Puppy

Namaakartikelen meenemen van vakantie: mag dat?

vrijdag 21 augustus 2015

Heeft u een mooie replica Rolex gescoord op vakantie en wilt u er graag een paar voor uw familie meenemen? Denk hier goed over na, want dit kan voor problemen zorgen! De Nederlandse douane is erg streng op het gebied van het importeren van nepartikelen. Wat mag wel en wat niet?

In toeristische centra worden er veel bekende nepmerken verkocht voor een klein prijsje. Aan het meenemen van nagemaakte artikelen zijn echter een aantal regels verbonden: het is in Nederland verboden deze spullen mee te nemen en in te voeren. De douane neemt dergelijke goederen vaak in beslag en hier kan ook nog eens een fikse boete tegenover staan.

Wat mag dan wel?

Het is in principe verboden om replica’s in te voeren in Nederland, tenzij het gaat om een kleine hoeveelheid. Dit is bedoeld voor eigen gebruik en dit zijn vastgestelde aantallen. Zo kunt u maximaal drie horloges en 250 ml aan parfum of eau de toilette meenemen. Op het gebied van beeld- en geluiddragers is het slechts toegestaan om drie producten mee te nemen. De douane stelt een maximum van drie stuks aan overige goederen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kleding, zonnebrillen of schoenen. Daarnaast is het verboden om gekochte datadragers mee te nemen in het vliegtuig.

➜ Check gratis en vrijblijvend je vlucht

Nabezorgen strafbaar

De bovenstaande uitzonderingen gelden alleen als u de goederen zelf meeneemt als reiziger. Laat u uw producten nabezorgen per post of per koeriersbedrijf dan worden de goederen alsnog in beslag genomen. De douane en andere overheidsinstellingen controleren of u zich aan de voorgeschreven regels houdt. Zo niet, dan bent u strafbaar en kunt u worden vervolgd door de officier van justitie.

Echt of nep?

Omdat de kwaliteit van namaakartikelen door de jaren heen sterk verbeterd is, worden deze ook steeds lastiger te onderscheiden van de originele goederen. Bent u er niet 100% van overtuigd dat u een namaakartikel heeft gekocht (wat in landen als Turkije, Tunesië of China vaak wel het geval is)? Lees dan de onderstaande tips om echt van nep te onderscheiden:

1: Prijs

Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk ook zo. Dure merken hebben over het algemeen een richtprijs en de prijs van deze artikelen zullen in principe dan ook niet aanzienlijk worden verlaagd. Waar bepaalde producten in het buitenland wel wat goedkoper zullen zijn, is dit bij merkproducten doorgaans niet het geval.

2: Details en afwerking

Zoals eerder genoemd worden imitatieartikelen steeds mooier en beter gemaakt. Neem uw tijd om het product goed te bekijken. Kijk op plekken waar u normaal gesproken niet zou kijken, zoals de onderkant of binnenkant. Vaak ziet u dan al gauw dat de afwerking niet optimaal is. Bij replicahorloges bijvoorbeeld lopen de secondewijzers vaak schokkerig. Let dus op dit soort details. 

3: Verkoopplaats

De leuke marktjes in Turkije zijn een walhalla voor nepartikelen en zoals in Nederland worden ook hier dure merkartikelen niet op straat verkocht. Haalt de straatverkoper zijn collectie uit zijn kofferbak, dan kunt u al raden dat het gaat om nepartikelen. Een merk als Louis Vuitton wordt echt alleen in winkel van het merk verkocht.