Plane 636090 640

Waarom zit er een gaatje in het vliegtuigraam?

donderdag 22 oktober 2015

Op lange vluchten kunnen de opties wat betreft activiteiten wat beperkt worden. Wat doet u dan? Juist, even wegdromen bij het prachtige uitzicht. Maar het zicht wordt belemmerd door een gaatje in het raam. En waarom zit dat gaatje er eigenlijk? Is het raam kapot?! Paniek!..

Dit gaatje is zeker niet iets om u zorgen over te maken. Sterker nog: het heeft juist een heel nuttige werking! Wij verklaren in dit stuk twee zaken die iedereen zich waarschijnlijk wel eens heeft afgevraagd in het vliegtuig!

Een gaatje voor veiligheid

Het gaatje wordt een ventilatiegat genoemd en zit tussen het binnen- en het buitenraam in. Het zorgt ervoor dat er niet teveel druk op de ramen komt te staan. Hoog in de lucht is de luchtdruk namelijk heel laag. Hierdoor wordt de druk in de cabine juist verhoogd, en het ventilatiegat zorgt ervoor dat het buitenste raam de druk aankan en dus niet barst. Het ventilatiegat heeft ook nog een andere functie, namelijk ervoor zorgen dat het raam niet beslaat! Het vocht dat tussen de twee ramen vrijkomt, kan hierdoor ontsnappen. En daardoor kunt u weer optimaal blijven genieten van het uitzicht.

Het luikje van het vliegtuigraam

En weet u ook waarom de luikjes van de ramen open moeten zijn als het vliegtuig opstijgt of landt? Hier zijn eigenlijk meerdere redenen voor. Veiligheid staat voorop in een vliegtuig en als er iets gebeurt, moet het cabinepersoneel voorbereid zijn op alles. Ten eerste zorgt het openen van de luikjes ervoor dat uw ogen en die van de crew kunnen wennen aan het daglicht, daarom gaan de lichten in het vliegtuig ook uit. Daarnaast kan het cabinepersoneel in het geval van een noodlanding of crash buiten zien of er eventueel obstakels zijn bij het uitstappen. En ten slotte is het nuttig voor de hulpdiensten die van buitenuit het vliegtuig in moeten. Er kan dan direct worden geconstateerd of er sprake is van rook of brand. Altijd de luikjes openen bij landen en opstijgen dus!