Welke airline heeft de mooiste stewardessenuniformen?

woensdag 23 september 2015

De zomer loopt inmiddels alweer bijna op z’n eind. Dat betekent dat de meeste Nederlanders weer terug zijn van een verre of minder verre vakantie en dat het normale leven weer wordt hervat. En opgeteld hebben we dus ook weer heel wat uurtjes op de vliegvelden en in vliegtuigen doorgebracht. En dan ga je toch eens om je heen kijken. Wij hebben dat ook gedaan, en richtten onze aandacht op de stewards en stewardessen. Want diens uniformen lopen behoorlijk uiteen! Wij zetten de mooiste en meest gewaagde stewardessenuniformen op een rijtje. Welk uniform vind jij het mooist?

6: Turkish Airlines (in 1980)

Je zou denken dat luchtvaartmaatschappijen met de tijd meegaan, maar bij Turkish Airlines lijkt het tegenovergestelde het geval! De uniforms van de maatschappij zijn er als je het ons vraagt in de jaren nogal op achteruit gegaan. Nu moeten we toegeven, de rokjes uit 1980 zijn wel érg kort (al staat het de dames wel). Maar de hobbezakken van nu zijn het andere uiterste. De uniformen van de stewards zijn er wel op vooruit gegaan: deze lijken regelrecht van de catwalk afgelopen te zijn.

Overigens voerde Turkish Airlines in de afgelopen jaren nog een aantal andere regels in. Rode lippenstift is voor stewardessen in de ban gegaan, omdat dit niet zou passen bij de nieuwe rode uniforms.. Ook hoge knotten, pruiken en tatoeages zijn tegenwoordig uit den boze. De dames mogen wel make-up dragen, maar uitsluitend in natuurlijke kleuren. Welk uniform spreekt jou het meest aan? Klik hier voor de foto.

5: Lufthansa

Op nummer vijf vinden we Lufthansa. Het personeel van de grootste Duitse luchtvaartmaatschappij dost zich ieder jaar uit voor het Oktoberfest. Deze traditie, waarbij een deel van de bemanning in traditionele Duitse klederdracht vliegt, begon meer dan 50 jaar geleden, in 1957. Hoewel de rokken van de dames iets aan de lange kant zijn, misstaat deze klederdracht hen absoluut niet. En de laag uitgesneden decolletés zijn op zichzelf al sexy genoeg. Behalve de uniformen past de luchtvaartmaatschappij tijdens het volksfeest ook het snack-assortiment aan: in de Lufthansa-lounges worden typische Beierse delicatessen geserveerd. Hoewel passagiers die richting München vliegen dus wel alvast in de stemming komen, komen de stewardessen helaas niet zoals op het Oktoberfest pullen met een litertje bier brengen tijdens de vlucht...

4: Air Koryo

De conservatieve Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un besloot zich te bemoeien met de uniformen van de nationale luchtvaartmaatschappij Air Koryo. Ja, meneer de dictator is ook maar een man en wilde wat meer been zien wanneer hij vloog. De oubollige rode uniformen werden vervangen door strakke donkerblauwe outfits, met kortere rokjes en hogere hakken. Jong-un vond dat de crew mee moest gaan met de tijd en nam daarom zelf maar de leiding over de re-styling. Overigens dateren de Air Koryo-toestellen nog uit de Sovjet-Unie-tijd en is de maatschappij uitgeroepen tot de slechtste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Maar dat maakt niet uit, zolang er maar wat leuks te zien is!

3: Air Asia

Maar rood staat niet alleen de vrouwelijke stewardessen goed: de kleur is ook erg flatteus voor mannen! CEO van luchtvaartmaatschappij Virgin, Richard Branson, verloor in 2013 een weddenschap met Air Asia-directeur Tony Fernandes over de winnaar van de Formule 1 Grand Prix. De verliezer zou zich in een stewardessenuniform van de concurrent moeten hijsen en zo gasten aan boord van een vlucht bedienen. Helaas voor Branson verloor hij die weddenschap en mocht hij dus aan der lijve ondervinden hoe het is om in de schoenen te staan van een Air Asia-stewardess. Maar eerlijk is eerlijk: mooi rood is niet lelijk! Klik hier voor de lachwekkende foto!

2: Ryanair

OK, de hoge notering van Ryanair in deze lijst is niet helemaal terecht: de degelijke blauwe uniformen van de budgetmaatschappij zijn allesbehalve sexy. De kalender die ze jaarlijks uitbrengen daarentegen... De stewardessen van Ryanair gaan ieder jaar uit de kleren voor het goede doel. De dames ruilen hun uniform in voor een bikini en maken daar een sappige kalender van. De opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds. Deze kalender wordt al sinds 2008 uitgegeven en heeft tot nu toe een opbrengst van €700.000 opgeleverd. Wat je bespaart aan je vliegticket kun je dus mooi aan dit goede doel geven!

1: Qantas

Maar de award voor mooiste uniform gaat zonder twijfel naar Qantas Airways. Want de bikini’s van Ryanair mogen dan erg sexy zijn, ze halen het bij verre na niet bij de enorm stijlvolle outfits van Qantas! De uniformen van de stewardessen zijn ontworpen door de Australische designer Martin Grant. En dat heeft hij onwijs goed gedaan. De dames zijn prachtig gekleed, een goede combinatie van sexy en chique. Petje af! En niet alleen de uniformen zelf zien er tip top uit, ook de zwarte trenchcoats met rood detail zijn fantastisch. Overigens: het staat de stewards ook erg goed! Qantas bewijst met hun mooie stijlvolle stewardessenuniformen dat sexy en mooi niet altijd bloot hoeft te zijn.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 26 augustus 2015 geplaatst op Telegraaf.