinden! In Nederland zijn food trucks tegenwoordig vaste prik voor food lovers, en ook op vakantie is dit de meest avontuurlijke (én voordelige) manier om de lokale keuken te leren kennen. Wij geven een aantal tips voor wat je wel en niet moet doen.

Street food vs. restaurant

Street food kent veel voordelen tegenover een vorkje prikken in een restaurant. Ten eerste bespaart het een hoop in de portemonnee: wat op straat eten is vaak een stuk goedkoper dan een volledig diner in een restaurant. Daarnaast wordt het eten ter plekke bereid, wat betekent dat je een kijkje krijgt in de lokale manier van koken. En terwijl jouw gerecht of hapje wordt klaargemaakt kun je meteen een praatje maken met de locals en zo misschien wel onmisbare tips krijgen en meer te weten komen over de stad of regio. Letterlijk cultuur proeven dus!

In welke steden moet je zijn voor het beste street food?
Elke plek heeft wel een paar lokale specialiteiten die waarschijnlijk de moeite waard zijn om te proberen, maar waar hebben ze nou het allerbeste en lekkerste street food? Een top-5:

1: Pad Thai in Bangkok, Thailand. 
Heel Bangkok wordt gedomineerd door foodstandjes die je de heerlijkste Aziatische delicatessen bieden. Je kan door de bomen bijna het bos niet meer zien zo veel verrukkelijks is er te vinden. Kun je echt niet kiezen, ga dan voor de klassieker Pad Thai. Kies een type noodle en vlees of vis en breng je gewokte maaltijd op smaak met rode pepertjes, garnalen of palmsuiker. Kin Ai Aroy! (Eet smakelijk!)

2: Saté in Singapore.
Een smakelijke Maleisische specialiteit in Singapore is saté. Het vlees op stokjes wordt heerlijk geroosterd op een houtskoolvuurtje. En ja, ook in Singapore brengen ze de satéstokjes op smaak door middel van een flinke schep pittige pindasaus! Waar kan je nu de beste halen? In Mallay City bij de Hazwani Food Junction. Gunawan Bin Baajoan, kleinzoon van de familie die al vier generaties saté bakt, heeft daar een paar lekkere stokjes voor je klaarliggen.

3: Pasteitjes in Marrakech, Marokko.
In het kleurrijke Marrakech heb je het bekende Djemaa el-Fna plein. Het leukste is om er tegen de avond heen te gaan, want dan openen alle eetkraampjes. Als je daar dan toch bent, probeer dan b’stilla. Dit is een soort taart van filodeeg gevuld met duivenvlees (weer eens wat anders!), amandelen, eieren en verse specerijen.

4: Maïs in Mexico City, Mexico.
In Mexico City heb je veel marktgebouwen vol met eetstalletjes. Naast de bekende churros kun je hier terecht voor elote. Dit is een geroosterde maïskolf bedekt met mayonaise, cotija kaas (een harde, brokkelige kaas), chilivlokken en tot slot een frisse scheut limoensap. Buen apetito!

5: Wafels in Antwerpen, België.
Een goudbruin frietje met mayo moet natuurlijk minstens één keer per bezoek aan België genuttigd worden, maar de zoetekauw mag het land ook niet verlaten zonder de allerbeste wafel van België te eten. De locals vinden dat deze te vinden is bij Désiré de Lille, middenin het centrum van Antwerpen.

Waar moet je voor oppassen bij het eten van street food?

Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat datgene wat je eet veilig is en dat je er niet ziek van wordt. Eerder dit jaar werd er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de kwaliteit en hygiëne van straateten in Delhi (India), en de resultaten waren niet al te smakelijk. Op vijf verschillende eetgelegenheden op markten werd het E. coli-bacterie gevonden.. Daarom nog een paar tips om bij straatkraampjes in tropische klimaten (maar ook dichterbij huis) rekening mee te houden. Let op de volgende punten:

  • Check even hoe het kraampje eruit ziet. Is alles schoon? Check de pan, de grill, de omgeving, wordt alles bewaard in een koelbox? Dit zijn allemaal mogelijke bronnen van bacteriën.
  • Eet alleen voedsel dat bereid wordt waar je bij staat. Anders zou het eten er immers al een tijdje kunnen liggen, en ook dit is een broedplaats voor bacteriën.
  • Let ook op de olie waarin je gerecht wordt klaargemaakt. Donkere olie is geen goed teken, dus let erop dat de olie helder is van kleur.
  • Zoek naar kraampjes die populair zijn en waar veel locals eten. Straatchefs die een vaste plek hebben, hebben vaak een bron met schoon water voor het koken en om de handen te wassen.

Mobiel eten in Nederland

We noemden het eerder al: in Nederland zijn de foodfestivals (met veelal food trucks) enorm in opkomst. Ver reizen hoeft dan ook niet meer om toch heerlijke buitenlandse specialiteiten te kunnen proeven! Vooral Amsterdam is wat dit betreft een walhalla voor voedselliefhebbers, maar er zijn festivals die heel Nederland doortrekken. Wat kun je verwachten bij een foodfestival? Eten! Heel veel ontzettend lekker eten! Hier variëren de street foods van simpel Holland tot pittig Mexicaans. Een tip is om met een lege maag naar het festival te gaan, want je wil geheid alles proberen!

Bij welke street food eet jij je vingers op?

Dit artikel werd oorspronkelijk op 25 november 2015 geplaatst op Telegraaf.