Steeds minder Nederlanders op vakantie

donderdag 4 december 2014

De economische crisis heeft nog steeds invloed op onze vakanties. Het aantal ondernomen vakanties is aanzienlijk gedaald het afgelopen jaar. Van 36,5 miljoen in 2013 is dit gedaald naar 35 miljoen in 2014, oftewel 1,5 procent minder. Dat is gebleken uit cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek van NBTC-NIPO Research.

De uitslag van het onderzoek geeft aan dat er opnieuw minder Nederlanders op vakantie gaan dan voorheen. Degenen die wel op vakantie zijn geweest, deden dit overigens wel even vaak als in 2013 (gemiddeld 2,8 keer per jaar).

12,5 miljoen Nederlanders zijn één of meerdere keren op vakantie geweest. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een daling van zo’n twee procent. In totaal is het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat gezakt naar 79,5 procent. Dit is het laagste cijfer sinds het jaar 2000. Vorig jaar was de daling van het aantal ondernomen vakanties nog groter met 3 procent.

Het afgelopen jaar is door de Nederlandse vakantiegangers gemiddeld voor wat kortere vakanties gekozen. Het aantal korte vakanties is gestegen met 2 procent naar 19,3 miljoen. Maar tegelijkertijd is het aantal lange vakanties gedaald met 5 procent naar 15,8 miljoen.

Zowel het aantal binnenlandse als buitenlandse vakantiebestemmingen zijn gedaald. Het aantal binnenlandse vakanties is afgenomen met zo’n 300.000 tot 17,2 miljoen. Net zoals in de voorgaande jaren was de regio van de Noordzeebadplaatsen met 2,2 miljoen vakanties de populairste vakantieregio in eigen land.

Ondanks het mooie zomerweer is het aantal vakanties in de Noordzeebadplaatsen wel met 3 procent gedaald. Ook de Veluwe als bestemming is licht gedaald, met 2 procent.

Het afgelopen jaar zijn er 17,9 miljoen vakanties ondernomen en net als vorig jaar staat Duitsland op de nummer één van de top 10 buitenlandse vakantiebestemmingen. Zo’n 3,4 miljoen vakanties werden in Duitsland doorgebracht en dit betekent een groei van 6 procent. Frankrijk staat op de tweede plaats van de top 10 en zag het aantal vakanties dalen met 3 procent naar 2,6 miljoen.