Buildings 237824 640

Reistip #24: Stedentips voor Boedapest

woensdag 6 augustus 2014

De hoofdstad van Hongarije, Boedapest, wordt gesplitst door de rivier de Donau. Links van de rivier ligt het heuvelachtige Boeda met haar vele burchten en rechts het drukke Pest, ook wel het winkel- en zakencentrum van de stad. Boedapest telt zo’n 1,7 miljoen inwoners en is daarmee ook de grootste stad van Hongarije. De Oost-Europese stad is zeer fraai en werd ooit wereldberoemd om haar thermaalbaden. Inmiddels heeft de stad de allure van een ware westerse metropool. Misschien niet zo’n voor de hand liggende stad om naar toe te gaan, maar een absolute aanrader!

buildings-237824_640

Facts over Boedapest:

Taal:          Hongaars

Valuta:      Hongaarse Forint

Reistijd:    ongeveer twee uur

                      (vliegtuig)

Inwoners:  1,7 miljoen

Tijdszone: geen tijdverschil

Bezienswaardigheden

Boedapest zit bomvol met mooie bezienswaardigheden; als je echt alles wilt bezoeken dan heb je aan een week dus niet genoeg! In en rondom de stad is er genoeg te doen. Boedapest bevat vele prachtige gebouwen, pleinen en niet te vergeten de Donau. Wij hebben een selectie gemaakt van een aantal bekende bezienswaardigheden in de stad.

Donau

De op één na grootste rivier van Europa scheidt de stad in twee delen, Boeda en Pest. Deze rivier is medebepalend voor het uiterlijk van de stad. Het is mogelijk om een boottocht te doen over de rivier. Ook zijn er restaurantboten aanwezig waar je ’s avonds romantisch een hapje kunt eten. Langs de Donau liggen ook op meerdere plekken wandelboulevards en over de rivier liggen 11 bruggen. De oudste brug is de Kettingbrug en deze is ook zeker het bezichtigen of bewandelen waard.

Andrássy út

De bijna drie kilometer lange boulevard van Boedapest: deze loopt vanaf het centrum richting het Heldenplein. De boulevard barst van de winkels, imposante villa’s en het gebouw van de Hongaarse Staatsopera is er te vinden.

tourists-171604_640

Genieten

Boedapest heeft een landklimaat en ligt tussen het koele trans-Donaugebied en het warmere Adriatische zeegebied. De zomers zijn warm met een gemiddelde temperatuur van zo’n 20 graden en de winters zijn koel. Doordat de zomers niet zo extreem heet zijn, is deze stad perfect voor een stedentripje.

 

Városliget

Het stadspark van Boedapest, Városliget, is het belangrijkste park van Boedapest. Het is het grootste park van Pest met ongeveer 1 km². Het gebied van en rondom het park is een geliefd ontspanningsoord voor de bevolking van Boedapest. Rondom dit stadspark bevinden zich meerdere restaurants, een dierentuin, het Nagycirkusz (circus), het Vervoersmuseum en het Museum voor Beeldende Kunsten. Ook is er een prachtig badhuis te vinden, Széchenyi, een geliefd badhuis in het centrum van de stad. Ideaal om na een dagje shoppen te ontspannen.

 

Centrale markthal

De centrale markthal is een overdekte markt met een grondoppervlakte van zo’n tienduizend vierkante meter! Op de begane grond zijn vooral veel levensmiddelen als groente, fruit, kaas, kruiden, te vinden. De eerste verdieping is bestemd voor algemene goederen zoals kleding, handwerk en souvenirs, maar je vindt er ook eetgelegenheden. Deze centrale markthal wordt veel gebruikt door de inwoners van Boedapest, maar ook absoluut door de toeristen van de stad. De markt is op zondag gesloten.

Overige tips

  • Koffiehuizen: zeker een must-do! Koffiehuizen nemen een speciale plek in in het dagelijks leven in Boedapest, absoluut de moeite waard om een kop koffie te drinken met iets lekkers erbij!
  • Váci utca: dé winkelstraat van Boedapest. De straat is geheel autovrij en het is een aaneenschakeling van horecagelegenheden en winkels. Betaal hier absoluut met de koers van Hongarije, want met euro’s wordt je 100% afgezet.
  • Citadella Lounge op de Gellértheuvel: restaurant met goede prijs-kwaliteitverhouding en het uitzicht is echt formidabel.
  • Betalen: je kunt op veel plekken met euro’s betalen, maar de wisselkoers die dan gehanteerd wordt, is over het algemeen niet zo gunstig.
  • Fooi: de fooi wordt meestal al automatisch aan de rekening toegevoegd dus extra fooi geven is onnodig, maar mag uiteraard altijd.

Boedapest vanuit de lucht