I Jsland blue lagoon

Opwarmen tijdens de gure winter: Europese warmwaterbronnen

maandag 22 december 2014

De winter is inmiddels officieel aangebroken en er staat een stevige wind. Hoewel het qua temperatuur niet koud is voor de tijd van het jaar is behaaglijk toch anders. De ideale tijd dus om naar het buitenland te vluchten om lekker op te warmen. Er zijn in de winter namelijk nog steeds plekjes in Europa te vinden waar de 39 graden makkelijk wordt gehaald! En je raadt het misschien al, dat zijn in de natuurlijke warmwaterbronnen. Hieronder volgt een top-vijf.

Griekenland 33 graden

In Griekenland heb je de warmwaterbron Santorini Hot Springs. Om deze bron te bereiken, moet je eerst een boottochtje afleggen. Santorini Hot Springs ligt namelijk voor de kust van Santorini op het vulkanische eiland Nea Kameni. De kleur van het water is hier geel met oranje en volgens de bewoners heeft het water een therapeutisch effect. Hier kun je in de winter ook prima toeven dus.

IJsland 40 graden

De Blue Lagoon waterbron in IJsland (zie foto) bevindt zich midden in een met mossen begroeid lavaveld. Deze lagune is gevuld met anderhalf miljoen liter zeewater en wanneer je over het water heenkijkt en de damp tot in de verte uit het water omhoog kringelt, lijkt het net alsof je in een sprookje terecht bent gekomen! De temperatuur van het meer is zeer aangenaam en het water heeft zo’n felle blauwe kleur dat deze wordt vergeleken met de kleur van een sportdrankje.

IJsland blue lagoon

Italië 43 graden

Ergens 150 kilometer onder Florence ligt een warmwaterbron, Thermen di Saturnia. In de zestiende eeuw heeft Paus Pius II hier zich ook flink wat uurtjes opgewarmd. De temperatuur van het water is lekker warm: zo rond de 43 graden. Wanneer je in het water ligt, ruik je een sterke zwavelgeur en deze schijnt een therapeutisch effect te hebben op de luchtwegen. De bron is trouwens ook echt een cadeautje voor je ogen, hij is namelijk prachtig!

Engeland 46 graden

In Engeland is het natuurlijk net zo koud en regenachtig als in Nederland, maar in het plaatsje Bath bevindt zich wel een warmwaterbron! Dit is overigens de enige die het land bezit. Het water is 46 graden en trekt zowel mensen met pijntjes aan als mensen die gewoon lekker willen genieten en heerlijk willen ontspannen in dit heerlijke bad.

Boedapest 75 graden

En dan Boedapest: hier bevindt zich in het bekende stadspark de grootste warmwaterbron van Europa. Het bad is vernoemd naar graaf Ivstán Széchenyi en bestaat uit drie buitenbaden en maar liefst 15(!) binnenbaden. Hier kun je echt optimaal genieten dus. De Széchenyibaden krijgen hun water van twee natuurlijke bronnen en deze hebben beide een temperatuur van 75 graden! Maar geen zorgen, wanneer het water in de baden terechtkomt, is het afgekoeld tot een aangename temperatuur.