Oulu 180059 640

De beste en slechtste luchthavens van 2015

vrijdag 30 oktober 2015

Ieder jaar publiceert The Guide to Sleeping in Airports de top-10 van de beste en slechtste luchthavens van 2015. Hieronder staan de luchthavens waar u liever niet al te lang wilt verblijven of waar u misschien juist nooit meer weg wilt!

Door de naam 'The Guide to Sleeping in Airports' zou u denken dat de top-10 alleen wordt gebaseerd op het goed kunnen slapen op luchthavens, maar dit is slecht één van de onderdelen waarop wordt beoordeeld. Reizigers werden namelijk ook gevraagd om luchthavens te evalueren op goede en slechte kwaliteiten. Hier kwamen maar liefst 26.297 reacties op. Lezers van Sleeping in Airports waren de jury van vier categorieën: comfort, gemak, hygiëne en klantenservice.

Onvriendelijk en corrupt..

Reist u binnenkort via Nigeria's Port Harcourt International Airport? Dan hopen we dat u geen vertraging heeft, want dit is een vliegveld waar u geen seconde langer moet willen blijven dan nodig! The Guide to Sleeping in Airports heeft deze luchthaven namelijk benoemd tot slechtste luchthaven van 2015. Waarom? Reizigers oordeelden dat het personeel onvriendelijk en niet behulpzaam is, en het wordt zelfs beschuldigd van corruptie. De luchthaven heeft weinig zitplekken, defecte airconditioning en de aankomsthal is in feite een tent. Het enige positieve wat de site benoemt, is dat er wel gerenoveerde delen zijn die ook echt muren, vloeren en ramen bevatten.

Er zijn luchthavens die consequent de lijst behalen. Jeddah King Abdulaziz International Airport (Saoedi Arabië) staat op de tweede plek van slechtste luchthavens van 2015. Stemmers vonden het vliegveld chaotisch, druk en onhygiënisch, en dan vooral de Hajj terminal. Sleeping in Airports benoemt vooral de geur als opvallend. 

Er staat één Europese luchthaven in de lijst en dat is het Franse Beauvais-Tille Airport, op nummer 10. Er waren hier ook te weinig zitplaatsen, onaardig personeel en de hygiënische standaarden van het vliegveld waren net aan voldoende.

Top-10 slechtste luchthavens

1. Port Harcourt International Airport (Nigeria)

2. King Abdulaziz International Airport (Jeddah, Saoedi Arabië)

3. Tribhuvan International Airport (Kathmandu, Nepal)

4. Tashkent International Airport (Uzbekistan)

5. Simon Bolivar International Airport (Caracas, Venezuela)

6. Toussaint Louverture International Airport (Port au Prince, Haïti)

7. Hamid Karzai International Airport (Kabul, Afghanistan)

8. Tan Son Nhat International Airport (Ho Chi Minh City, Vietnam)

9. Benazir Bhutto International Airport (Islamabad, Pakistan)

10. Beauvais-Tille International Airport (Parijs, Frankrijk)

Aziatische luchthavens domineren

Tegenover de slechtste luchthavens staat natuurlijk ook de top-10 beste luchthavens, en hier zijn wel meerdere Europese luchthavens in terug te vinden. We hadden wel kunnen voorspellen dat Aziatische luchthavens de lijst domineren, met op nummer 1 Changi International Airport (Singapore). Punten die als zeer prettig worden ervaren zijn het vervoer van de luchthaven naar het stadscentrum en de luxe privileges voor als u een tussenstop heeft, zoals douches, sauna’s, fish spa’s, vlindertuinen en een koi visvijver. Kijk, dat klinkt ons nou helemaal niet slecht in de oren!

Top-10 beste luchthavens

1. Changi International Airport (Singapore)

2. Incheon International Airport (Seoul, Zuid-Korea)

3. Haneda International Airport (Tokio, Japan)

4. Taoyuan International Airport (Taipei, Taiwan)

5. Hong Kong International Airport

6. Munich International Airport (Duitsland)

7. Helsinki International Airport (Finland)

8. Vancouver International Airport (Canada)

9. Kuala Lumpur International Airport (Maleisië)

10. Kloten International Airport (Zurich, Zwitserland)