Bagage

Nieuwe standaardmaat voor handbagage wordt kleiner

woensdag 17 juni 2015

Als het aan de luchtvaartorganisatie IATA ligt, krijgt de handbagage voor in het vliegtuig één standaardmaat voor iedere luchtvaartmaatschappij. De nieuwe standaardmaat wordt dan: 55x35x20 centimeter. IATA wil een einde maken aan de praktijk dat maatschappijen zelf kiezen hoe groot handbagage maximaal mag zijn.

De consumentenbond vindt het een goed idee. “Je weet dan waar je aan toe bent. Niet iedereen kijkt op de site van vliegmaatschappijen”, aldus de woordvoerder. De bond voegt eraan toe dat het om een ‘minimumstandaard’ zou moeten gaan, waarbij iedere koffer van dat formaat of kleiner gegarandeerd mee mag.

Grote verschillen

De huidige maten verschillen enorm tussen de maatschappijen. De lengtemaat van 55 centimeter komt het meest voor en wordt gebruikt door onder andere Transavia.com, KLM, Corendon, ArkeFly en Ryanair. Passagiers van easyJet mogen nog net een iets langere koffer meenemen, namelijk van 56 centimeter.

In de breedte van koffers verschillen de luchtvaartmaatschappijen heel erg. Bij KLM is de toegestane breedte 35 centimeter, maar bij easyJet is dit maar liefst 45 centimeter.

Kofferruimte neemt flink af

Luchtvaartmaatschappij

Liter

Liter minder bagage bij invoering IATA-standaard

Nieuwe IATA-standaard

38,5 liter

n.v.t.

KLM

48,125 liter

9,6 liter minder

Transavia.com

55 liter

16,5 liter minder

Arkefly

55 liter

16,5 liter minder

Corendon

48,125 liter

9,6 liter minder

EasyJet

63 liter

24,5 liter minder

Ryanair

44 liter

5,5 liter minder

Zoals hierboven te zien is valt de standaardmaat die IATA voorstelt aanzienlijk kleiner uit dan de vijf maatschappijen nu hanteren.

KLM eens met IATA

KLM gaat het IATA-voorstel ondersteunen. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet zijn geen lid van IATA en kunnen dus in de toekomst nog steeds hun eigen maxima bepalen.