City cars road houses large

Stedentrip met 40 graden: zo houdt u het hoofd koel!

dinsdag 1 september 2015

Bij ons is de zomer alweer op z’n retour, maar in steden als Sevilla kunnen de temperaturen in september nog oplopen tot 30 of zelfs 40 graden! Dit zijn dan ook ideale bestemmingen voor wat later in het seizoen. Maar die hitte maakt het wandelen op de bloedhete straatstenen toch wat minder prettig. Wij geven u tips om het beste te halen uit uw stedentrip, zelfs wanneer het bloedheet is.

Houd rekening met wanneer u boekt

In het hoogseizoen kunnen temperaturen in steden als Valencia of Rome aardig oplopen. Dit kan natuurlijk lekker zijn als u een duik in het zwembad kunt nemen, maar bij de meeste hotels in een stad zit helaas geen zwembad. Houd daarom rekening met wanneer u uw stedentrip boekt. Het voor- of late najaar is zoals gezegd ook een prima tijd om steden te bezoeken. De temperaturen zijn dan heerlijk om het een en ander te gaan bezichtigen.

Plan uw dag

Tussen twaalf en drie uur is de zon het krachtigst en kan het dus aardig warm worden. Vermijd de stad dan ook in die uren. Ga vroeg op pad (in de meeste hotels kan er al vanaf vroeg ontbeten worden), rust tijdens de warmste uren lekker uit op uw hotelkamer (een siësta doet wonderen!) en ga aan het einde van de middag weer de straat op. De meeste Zuidelijke steden komen pas ’s avonds echt tot leven!

Kies de juiste kleding

Voor sommigen kan dit nog een lastige opgave zijn. De fashionista’s onder ons willen natuurlijk hun mooiste zomerjurkjes showen, terwijl het beter is om voor comfort te gaan. Kies kleding van luchtige stoffen zoals katoen of linnen. Wij Nederlanders staan bekend om onze lichte huidjes en hebben dan ook de neiging om snel te verbranden. Kies dus voor kleding die wat meer bedekt. Het klinkt tegenstrijdig, maar een lange broek of jurk is comfortabeler dan u denkt in extreme hitte. Door uw huid te bedekken, blokkeert u de zon en dus de meest directe bron van warmte. Draag ook een pet of hoed. Hierdoor is de directe zon uit uw gezicht en voorkomt u dat uw bolletje verbrand! Vooral bij vrouwen is de hoofdhuid bij de haarscheiding een geniepig plekje dat de neiging heeft te verbranden.

Zoek het donker op

Dit klinkt in eerste instantie een beetje apart, maar we bedoelen hiermee donkere ruimtes zoals musea, kerken en kastelen. Hier is het vaak lekker koel en kunt u een aantal uren doorbrengen. Naast dat u de verkoeling opzoekt, zijn het natuurlijk prachtige gebouwen om te zien.

Eet en drink bewust

De hitte verandert uw eetlust en uitdroging ligt op de loer. Neem dan ook altijd een flesje water mee om uzelf goed te hydrateren. Eet lichte maaltijden, zodat u zich ook licht voelt. Vermijd daarom vet eten en eten dat veel zout bevat, want zout houdt vocht vast. En eet lekker veel ijsjes! De lekkerste verkoeling natuurlijk!

Nederlanders kiezen niet voor de zon

Uit een onderzoekje van vakantiesite Zoover is gebleken dat het weer bij Nederlanders geen bepalende rol speelt wanneer zij een stad bezoeken. Slechts 10% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat het weer doorslaggevend is bij de keuze van de bestemming.

Wat doet om het hoofd koel te houden tijdens een bloedhete stedentrip?