NYC2

Reistip #28: Citytips voor New York

woensdag 3 september 2014

De grootste stad van de Verenigde Staten; New York -' The Big Apple'. Dankzij haar invloedrijke rol in handel en financiën mag de stad zichzelf met recht een metropool noemen. ‘The city that never sleeps’ staat bekend om haar torenhoge wolkenkrabbers, gele taxi’s, en diverse bevolking. Er zijn vele must-see bezienswaardigheden in NYC - de meeste zijn wereldberoemd en bekend uit films, series of uit het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan het Vrijheidsbeeld, Times Square, Central Park of de Empire State Building. Het Vlucht-Vertraagd team geeft een aantal tips; het najaar is vanwege de 'Indian Summers' immers hét moment om de stad te bezoeken. 

NYC2

New York is ingedeeld in vijf stadsdistricten, ook wel ‘boroughs’ genoemd. De vijf boroughs zijn:

  • The Bronx: de thuisbasis van de New York Yankees.
  • Brooklyn: heeft een lange kustlijn en er zijn veel stranden te vinden.
  • Manhattan: wereldbekend door de vele wolkenkrabbers en het grote Central Park.
  • Queens: hier liggen twee grote luchthavens, LaGuardia Airport en John F. Kennedy International Airport.
  • Staten Island: de meest voorstedelijke borough.

Brooklyn

Brooklyn is sinds enkele jaren dé place to be voor hip en jong volk. Vooral de wijk Williamsburg is erg populair, met zijn vele boetiekjes en barretjes (vaak biologisch).

Als je in Brooklyn op zoek bent naar iets te eten van het ontbijt tot aan het diner, zijn er dus genoeg restaurants en cafés waar je terecht kunt. Een leuk restaurantje waar je heerlijk kunt ontbijten en later op de dag terecht kunt op hun dakterras voor een biertje is Juliette in Williamsburg. Check hier de website: http://www.juliettewilliamsburg.com/

Ook 's avonds kun je je in Williamsburg prima vermaken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de Brooklyn Bowl, een bar, bowlingbaan en concert venue in één! Er zijn allerlei shows, van bekend tot onbekend, te bezoeken voor slechts 5 euro. Echt een aanrader dus, zeker in groepsverband.

Manhattan

NYC

Manhattan blijft het chicste en meest bekende gedeelte van New York. Je struikelt hier over de goede en leuke restaurants en bars, wij noemen er een aantal.

The Smith: zit op drie locaties, dit restaurant is superleuk voor ontbijt, brunch en dinner. De sfeer is er zeer ontspannen en het restaurant heeft een Franse uitstraling. Website: http://www.thesmithnyc.com/

Tacombi: een Mexicaans street-food gevoel. In dit restaurant is het ‘hip and happening’ en vaak gezellig druk. Een leuke gimmick: er staat een food truck in het restaurant! Het menu bestaat uit een klein aantal Mexicaanse klassiekers die je leuk kunt delen. Denk dan bijvoorbeeld aan chips met salsa en kleine taco's. Dit alles spoel je weg met pitchers Margaritas en Mexicaans bier. Website: http://www.tacombi.com/

L’Express: een Franse bistro waar het altijd druk is. Een leuk tentje voor ontbijt, lunch of dinner. Adres: 249 Park Ave South. Website: http://www.lexpressnyc.com/

Smile to Go: een schattig barretje voor een simpel ontbijtje of koffie. Voor een snelle hap 's ochtends op weg naar het shoppen dus! Adres: 22 Howard Street. Website: http://www.smiletogonyc.com/

The Doughnut Plant: hier kun je donuts kopen om u tegen te zeggen. Deze waanzinnige donuts zijn dan ook erg populair! Zo hebben ze bijvoorbeeld Carrot cake donut of een crème brulee donut. Adres: 379 Grand Street. Website: http://doughnutplant.com/

Boat House: één van de bekendste restaurants om te brunchen. Het is hier bijna altijd druk, dus wij raden je ook aan om te reserveren. De naam van het restaurant zegt het al, het is een boathouse en zit in Central Park. Website: http://www.thecentralparkboathouse.com/index.php

Spotted Pig: Populair restaurant waar veel locals maar ook celebrities komen. Eigenlijk moet je hier altijd minimaal een uur wachten op je burger, maar het wachten is het absoluut waard. Het restaurant heeft namelijk een michelinster en is absoluut niet duur. Jay-Z is overigens de mede-eigenaar. Website: http://thespottedpig.com/

Doe-tips:

Staten Island Ferry: er gaat een gratis pontje vanaf Battery Park genaamd de Staten Island Ferry. Deze vaart langs de Statue of Liberty en deze duurt ongeveer 20 minuten. De pont is met een metrokaart toegankelijk en dus de goedkope en snelle versie van het bekende bezoekje aan 'Lady Liberty' per toeristenboot. Als je op Staten Island aankomt pak je gewoon weer de pont terug.

Museum of the City of New York: voor wat cultuur kun je naar het Museum of the City of New York gaan, deze zit in Manhattan tegenover het Central Park. Het is een iets kleiner museum over het ontstaan van de stad New York en vertelt vooral ook veel over de stedelijke ontwikkeling in de afgelopen 100 jaar. Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren '70 hele buizenblokken in brand werden gezet voor het verzekeringsgeld? Leer de stad op een andere manier kennen. Website: http://www.mcny.org/

High Line: dit zal je waarschijnlijk daar ook door iedereen aangeraden worden. De High Line is een oude verhoogde spoorlijn die tot park is gemaakt. Het park ligt boven de grond, op het traject van een verhoogde spoorweglijn die niet langer in gebruik is. Je kunt hier door een glas kijken over de straat, maar wanneer je met je rug naar het glas staat, kun je het Vrijheidsbeeld zien! Aanrader! En tevens gratis.

Shoppen in New York

De mogelijkheden om te shoppen in New York zijn eindeloos, je vindt er alles wat je je maar kunt wensen. Ook mede dankzij de dollarkoers is winkelen in NYC nog interessanter. Voor leuke en ook zeker betaalbare basics kun je een kijkje nemen bij Joe Fresh. Website: www.joefresh.com

Black Friday in New York is de belangrijkste uitverkoopdag van het jaar. Je kunt extreem hoge kortingen krijgen tot wel 80%. Helaas vindt deze enorme sale slechts één per jaar plaats, namelijk op de laatste vrijdag van november. Dit jaar valt die dag op 24 november 2014.

Beste Black Friday tips:

  • Apple Stores: de enige dag van het jaar dat Apple korting geeft op artikelen!
  • Macy’s: het warenhuis gaat om 03:00 of 04:00 uur open en dan staan er al gigantische rijen.
  • Abercrombie & Fitch: hier staan erg lange rijen maar wel veel goede aanbiedingen.
  • Victoria’s Secret: hier hebben ze dus geen Black Friday Sales!

Chelsea Market is ook helemaal hip and happening in New York; een absolute must-see! Dit was vroeger een oude koekjesfabriek en inmiddels gerenoveerd, boven zijn kantoren en op de begane grond zijn winkels gekomen. Hier hebben ze superveel leuke boetiekjes en gezellige eettentjes. De Chelsea Market is het best te bereiken met de metro; neem de blauwe A, C of E trein naar 14th Street, neem de trap omhoog naar 8th street. Vervolgens loop je 14th of 15th street uit, richting 9th Ave. Website: http://chelseamarket.com/

Tip: je kunt ook heel leuke tours doen door het Central Park. Lees hier meer informatie: http://www.centralparknyc.org/visit/tours/guided-tours/

NYC1

Voor nóg meer tips: