Airplane 690254 640

De 10 vreemdste vluchtvertragingen

maandag 16 maart 2015

Vliegtuigen vliegen helaas niet altijd op schema. Ook in het afgelopen jaar hebben zich weer duizenden vertragingen voorgedaan. Meestal wordt dit veroorzaakt door technische mankementen, slechte weersomstandigheden of stakingen. Maar af en toe komen we vertragingen tegen met veel vreemdere oorzaken. Een top-10 van de meest opmerkelijke vertragingsredenen.

Arabisch-schrijvende medepassagier (nr. 10)

Vorig jaar februari werd een vlucht van easyJet 2 uur lang aan de grond gehouden omdat een groep Britse scholieren dacht een medepassagier ‘Arabisch’ te hebben zien schrijven. Kennelijk was dit voor hun reden om groot alarm te slaan. Terwijl het vliegtuig al gereed stond voor vertrek begon een van de scholieren paniekerig te schoppen, waarna hij naar de achterkant van het toestel rende. Gevolg: de vlucht werd afgebroken en het vliegtuig moest terugkeren naar de terminal. De ‘Arabisch’-schrijvende passagier bleek een Iraanse student te zijn die wat Engelse taaloefeningen deed in een notitieboekje… Commotie om niks dus!

Bijenzwerm aan vleugel (nr. 9)

Dat we geen grip op de natuur hebben bewees dit voorval. Een vlucht van Delta Airlines liep in 2012 een vertraging op omdat een zwerm bijen zich vast had geklampt aan één van de vleugels van het toestel. De vlucht liep hierdoor een fikse vertraging op; omdat bijen beschermde dieren zijn mogen deze niet zomaar gedood worden. Er moest daarom een imker bij gehaald worden, die de beestjes vervolgens vakkundig heeft verwijderd.

Dikke vertraging wegens muis (nr. 8)

Iedereen kent de huis- tuin en keukenmuis, maar op reis in een vliegtuig?! Een vlucht van Norwegian Air raakte eind vorig jaar 5 uur vertraagd omdat er een muis in de cockpit was gesignaleerd. De piloot ontdekte het beestje en maakte er melding van. Het knaagdier is uiteindelijk gevangen en de vlucht kon vertrekken. “We moesten zeker weten dat het beest geen kabels had doorgeknaagd,” aldus de woordvoerster van Norwegian Air. Hoe het knaagdier aan boord is gekomen is onbekend.

Hamster gespot in vliegtuig (nr. 7)

En schijnbaar is het goed toeven voor knaagdieren op vliegtuigen: op een vlucht van Brunei naar Brisbane zorgde een loslopende hamstertje ervoor dat alle passagiers het vliegtuig weer moesten verlaten. De vlucht stond klaar om te vertrekken en raakte vervolgens vertraagd. Vreemd genoeg werd het beestje nadat de passagiers van boord waren gehaald niet meer gevonden, ondanks dat het hele toestel volledig uitgekamd en zelfs ontsmet werd. Misschien dat een passagier het diertje had meegesmokkeld? We zullen het helaas nooit weten.

Snakes on a plane (nr. 6)

Maar het kan nóg gekker: een 2-meter-lange python zorgde in 2013 voor een spektakel tijdens de vlucht en een vertraging na het landen. Het beest had zich vastgeklampt aan de vleugel van een vliegtuig op een vlucht tussen Australië en Papoea Nieuw-Guinea. De passagiers keken toe hoe de arme slang op 11 kilometer hoogte vocht tegen de sterke wind en de ijzige kou. Het reptiel heeft het uiteindelijk niet gered en werd na de landing dood aangetroffen op één van de vleugels van het toestel.

