Trinity College

Welke stoel kun jij het best kiezen in het vliegtuig?

vrijdag 26 december 2014

Er zijn meerdere onderzoek gedaan naar wat nu de ‘beste’ vliegtuigstoel zou zijn. Maar dit hangt er maar net vanaf waar jij op zoek naar bent. Ga je voor de meeste beenruimte of toch liever bij het raam? Mede doordat elk vliegtuig anders is ingedeeld, is er geen perfecte vliegtuigstoel. Maar met deze tips beland je waarschijnlijk wél in een stoel die bij je past.

Slapen in het vliegtuig?

Vlieg je ’s nachts en wil je graag slapen tijdens de vlucht? Vermijd dan de stoelen vlak voor de nooduitgang en die op de laatste rij. De rugleuningen van deze stoelen kunnen namelijk niet naar achteren gezet worden.

De ideale plekken om een dutje te doen zijn waarschijnlijk wel die bij het raam vlak voor het midden van het vliegtuig. Hier word je namelijk niet gestoord door mensen die tijdens de vlucht naar het toilet moeten. Daarnaast zitten de raampjes van het midden van het toestel vaak net iets voor de stoelen; hierdoor kun je je hoofd beter tegen de zijkant leunen. Je hebt op deze plek trouwens ook minder last van het lawaai van de motoren.

Of toch liever beenruimte

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om extra beenruimte te reserveren tegen een kleine vergoeding. Maar ook hebben de stoelen bij de nooduitgang bij sommige luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk meer beenruimte. Deze zijn meestal gratis te boeken, maar dat verschilt per luchtvaartmaatschappij.

Kinderen mee op reis

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, is vliegen met kinderen op zich al een uitdaging. En zeker wanneer er geen plekken meer naast elkaar vrij zijn waardoor jullie verspreid zitten. Reserveer je stoelen dus op tijd! En anders is het slim om ervoor te zorgen dat je vooraan de rij staat bij het boarden.

Verder is de eerste rij wel prettig als je kinderen hebt, deze rij heeft namelijk de meeste beenruimte (ook wel speelruimte dus). Daarnaast zit je daar ook dicht bij de toiletten, dit kan praktisch zijn.

De rij voor de nooduitgangen heeft ook meer beenruimte, hier mogen alleen geen kinderen zitten in verband met het evacuatieproces van een vliegtuig.

Voor meer tips: http://www.vlucht-vertraagd.nl/blog/2014/07/16/reistip-21-hoe-houd-je-je-kinderen-zoet-tijdens-een-reis/

airplane

Heb je haast?

Dan is het het slimst om links voorin het vliegtuig te gaan zitten, daar ben je het snelste het vliegtuig weer uit! Tenzij er ook een achteruitgang gebruikt wordt natuurlijk. Zeker als je nog een aansluitende vlucht hebt kunnen deze extra minuten kostbaar zijn. Als je je vlucht mist terwijl de voorgaande vlucht wel al geland is wordt er namelijk doorgaans niet voor gezorgd dat je je vlucht nog haalt.. Hier moet je dus zelf voor zorgen.

Plekje bij het raam

Voor degenen die graag naar buiten kijken tijdens een vlucht, vermijd dan de stoelen direct boven en vlak achter de vleugels. Hier heb je namelijk amper zicht naar buiten.

Vlieg je in de ochtend en richting het zuiden? Zorg dan dat je een stoel reserveert aan de rechterzijde van het vliegtuig: hierdoor kijk je niet continu tegen de zon in.