Suitcase 841200 640

Pas op! Paspoort soms al ruim voor de vervaldatum ongeldig

vrijdag 13 november 2015

Bij de voorbereidingen voor uw vakantie checkt u natuurlijk een aantal belangrijke zaken zoals uw reisverzekering en de geldigheid van uw paspoort. In principe kijken we of ons paspoort nog geldig is wanneer we vertrekken en terugkeren, maar dat is niet altijd voldoende als u reist buiten de EU..

Regels per bestemming verschillend

De eisen voor de geldigheid van het paspoort zijn anders buiten de EU. Om te reizen naar landen buiten de EU heeft u een paspoort nodig die nog geldig is voor drie tot zes maanden bij vertrek of aankomst. Veel reizigers zijn niet op de hoogte van deze regelgeving en komen daardoor voor een vervelende verrassing te staan op het vliegveld. Deze regelgeving verschilt per land, dus check ruim voordat u vertrekt de geldigheidsduur van uw paspoort. Voor het ene land is de eis drie maanden; bij de ander moet uw paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst of bij vertrek. Wanneer uw paspoort niet geldig is volgens de eisen van het betreffende land, kunt u helaas het vliegtuig niet boarden.

Let op bij transfers!

Let ook op als u een transfer heeft in een ander land. Ook dan kan het namelijk voorkomen dat u uw reis niet mag starten of vervolgen vanwege de geldigheid van uw paspoort (of bijvoorbeeld vanwege visum-eisen). Indien u niet kunt bewijzen dat u aan de eisen voldoet van het land van de transfer of bestemming kunt u al bij vertrek een instapweigering krijgen. Een aantal voorbeelden van landen waar uw paspoort minstens zes maanden geldig moet zijn bij aankomst zijn Indonesië, China en India. Binnen de EU zult u waarschijnlijk niet tegen het probleem van de geldigheidsduur van uw paspoort lopen. Hier geldt namelijk dat deze geldig moet zijn tot ten minste de datum van de terugreis.

Controleer dus ruim van tevoren de vervaldatum van uw paspoort om zorgeloos op vakantie te kunnen gaan!