Glazen bodem x

Reistip #36: Veiligheid op reis - vermijd diefstal en 'tourist scams'

donderdag 30 juli 2015

In elk land ter wereld zijn er oplichters en dieven en dit is dan ook een onvermijdelijk onderdeel van reizen. Toeristen zijn nou eenmaal een makkelijk doelwit. Maar u kunt wel de kans verkleinen dat u doelwit wordt van tourist scams. Onthoud deze acht tips dus goed, ongeacht waar u naartoe gaat. Ze kunnen zelfs in onze eigen hoofdstad van pas komen..

 1. Draag geen waardevolle spullen in het zicht

Dit is inmiddels wel algemeen bekend: ga niet te koop lopen met uw waardevolle spullen zoals dure horloges, grote merktassen of andere luxe producten. Hier laat u duidelijk mee zien wat er bij u te halen valt. Laat die veel te dure camera dan ook niet pontificaal om uw nek hangen, maar berg hem veilig op in uw tas! Het is overigens niet in ieder land zo, maar in veel gevallen geldt deze basisregel wel.

 1. Houd uw bagage in het vizier

Waar u ook bent, houd uw spullen en bagage altijd goed in de gaten. Plekken als overbevolkte bussen, treinen, stations en busterminals zijn ideaal voor zakkenrollers. Zonder dat u het doorhebt, wordt uw portemonnee, horloge of zelfs uw hele tas buit gemaakt. Het komt ook voor dat uw tas gewoon wordt opgesneden en de volledige inhoud eruit wordt gestolen: zet daarom uw tas nooit op de grond, maar altijd op uw schoot. Hou hem in het zicht en licht tegen u aan.

 1. Té vriendelijke locals?

Wanneer u op reis gaat is het altijd leuk om een praatje te maken met de locals. Maar uiteraard niet als ze u van uw spullen beroven. En dieven zijn heus niet altijd als zodanig te herkennen. De man in pak, een omaatje of dat leuke kleine meisje, iedereen kan het zijn. De één leidt u af en de ander berooft u rustig van uw spullen. Drie voorbeelden van veelgebruikte trucs zijn:

 • Het per ongeluk morsen op uw kleding
 • Het aanbieden van een roos of duivenvoer
 • De weg wijzen aan ‘zoekende’ toeristen
 1. Ken de bestemming!

Zoals iedere bestemming zijn eigen mooie plekjes en gewoontes heeft, heeft ook elke bestemming zijn ‘eigen’ tourist scams. Er wordt voornamelijk veel in georganiseerde bendes gewerkt, de straatcriminaliteit van een bepaalde locatie is daardoor doorgaans ook gemakkelijk in een paar trucs samen te vatten. Deze trucs staan meestal beschreven in de reisgidsen van het betreffende land. Slim om even door te nemen dus: zo voorkom je dat je in die simpele toeristentrucjes tuint. Een veelvoorkomende truc in Barcelona is bijvoorbeeld de ‘pet’: iemand die voor een toerist loopt en opeens stopt terwijl er nog iemand achter hem of haar staat.

 1. Kom zelfverzekerd over

Door u te duidelijk als toerist te profileren bent u duidelijker herkenbaar als doelwit. Probeer dus niet midden op straat grote kaarten open te klappen en probeer zelfverzekerd over te komen: alsof u al weet waar u naartoe gaat. Uiteraard bent u in een vreemde stad en is het logisch dat u de weg niet weet. Maar het is verstandig om vast in het hotel te kijken waar u heen moet, of dit in een restaurant aan de bediening te vragen. Daarnaast is het slim om een aantal herkenningspunten of straatnamen te onthouden waardoor u sneller vertrouwd raakt met de omgeving.

 1. Bewaar uw geld niet op één plek

Het kan soms handig zijn om van tevoren grote bedragen te pinnen, maar dan loopt u wel met een groot pak geld op zak. Het is daarom slim om uw geld over uw zakken te verdelen en ook in verschillende tassen te stoppen. Op deze manier hoeft u niet iedere keer dat hele pak geld tevoorschijn te halen als u een klein bedrag moet betalen. Iedereen kan dan ook weer zien waar u het opbergt... En het echte grote geld? Stop dat in een money belt!

 1. Kopieer de belangrijkste documenten

Het is verstandig om kopies te maken van uw belangrijke documenten zoals paspoorten. Indien deze papieren worden gestolen heeft u namelijk een kopie nodig wanneer u aangifte gaat doen. Daarnaast is het slim om foto’s van andere belangrijke documenten te maken en deze bijvoorbeeld in het online opslagprogramma Dropbox te bewaren. Op deze manier raakt u deze informatie nooit kwijt.

 1. Werk nooit tegen

Een beroving kan helaas niet altijd voorkomen worden. Mocht u toch iets overkomen, werk dan niet tegen. Berovers zijn er meestal alleen op uit uw geld te pakken te krijgen en vertrekken daarna doorgaans weer zo snel mogelijk. Wanneer u in discussie gaat of tegenwerkt kan het slechter aflopen.

Om deze reden is het slim om wat losgeld in uw zak te hebben: in arme landen wordt hier meestal al snel genoegen mee genomen.

Heeft u zelf nog een goede tip om tourist scams te voorkomen?