Reise karte

Verraderlijke luchthavennamen

zondag 12 april 2015

Voordelig vliegticket gevonden voor een citytrip? Wees gewaarschuwd, want de reis er naartoe kan een stuk langer duren en meer kosten dan de naam op het ticket doet vermoeden. Vlieg je ‘direct’ op Parijs via luchthaven Aéroport Paris-Vatry, dan ben je namelijk nog 162 kilometer verwijderd van Parijs zelf. Vanaf deze luchthaven ben je langer onderweg om naar het centrum te komen dan de totale tijd die je in het vliegtuig zit.

Behoorlijk misleidend dus, en er zijn nog veel meer luchthavens die ver van het centrum afliggen. Op deze luchthavens hoeft vaak minder luchthavenbelasting betaald te worden, wat betekent dat budgetmaatschappijen hier voordelige tarieven kunnen rekenen. Maar de vraag is of je met het extra vervoer het voordeel er wel uithaalt. Daarom hebben wij een klein lijstje opgesteld van luchthavens die doen vermoeden dat ze in een stad liggen, maar waarbij dit in de praktijk vies tegen blijkt te vallen. We tellen af van redelijk dichtbij naar verschrikkelijk ver weg.

5. London Stansted Airport

 – 61 kilometer van Londen

We beginnen de top-vijf met Londen Stansted Airport. Vanaf Stansted moet je nog zo’n 61 kilometer afleggen om het centrum van Londen te bereiken. Overweeg je een taxi te nemen naar de stad, weet dan dat de taxiprijzen er niet om liegen: je betaalt voor dit ritje maar liefst 156 pond. Omgerekend ben je dan 216 euro kwijt… Met de trein is dit beter te doen: tickets beginnen rond de 15 euro. Wel ben je dan ongeveer 45 minuten onderweg.

4. Düsseldorf Weeze

– 80 kilometer van Düsseldorf

Heb je een citytrip geboekt naar de ‘populaire hotspot’ Weeze dan zit je hier helemaal goed. Wil je echter naar Düsseldorf dan zul je minder blij zijn. Je bent hier namelijk nog ongeveer 80 kilometer verwijderd van het centrum van Düsseldorf en voor een taxi betaal je zo’n 137 euro. Voor je werkelijk in het centrum van Düsseldorf bent, ben je dus minstens een uur verder.

3. Stockholm-Skavsta

– 100 kilometer van Stockholm

We doen er nog een schepje bovenop en het is dan ook de vraag waarom dit vliegveld de naam van deze stad mag dragen. Mocht je naar Stockholm willen dan is het niet slim om via de luchthaven Stockholm-Skavsta te vliegen. Deze is namelijk zo’n 100 kilometer verwijderd van het centrum. Dat is ongeveer even ver als van Amsterdam naar de Belgische grens! Het duurt vanaf deze luchthaven dan ook nog zo’n anderhalf uur voor je daadwerkelijk in Stockholm bent. Voor een enkeltje met de taxi betaal je 1707 aan Zweedse kronen, omgerekend is dit 153 euro. En dan blijft er toch een stuk minder over van je shopbudget.

2. Munich West Memmingen

– 112 kilometer van München

Maar het kan uiteraard nóg extremer: op de nummer twee staat Munich West Memmingen Airport. Als je van plan bent naar München te gaan en besluit een ticket naar dit vliegveld te boeken zul je bedrogen uitkomen. Je moet dan namelijk nog zo’n 112 kilometer afleggen. En pak vooral ook niet zomaar een taxi, want voor een rit naar München betaal je circa 188 euro. Goedkoper vervoer is mogelijk want de trein pakken kost je tussen de 30 en 50 euro voor een enkeltje, maar dan ben je wel zo’n twee uur onderweg.

1. Aéroport Paris-Vatry

– 162 kilometer van Parijs

Dit vliegveld spant de kroon: ‘Aéroport Paris-Vatry’ draagt dan wel de naam van Parijs, maar doet deze naam absoluut geen eer aan. De luchthaven ligt op zo’n 162 kilometer van Parijs zelf, wat ongeveer hetzelfde is als een vliegveld in Groningen naar Amsterdam vernoemen. Met de taxi gaat dit grapje je 210 euro extra kosten. Mocht je de trein willen pakken dan ben je nog anderhalf à twee uur onderweg. Je moet namelijk eerst vanaf Aéroport Paris-Vatry de taxi pakken naar het treinstation van Châlons-en-Champagne, wat je 40 euro kost. En vanaf hier pak je dan weer de trein naar Parijs Centrum voor 30 euro. En als je van plan bent om naar Disneyland Parijs te gaan, ben je voorlopig ook nog even zoet. Dit is vanaf de luchthaven namelijk nog 125 kilometer, en het kost met de taxi 205 euro. Dus misschien is het toch handiger om te kijken of je een ticket naar Charles de Gaulle kunt boeken…

Luchthavens wél echt dichtbij de stad

Maar gelukkig zijn er ook nog een aantal vliegvelden die wel echt dichtbij de stad liggen waarnaar ze vernoemd zijn. Je kunt dus met een gerust hart tickets naar deze locaties boeken zonder je zorgen te maken over peperdure transfers. Een klein lijstje met luchthavens die maximaal vijf kilometer van het centrum liggen.

Gibraltar Airport, Gibraltar – Afstand tot het centrum: 500 meter

 

Pisa Galileo Galilei Airport, Pisa (Italië) – Afstand tot het centrum: 3,5 kilometer

 

Taipei Sungshan Airport, Taipei (Taiwan) – Afstand tot het centrum: 4,5 kilometer

 

Lennart Meri Tallinn Airport, Tallinn (Estland) – Afstand tot het centrum: 4,5 kilometer

 

San Diego International Airport, San Diego (Verenigde Staten) – Afstand tot het centrum: 5 kilometer

airport-731196_640

Dit artikel werd oorspronkelijk op 12 maart 2015 geplaatst op Telegraaf.