Hostile 886035 640

Handgebaren die u in het buitenland beter niet kunt gebruiken

woensdag 9 september 2015

In het buitenland wil de taalbarrière nog wel eens tegenwerken, en daarom probeert u uzelf duidelijk te maken door middel van handgebaren. Maar: terwijl u denkt dat een duim omhoog het universele teken voor goedkeuring is, kan dit in een ander land iets heel anders betekenen. Wij geven u daarom een lijstje met handgebaren die in andere landen toch niet helemaal betekenen wat u denkt.

Duimpje omhoog

In Nederland is de duim omhoog een teken van goedkeuring of een verzoek voor een lift langs de weg, maar pas op met het opsteken van de duim in het buitenland! In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging. In Turkije wordt het gezien als een uitnodiging voor homoseksuele praktijken. Pas dus goed op wanneer u uw duim omhoog gooit!

Naar binnen gericht peace-teken

U als Nederlander ziet de vingers in de vorm van een ‘V’ als een teken van vrede maar in landen als Engeland en Australië kunt u maar beter niet een leuke foto nemen met een naar binnen gerichte peace-teken, want in deze landen betekent dit namelijk de middelvinger! Wilt u twee biertjes bestellen? Roep dan maar gewoon ‘two beers’ in de bar in plaats van twee vingers op de steken. Dat wordt veel beter opgevat!

'Kom eens!'

Wilt u iemand vragen om naar u toe te komen door met uw wijsvinger een lokkende beweging te maken? In Europa is dit prima, maar vermijd deze beweging in Singapore en Japan. Hier betekent deze beweging namelijk de dood. En het is natuurlijk niet zo netjes om iemand de dood toe te wensen als u gewoon lekker op vakantie bent.

Rock on teken

Bent u op vakantie lekker aan het genieten van een hevig rocknummer en steekt u ter waardering de zogenoemde duivelshoorntjes omhoog? Doe dit niet in Spanje, Portugal, Brazilië, Italië en Colombia. Hier betekent het namelijk héél iets anders! Gooit u in deze landen de duivelshoorntjes omhoog dan geeft u het symbool aan voor de overspelige man of vrouw!

Stop!

Het teken van stoppen is voor ons de hand met gestrekte vingers omhoog. Lijkt onschuldig toch? In Nigeria worden de bewoners aardig zenuwachtig van dit teken, want daar is het namelijk het teken van een ernstige vloek. Wilt u het stopteken in Nigeria gebruiken, gebruik dan twee handen in plaats van één.

Heeft u wel eens een misverstandje gehad door het verkeerde handgebaar te gebruiken?