Boekingsbevestiging correct

Reistip #34: Top-5 zaken die vergeten worden ter vakantievoorbereiding

woensdag 15 juli 2015

We trekken er met z’n allen weer massaal op uit deze zomer om een weekje of twee te ontspannen in het buitenland. Maar voordat we op vakantie gaan, zijn er nog wel een aantal belangrijke zaken die geregeld moeten worden zodat we met een gerust hart op vakantie kunnen gaan. Wij maakten een lijstje van zaken die vaak vergeten worden.

1 Reisverzekering

De reisverzekering zorgt ervoor dat de eventuele schade die u oploopt tijdens de reis is gedekt. Reisverzekeringen bestaan er in allerlei soorten en maten, zorg daarom dat u dit voorafgaand aan uw reis goed heeft geregeld en dat u daarnaast ook weet wat wel door de verzekering wordt gedekt en wat niet. De meest voorkomende reisverzekeringen zijn:

 • Aflopende of kortlopende reisverzekering: deze sluit u af voor de duur van één vakantie.
 • Doorlopende reisverzekering: deze reisverzekering is het hele jaar van kracht en bij elke reis die u maakt, is er automatisch dekking.
 • Langer of anders op reis dan standaard: wanneer u een reis maakt die langer is dan gemiddeld, kunt u bij verschillende verzekeraars een speciale verzekering afsluiten.
 • Annuleringsverzekering: wanneer uw reis niet door kan gaan, biedt een annuleringsverzekering dekking voor de annuleringskosten.

2 Controleer belangrijke documenten op tijd

Het is slim om van tevoren te controleren wat voor documenten u precies nodig heeft voor de reis. Voor het ene land heeft u bijvoorbeeld een paspoort nodig en voor de ander kunt u gewoon een id-kaart gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk dat uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig moet zijn voor bepaalde landen. Ook heeft u voor sommige landen, waaronder Turkije, een visum nodig. Het is belangrijk dat u dit op tijd regelt, dit moet doorgaans online aangevraagd worden. Raadpleeg hiervoor dus het internet.

3 Huisdieren, planten én de post!

Wanneer u net terug komt van een heerlijke vakantie, is het niet echt fijn om erachter te komen dat alle planten dood zijn. Regel daarom voordat u op vakantie gaat iemand die de plantjes water kan geven, de eventuele huisdieren eten geeft of uw brievenbus leegt. En: vergeet dan uiteraard niet om de sleutel af te geven! Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er niet teveel post opstapelt op uw deurmat, omdat dit inbrekers laat weten dat zij rustig hun gang kunnen gaan. U kunt trouwens ook aan PostNL vragen om uw post te bewaren. Kostbare sieraden, geld en belangrijke papieren kunt u eventueel bewaren in een bankkluis.

Mocht u lang op vakantie gaan en uw huisdier in een dierenpensioen laten verblijven, dan is het ook slim om dit op tijd te regelen. In het hoogseizoen is het meestal erg druk en zitten dierenpensions snel vol.

4 Laat uw huis veilig achter

Uiteraard is het vanzelfsprekend dat we ons huis graag zo veilig mogelijk achterlaten, maar er zijn soms dingen die we dan vergeten. Hier nog even een klein rijtje met belangrijke zaken waar u op moet letten voordat u de deur dichttrekt.

 • Schakel elektrische apparaten uit: dus geen stand-by standen, maar helemaal uitschakelen. U kunt ook de stekkers uit het stopcontact halen om zo stroom te besparen.
 • Zet uw verwarming uit (of laag): zo bespaart u stookkosten.
 • Het water en gas afsluiten: zo kunt u eventuele waterschade voorkomen.
 • Zet uw wekker uit: niet zo fijn voor de buren als deze de hele vakantie afgaat toch?
 • Stel verlichting in: met een tijdschakelaar kunt u ervoor zorgen dat op bepaalde tijdstippen de lichten aangaan. Dit schrikt inbrekers af.
 • Maak uw koelkast leeg: het is verstandig om uw koelkast leeg te maken voordat u op vakantie gaat. Anders gaan de etensresten schimmelen en dit veroorzaakt ongedierte. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
 • Stel uw buren op de hoogte van uw afwezigheid: licht uw buren in zodat ze weten dat u niet thuis bent. Mocht er dan iets gebeuren, kunnen zij u op de hoogte stellen.

5 Medicijnen

Slikt u medicijnen? Zorg er dan voor dat u voor de gehele vakantie genoeg medicijnen heeft. In verband met koffers die kwijt of vertraagd zouden kunnen raken is het verstandig in ieder geval een aantal dagen medicijnen in de handbagage te stoppen. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de beperkingen die gelden voor handbagage. Zorg er ook voor dat de originele labels van de apotheek op de medicijnen zitten, of vraag bij uw apotheek om een uitdraai van uw medicijnen.

En, tot slot: fijne vakantie!