Een vertraging van 86 jaar (nr. 5)

‘Onze excuses, uw vlucht heeft een vertraging van 86 jaar’… Dit overkwam passagiers die in de zomer van 2013 met easyJet van Genève naar Londen zouden vliegen. De vlucht werd vanwege slechte weersomstandigheden geannuleerd. De passagiers werden op de hoogte gebracht door middel van een sms met de nieuwe vertrektijd. “We willen u informeren dat uw vlucht zal vertrekken om 11 uur lokale tijd op 29/07/2099”. Een foutje uiteraard, maar wel hilarisch. De vlucht is overigens gewoon vertrokken in 2013 (weliswaar met een fikse vertraging) en dus niet in 2099.

‘Nootgeval’ (nr. 4)

Noten die een vlucht vertragen? Een Korean Air-vlucht van New York naar Seoul raakte inderdaad vertraagd wegens een zakje macadamianoten. Dit kwam doordat de 40-jarige Cho Hyun-ah, dochter van de directeur en verantwoordelijk voor de service van de luchtvaartmaatschappij, tijdens een vlucht nootjes kreeg geserveerd. Hier had zij niet om gevraagd en daarbij zaten de nootjes óók nog in een zakje in plaats van een bakje. Dit alles werd haar te veel. Ze eiste dat de purser uit het vliegtuig werd gezet omdat hij met ‘leugens en excuses’ kwam toen ze hem om uitleg vroeg en vervolgens bedreigde ze ook nog de rest van de crew. Het vliegtuig was de lucht nog niet in of moest al omkeren terug naar de gate.

Territoriumdrift (nr. 3)

Een recente vlucht van Newark naar Denver moest een gedwongen pitstop maken op Chicago O’Hare Airport. Twee passagiers moesten daar namelijk ‘gedumpt’ worden vanwege een opstootje in het vliegtuig. Eén van hen had voorafgaand aan de vlucht een ‘knee defender’ aangeschaft. Deze gadget bevestig je op de stoel voor je zodat deze passagier zijn stoel niet naar achter kan doen. Dit ging al snel fout: er ontstond onenigheid, maar de passagier weigerde zijn knee defender te verwijderen. De boze dame voor hem goot vervolgens haar glaasje water over hem heen. De luchtvaartmaatschappij besloot beide passagiers in Chicago het vliegtuig uit te gooien. Zo zie je maar: geweld is nooit de oplossing!

Exploderend toilet (nr. 2)

Als je ervaring hebt met hoe erg vliegtuigtoiletten kunnen stinken kun je je misschien voorstellen wat de passagiers in dit voorval hebben moeten doorstaan. Een stinkend toilet zorgde er onlangs voor dat een vliegtuig van Virgin Australia dat van Los Angeles op weg was naar Nieuw-Zeeland moest omkeren. Volgens de passagiers explodeerde het toilet, waarna het toiletvocht door het gangpad liep… Het allerergste aan dit verhaal? De lucht ontstond toen het toestel slechts vijf minuten van de grond was, en de bemanning heeft vanaf dat moment nog ruim 3 (!) uur de tijd genomen om tot de beslissing te komen om het vliegtuig om te keren.

Trillend seksspeeltje (nr. 1)

Met stip op 1 en toch wel de meest gênante van dit rijtje: seksspeeltje vertraagt vlucht... Het zal je maar overkomen: wil je het vliegtuig in stappen, word je uit de rij gepikt. Er trilt namelijk ‘iets’ in je tas. Dit overkwam de 20-jarige Zweedse Amanda vorige zomer toen ze vanaf Zweden naar Kroatië vloog. Het grondpersoneel was bezig om de bagage in te laden en raakte bezorgd toen het speeltje begon te trillen. Zij alarmeerden de beveiliging, waarna de vrouw onder toeziend oog van haar medereizigers het speeltje uit haar tas moest halen en de batterijen moest verwijderen. De vlucht was uiteindelijk maar drie minuutjes vertraagd, maar voor de Zweedse voelde het vast als een eeuwigheid!

airplane-690254_640

Dit artikel werd oorspronkelijk op 16 februari 2015 geplaatst op Telegraaf.