Afvink lijstje

Reistip #32: De beste luchthavens voor ruime overstap

dinsdag 23 juni 2015

Er is niks vervelender dan stranden op een luchthaven waar niets te doen is. Dus de vraag is: op welke luchthavens kun je het beste vertraagd raken of een ruime overstaptijd hebben? Wij maakten een top vijf!

Nr. 5: Singapore Changi Airport

De enorme luchthaven van Singapore is een belangrijke hub tussen Europa en Zuidoost-Azië en voor veel vluchten is deze luchthaven een essentiële tussenstop. Het komt daarom ook maar al te goed uit dat er zoveel te doen is hier! Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in één van de kunstgalerijen of je uitleven in de speciale game-zone.

Liever even tot rust komen? Dan is het zwembad daar misschien wel de perfecte plek voor. Passagiers kunnen overigens ook lekker een filmpje gaan kijken in één van de bioscopen.

Highlights:

 • Game-zone
 • Bioscopen
 • Zwembad

Nr. 4: London Heathrow Airport

London Heathrow Airport, ofwel: de grootste luchthaven van Europa. De luchthaven verwerkte in 2012 maar liefst 70 miljoen(!) passagiers en is niet eens het enige vliegveld in Londen: ook Gatwick, Stansted, Luton en London City horen bij de stad. Daarmee is Londen de drukste stad ter wereld qua aantal vliegtuigpassagiers, met ruim 134 miljoen passagiers.

Op deze enorme luchthaven kunnen reizigers goed terecht voor een shop-sessie: zo vind je er winkels als Tiffany & Co en Ted Baker, maar ook de Zara-liefhebbers zitten hier goed. En, uiteraard is er ook een Harrods te vinden!

Of toch liever een hapje eten? Er zitten genoeg restaurantjes en cafés op de luchthaven. En in sommige cafés treden zelfs artiesten op.

Mocht je na de vlucht moe zijn, dan kun je even uitrusten in één van de slaapruimtes of je lekker laten masseren. Uitgerust en wel kun je vervolgens een rondje lopen door de kunstgalerij.

Highlights:

 • Live concerten van artiesten
 • Kunstgalerij
 • Slaapruimtes & massages

Nr. 3: Hamad International Airport

Deze enorme luchthaven van Doha is de hub van de nationale luchtvaartmaatschappij Qatar Airways en wordt veel gebruikt door transitpassagiers die van Europa naar Azië reizen. Er zullen dan ook veel overstaps worden gemaakt op deze luchthaven, dus gelukkig is er genoeg te doen. De meeste mensen zijn na een lange vlucht een beetje duf en eigenlijk komt dat wel goed uit op deze luchthaven. Er zijn namelijk speciale stilteruimtes waar je weer even kunt opladen. En terwijl vermoeide passagiers hier aan het ontspannen bent, kunnen de even kids voor de televisie gezet worden in de speciale ‘Child Area’. Hier zijn ze voorlopig wel even zoet met het speelgoed, het internet, de klimmuren en de kleine raceauto’s.

Als je dan weer bent bijgekomen van je vlucht, kun je de spa induiken om jezelf op te frissen om vervolgens weer het vliegtuig in te stappen. Je kunt er ook nog voor kiezen om een rondje langs de kunstexposities te lopen. Daarnaast zijn er diverse lounges waar je kunt relaxen. Ook zijn er zelfs speciale gebedsruimtes.

Highlights:

 • Speciale speelkamers voor kinderen
 • Gebedsruimtes
 • Gratis wifi

Nr. 2: Helsinki Airport

De grootste luchthaven van Finland, waar jaarlijks zo’n 15 miljoen passagiers landen. Hiermee is dit één van de drukste luchthavens van de Noord-Europese landen. En ook hier zit je op het juiste adres als je een lange overstaptijd of vertraging hebt: er is genoeg te doen. Zo kun je gerust een paar uurtjes ronddwalen in de kunstgalerij vol met Finse hedendaagse kunst en design. En wanneer je eenmaal uitgekeken bent, kun je het luchtvaartmuseum nog induiken. Hier vind je zo’n 80 vliegtuigen en talloze andere luchtvaartitems.

Mocht je na je vlucht last hebben van een bad hair day, geen probleem. Er zit namelijk een kapper op de luchthaven en terwijl je je laat knippen, kun je ook even skypen met je moeder. De gehele luchthaven is namelijk voorzien van gratis wifi.

Daarnaast is er ook een luxe spa te vinden waar je nog even kunt ontspannen voor je weer het vliegtuig instapt. Uiteraard kun je op deze enorme luchthaven ook goed winkelen om vervolgens ergens een hapje te gaan eten.

Highlights:

 • Kunstgalerij & luchtvaartmuseum
 • Kapsalon
 • Gratis wifi

Nr. 1: Hong Kong Airport

De internationale luchthaven van Hongkong ligt op het kunstmatige eiland Chek Lap Kok en is de op tien na drukste luchthaven ter wereld met zo’n 50.410.819 passagiers. Dus wil je graag mensen kijken dan ben je op de luchthaven van Hongkong op het juiste adres! Zit je liever op je smartphone de uurtjes te doden? Ook dat kan hier. Op de gehele luchthaven is gratis wifi dus even een berichtje naar het thuisfront kan hier prima. Daarnaast kun je ook voor de hoognodige verkoeling in het zwembad of de spa terecht. Heerlijk om even een plons te nemen zo tussen de vluchten door.

Oh, en ben je met de kids op vakantie? Neem dan gerust een kijkje in het educatiepark, dit is geheel ontworpen voor kinderen om een ervaring te creëren van het ‘echte werkleven’ in de luchtvaart. Zo zijn er uniformen aanwezig en kunnen kinderen hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Maar ook als je van golf houdt, kun je hier goed terecht. De luchthaven heeft namelijk haar eigen Sky City Nine Eagles Golfterrein. De golfbaan wordt gerund door befaamde golf instructeurs.

En mocht je gewoon even zin hebben om een lekker hapje te eten dan zijn er nog tal van restaurantjes te vinden op de luchthaven. En tot slot kan er op deze luchthaven ook nog prima tax-free geshopt worden.

Highlights:

 • Golfbaan
 • Zwembad, spa & fitness
 • Gratis wifi