Schaap

De meest bizarre gerechten ter wereld

zondag 10 mei 2015

Wij Nederlanders zijn trots op onze lokale specialiteiten. Goudse kaas, hagelslag, stroopwafels, bitterballen – je kunt er menig Hollander voor wakker maken. Maar wat vinden toeristen van ons eten? Een rauwe haring met uitjes in je keel laten glijden? Smullen van zoute drop? En wat te denken van een pannenkoek met spek EN stroop? Het blijkt dat wat men lekker vindt vooral afhankelijk is van traditie en gewenning.

Als je op reis gaat bestaat er dan ook een kans dat je bizarre gerechten krijgt voorgeschoteld die voor de lokale inwoners een ware lekkernij zijn. Bereid je dus goed voor en neem de onderstaande gerechten aandachtig door, zo weet je wat je per land moet vermijden (of juist niet)! Iemand zin in een gefrituurde reuzenkakkerlak?

Kaasplankje inclusief larven

Neem jij altijd een kaasplankje na je hoofdgerecht? Heerlijk! Maar van Casu Marzu (ook wel ‘rotte kaas’) geniet je wellicht iets minder. Deze kaas wordt in Sardinië gegeten en moet rijpen totdat vliegen hun eieren erin leggen – vandaar de naam. De maden die in de kaas zitten zijn kleurloos en zo’n acht millimeter lang. Deze beestjes kunnen vrij hoog de lucht in springen. Let hier dus even op als je van dit kaasje gaat smikkelen. De verkoop van dit product is overigens lange tijd illegaal geweest omdat de larven de spijsvertering kunnen overleven en dit mogelijk lichamelijke klachten met zich mee kan brengen.

Soepje van koeienvoeten

Dit soepje wordt voornamelijk bij het ontbijt geserveerd en wordt in Irak gezien als een delicatesse. Het schijnt heerlijk te smaken, tot je weet wat er allemaal in zit. Het is namelijk een gerecht van gekookte voeten van de koe, en soms gaat er ook het hoofd van een schaap in zijn geheel erin. En dan bedoelen we dus inclusief brein, ogen en tong. Het ontbijtsoepje schijnt ook nog eens te helpen tegen een kater. Wat wil je nog meer?

Schapenkop bij het kerstdiner

Ook in Noorwegen zijn ze niet vies van een lekker schapenkopje. Je krijgt de kop voornamelijk bij het kerstdiner opgediend en deze krijg je dan volledig intact op je bord – dus wederom inclusief hersenen, ogen en tong. Voor het opdienen wordt hij drie uur lang gekookt en daarna kan het smullen beginnen. Eet smakelijk!

Gefrituurde stierentestikels

Ben je gek op frituur? Dan is dit misschien iets voor jou: criadillas, beter bekend als stierentestikels. Ze worden ook wel de oesters van de prairie genoemd en worden veel gegeten in Spanje, Mexico en de Verenigde Staten. De testikels worden in dikke plakken gesneden, door de bloem gehaald en in een flinke laag olie gebakken. Serveertip: eet het met patat of sla erbij.

Kattenkeutelkoffie?

De Kopi Luwak is een koffie gemaakt van uitwerpselen van de civetkat, ook wel ‘luwak’ genaamd. Dit bakkie kun je drinken in Java, Sumatra, Sulawesi en in Bali en is al lange tijd de duurste koffie ter wereld. Hierbij moet je rekenen op gemiddeld 200 euro per kilo. Das geen kattenpis!

Gefrituurde reuzenkakkerlak

De grootste kakkerlaksoort, beter bekend als de ‘hissing cockroach’, wordt ondergedompeld in wat honing en sojasaus om vervolgens in de friteuse gegooid te worden. Deze reuzenkakkerlak dient als krokant snackje en wordt voornamelijk gegeten in New Jersey.

Gevulde schapenmaag

De schaap is overal ter wereld in trek. Haggis, ofwel gevulde schapenmaag, is het nationale gerecht van Schotland. De maag van het beest wordt gevuld met hart, lever, longen en niervet van het schaap. Vervolgens laat je het enkele uren sudderen in de oven en aan tafel maar! Het gerecht wordt geserveerd met whiskey en misschien is dat niet voor niets.

Yakpenis tegen puistjes!

Ja, de penis van de yak – een soort bizon die voorkomt in Centraal-Azië – wordt echt gegeten in China. Hier gooien ze er een scheutje sojasaus overheen om de rubberachtige smaak van het ding ietwat te compenseren. De penis van het beest zou bij vrouwen helpen tegen puistjes en bij mannen voorkomt het impotentie. Op zich vervelende problemen maar of het het waard is?...

Eekhoornhersentjes

In Kentucky gaan de eekhoornhersentjes over de toonbank als zoete broodjes. Ze worden door de soep gegooid of lekker op een toastje geserveerd op feesten en partijen. Verder kun je de hersentjes ook klutsen met een eitje, of bij de patatjes opdienen. Het is maar net waar je trek in hebt natuurlijk!

Moederkoek

Maar ook dichter bij huis worden vreemde dingen genuttigd: niet alleen in de Chinese geneeskunde maar ook in de Westerse wereld wordt de placenta wel eens opgegeten. De placenta schijnt bomvol voedingsstoffen te zitten en kan daarmee bijvoorbeeld kersverse moeders helpen aan te sterken na een heftige bevalling. Ook radio-DJ Giel Beelen at in 2006 moederkoek. ‘Het ziet er uit als gehakt en smaakt ook zo, niets mis mee’, zei de DJ destijds.

Welke van deze gerechten gaan jullie uitproberen in het buitenland? Wij houden het toch maar bij ons broodje kroket!

schaap

Dit artikel werd oorspronkelijk op 10 april 2015 geplaatst op Telegraaf.