Aap

De vreemdste smokkelitems

vrijdag 22 mei 2015

De meeste mensen hebben als ze op reis gaan vrij normale spullen zoals tandenborstels, ondergoed en shampoo in hun koffer. Maar er zijn ook genoeg passagiers die heel andere items inpakken voordat ze in het vliegtuig stappen. Er wordt jaarlijks namelijk aardig wat langs de luchthavens gesmokkeld (althans, dit wordt geprobeerd). Meestal gaat het dan om drugs – denk aan de bekende bolletjesslikkers – maar het kan nog veel aparter: hieronder wat bizarre voorbeelden. Lees en huiver..

Krioelende spinnen

Bang voor spinnen? Wees dan maar blij dat deze Britse passagier op tijd betrapt is. De beste man had in 2009 namelijk twee koffers gevuld met meer dan duizend levende spinnen! De beestjes werden opgemerkt bij de röntgencontrole op de luchthaven van Brazilië. De kans is ook nog eens groot dat het hier om een giftige variant ging, aangezien  Brazilië een hele hoop giftige spinnen kent. Een voorbeeld daarvan is de Braziliaanse Zwerfspin. Dit exemplaar heeft een lichaamslengte van zo’n vier centimeter, en als je wordt gebeten door deze reus verlammen je ademhalingsspieren, wat tot verstikking leidt. Kortom: niet echt fijn als je thuis je koffer opent en een van deze rakkers eruit kruipt..

Zwanger van een aapje?

Kinderen onder de twee jaar reizen gratis mee, maar wat is het beleid voor apen? Enkele jaren geleden probeerde een Amerikaanse passagier een verdoofd aapje onder haar t-shirt mee te smokkelen het vliegtuig in. Ze vertelde het personeel dat ze zwanger was. Aanvankelijk werd dit geloofd, maar helaas voor deze vrouw kon ze haar mond niet houden. De dame in kwestie stond namelijk ontzettend op te scheppen over haar zogenaamde prestatie tegen andere passagiers. Hierdoor kwam haar actie aan het licht en werd ze opgepakt. De vrouw werd schuldig bevonden aan poging tot smokkelen.

Chocoladeheroïne

In 2009 werd een man op de luchthaven John F. Kennedy in New York opgepakt omdat hij wel erg veel chocoladerepen in zijn tas had zitten. Zoetekauw zijn is toch niet misdadig, zou je denken, maar er bleek meer aan de hand te zijn. De passagier probeerde namelijk heroïne verpakt als chocoladerepen mee te smokkelen. Het douanepersoneel van New York is gelukkig speciaal opgeleid om dit soort gevallen eruit te pikken. In totaal had de man zo’n 400.000 dollar aan heroïne geprobeerd mee te nemen.

Kriebelende beha

Een passagier op een Zweedse luchthaven bleek even geleden wel een heel spannend setje aan te hebben. De vrouw zat voortdurend aan haar bustehouder te krabben. Nou heeft iedere vrouw wel eens last van een kriebelende beha, maar deze passagier maakte het wel heel bont. De vrouw werd daarom al een tijdje in de gaten gehouden en bij nadere inspectie bleek ze maar liefst 75(!) levende slangen in haar beha te hebben gepropt. Geen wonder dat ze neiging tot krabben had! Gelukkig werd de dame opgepakt en zijn de slangen nooit aan boord van een vliegtuig geweest. Een zorg minder voor alle passagiers.

Lipstick-gun

Killer looks? Op een kleine internationale luchthaven in Burlington (Vermont) werd vorig jaar een jonge vrouw uit de rij gepikt door de beveiliging. De passagier had namelijk een nogal verdachte lippenstiftje in haar handbagage zitten. De agenten namen de lipstick in beslag voor een onderzoek en kwamen er tot hun verbazing achter dat het object in werkelijkheid een ‘stun gun’ ofwel stroomstootwapen van 350.000 volt was. Deze lipstickjes kunnen verrassend genoeg al voor een bedrag van 25 dollar online worden aangeschaft. Heb jij er al een in de voorjaarskleuren van dit seizoen?

Dit zijn natuurlijk extreme gevallen, maar er zijn genoeg alledaagse items die ook niet mee mogen in het vliegtuig. Check dus vóórdat je naar de luchthaven vertrekt of je bagage wel aan de eisen voldoet!

aap

Dit artikel werd oorspronkelijk op 22 april 2015 geplaatst op Telegraaf.