Luchtvaartmythes onthuld: de waarheid achter 10 bekende mythes

donderdag 18 september 2014

We kennen het verhaal waarschijnlijk allemaal wel. Als je tijdens een vlucht het toilet bezoekt en deze doorspoelt, valt deze 'afval' het vliegtuig uit. Maar hoe zit dit nu precies, gebeurt dit echt?? Lees hier de top tien luchtvaartmythes!

Toiletmythes aan boord

De menselijke uitwerpselen worden gelukkig níet gedumpt tijdens een vlucht, dit zou natuurlijk ook uiterst vreemd zijn.. De uitwerpselen worden bewaard in een grote tank en deze kan alleen van buiten geopend en geleegd worden, en gelukkig maar!

Nog een mythe die schijnt rond te gaan; kan je in het toilet aan boord doorgetrokken worden? Nou, nee. Het is technisch gezien niet mogelijk natuurlijk, aangezien de afmetingen van zo’n toilet niet heel groot zijn. Je kunt overigens wel ‘vastgezogen’ worden aan de pot, maar dit kan alleen als je lichaam perfect aansluit op het toilet, wat erg onwaarschijnlijk is.

Ontbrekende rij 13 in vliegtuigen

Deze is waar: rij 13 ontbreekt inderdaad in vrijwel ieder vliegtuig! De bijgelovigen onder ons zullen dit zeer waarderen; luchtvaartmaatschappijen verwijderen rij 13 uit het vliegtuig om bijgelovigen niet af te schrikken. Alaska Airlines heeft overigens als enige wél een rij 13 in haar vliegtuigen. Bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa is naast rij 13 rij 17 ook verwijderd, dit schijnt het ongeluksgetal te zijn van Italianen, die de airline veel aan boord krijgt.

Dronkenschap aan boord?

Het is nog nooit wetenschappelijk bewezen, maar het verhaaltje gaat wel rond dat je sneller dronken wordt aan boord. Onderzoek toont echter aan dat er geen wezenlijk verschil is of je nu op 12000 voet alcohol drinkt of op de grond. Maar neem het van ons aan: of je die zes glazen champi nu in een café drinkt of in een vliegtuig, je wordt er sowieso wel aangeschoten van. Dus doe rustig aan met alcohol, zowel vóór als tijdens je vlucht.

Mobiele telefoons aan of uit?

Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen mag je inmiddels je telefoon aan laten staan, maar het is sowieso meer uit voorzorg dat deze vaak wel uitgeschakeld moeten worden. Het is natuurlijk altijd het beste om je gewoon aan de regels te houden want het zou wel heel ernstig zijn als jouw actie een vliegtuigongeluk als gevolg zou hebben. Overigens besprak de Europese Commissie dit onderwerp pas nog in de Transportraad.

Mile High Club

Tja, wie kent de Mile High Club niet? Maar wat is er nu zo leuk aan om hier lid van te zijn? Het schijnt wel zo te zijn dat de hersenen minder zuurstof krijgen op grotere hoogtes waardoor sommige gevoelens enorm versterkt worden. Echter: de lucht in het vliegtuig is op zo'n manier bewerkt dat dit effect wordt tegengewerkt. Het hoogteverschil heeft daarom helaas geen invloed hierop. Voor de nieuwsgierigen onder ons, kun je het natuurlijk altijd zelf testen..op eigen risico.

Doe maar een Cola Light..

Het schijnt erg lastig te zijn om koolzuur of bubbels gecombineerd met hoogte in te schenken. Terwijl de ene stewardess één glas cola light inschenkt, kan de ander in die tussentijd dus drie andere drankjes inschenken.

Let op bij het drinken van water

Klopt, uit een Amerikaans onderzoek uit 2009 is namelijk gebleken dat bij 1 op de 7 vliegtuigen het drinkwater besmet is met E. Coli. Deze bacterie kan mogelijk een voedselvergiftiging veroorzaken; let daarom dus op bij het drinken van water aan boord en drink bij voorkeur alleen bronwater.

Opklaptafel bron van ziektekiemen?

Absoluut waar. Van de lucht in het vliegtuig word je niet ziek; het opklaptafeltje daarentegen bevat aardig wat ziektekiemen. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2007, waarbij maar liefst 60% van de opklaptafeltjes besmet was met de zogeheten superbug ofwel superbacterie. Deze kan voor behoorlijk wat infecties zorgen, wees dus niet te gretig met dat opklaptafeltje en haal er indien mogelijk even een ontsmettend doekje overheen.