Menu coffee outside cafe large

Een lekker bakkie: waar is koffie het goedkoopst en duurst?

woensdag 11 november 2015

Koffie is een eerste levensbehoefte, zou je haast denken. Voor ons Nederlanders is het dan ook ondenkbaar een dag te beginnen (of te eindigen) zonder een 'lekker bakkie'. Maar wist u dat in sommige landen het vinden van een behoorlijke kop voor een redelijke prijs nog knap lastig kan zijn? In bepaalde werelddelen is het drinken van koffie zelfs een zeer dure hobby! Wij zetten de verschillen op een rijtje. 

Een kop zwart goud...voor de prijs van goud?

Aziatische landen zijn met hun prijzen over het algemeen een stuk goedkoper dan Europese, dus denkt u als Europeaan daar lekkere koffie te kunnen drinken voor een zacht prijsje. Helaas, helemaal mis! Aziatische landen hebben namelijk de duurste koffie ter wereld. Waarom? Aziaten drinken liever een kopje thee en daarom liggen de prijzen van koffie zo hoog. De hoofdprijs voor een bakkie koffie betaalt u in het Zuid-Koreaanse Seoul. Hier kost een bakkie zwart goud gemiddeld maar liefst €8,53! Dus mocht u naar Azië op vakantie willen gaan, wees dan voorbereid op ontwenningsverschijnselen. Want tenzij u grof geld overheeft voor uw cafeïneverslaving zal u toch echt over moeten gaan op thee. Ook Tokyo, Beijing, Hong Kong en Taipei vragen tussen de €6 en €7,50 voor één bakje koffie. Populaire Europese steden als Londen en Parijs kunnen er ook wat van: hier vragen ze gemiddeld €5,20...

Steden voor de koffiejunk

Als koffiejunk wilt u natuurlijk ook weten waar u het goedkoopst uw cafeïneshot kan halen! Daarvoor kunt u het best terecht in Bogotá, Colombia. Voor slechts €1,38 heeft u de lekkerste koffie, vers van de koffieplantages. Ook Brazilië en Mexico-Stad hebben koffie die helemaal niet verkeerd is, voor gemiddeld twee euro. Deze steden zitten allen in de zogenaamde 'koffiegordel' en serveren 100% Arabica-koffie. Op de ranglijst van prijzen valt Nederland net buiten de top-10 met haar plek op nummer elf. In Nederland betalen we gemiddeld €3,41 per kop.