Tablet

Belangrijk voor reizigers van en naar Zuid-Afrika

vrijdag 10 juli 2015

Vanaf 1 juni 2015 gelden er nieuwe regels voor het reizen van en naar Zuid-Afrika met kinderen onder de 18 jaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft de immigratiewetten aangescherpt. Reizende ouders moeten nu in het bezit zijn van de geboorteakte van hun meereizende kinderen indien deze minderjarig zijn. Wat houdt dit precies in?

Nieuwe immigratiewet

De nieuwe regel is ingegaan op 1 juni 2015 en heeft als doel om mensenhandel en illegale adoptie te bestrijden. Wanneer ouders nu met kinderen onder de 18 reizen, dienen zij in het bezit te zijn van de originele geboorteakte van het kind. Hierop worden ook de gegevens van de ouders vermeld. De originele geboorteakte is niet het uittreksel van de gemeente, maar echt de officiële geboorteakte. Deze nieuwe regel geldt voor zowel reizen in en naar Zuid-Afrika als voor een transit in Zuid-Afrika waarbij de passagiers de luchthaven dus niet verlaten.

Geboorteakte aanvragen

De geboorteakte kan gemakkelijk aangevraagd worden, maar dit moet wel gedaan worden in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Wanneer een geboorteakte aangevraagd wordt moet de ouder in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs van hem/haarzelf en van het kind. Het aanvragen van zo’n akte duurt ongeveer 3 tot 10 werkdagen, doe dit dus tijdig voor vertrek. Let er trouwens ook op dat bij het aanvragen gekozen wordt voor een Engelstalig certificaat.

Wanneer een gescheiden ouder met kinderen wilt reizen, moet er van de andere ouder schriftelijke toestemming afgegeven zijn. Dit formulier kan hier gedownload worden.

Voorlichting luchtvaartmaatschappijen

Als een ouder een reis naar Zuid-Afrika boekt met kinderen onder de 18 jaar is het niet vanzelfsprekend dat de luchtvaarmaatschappij deze ouder inlicht over het feit dat hij/zij verplicht is de officiële geboorteakte van het kind mee te brengen. Het is dus handig om voor de reis een lijstje te maken met benodigde documenten zodat deze op tijd aangevraagd kunnen worden.

Dus:

Als u als ouder op reis gaat met een kind onder de 18 is Zuid-Afrika alleen toegankelijk met een officieel geboortecertificaat. Heeft u deze niet bij u wanneer u op de luchthaven staat? Dan kunt u niet mee op de vlucht naar Zuid-Afrika.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 11 juni 2015 geplaatst op Telegraaf.