Voorbeeld 1

Reistip #23: Wat zijn de beste en voordeligste reisverzekeringen?

vrijdag 1 augustus 2014

Ga je binnenkort op vakantie? Controleer van tevoren of jouw reisverzekering nog wel bij de vakantieplannen en de (gezins)situatie past. De dekking varieert namelijk nogal per polis, en zo zou je nog weleens voor onwelkome verrassingen kunnen komen te staan. Vlucht-Vertraagd heeft een aantal verzekeringen voor je op een rijtje gezet.

Wat moet je vooraf weten over reisverzekeringen?

Er zijn veel verschillende factoren van belang bij het selecteren van een reisverzekering. Wat zijn de basisbegrippen?

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering biedt gedurende het hele jaar dekking. Als je meerdere malen per jaar op vakantie gaat of langer dan 3 weken, dan is een doorlopende reisverzekering vaak het voordeligst.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering geeft dekking voor maar één vakantie. Wanneer je maar één keer paar jaar weggaat, en korter dan 3 weken, dan is een kortlopende reisverzekering vaak goedkoper voor jou.

Een doorlopende reisverzekering wordt echter wel aangeraden. Met deze verzekering ben je ook verzekerd als je bijvoorbeeld een weekend weggaat. Daarnaast is een doorlopende reisverzekering in bijna alle gevallen voordeliger dan wanneer je voor elke vakantie opnieuw een reisverzekering aanvraagt. Een ander voordeel: je kan nooit vergeten om de reisverzekering af te sluiten!

Europadekking

Reis je binnen Europa, inclusief de Canarische Eilanden, Madeira, de Azoren en alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee, dan biedt Europadekking voldoende zekerheid.

Werelddekking

Wanneer je buiten Europa reist zal je een polis met werelddekking moeten afsluiten.

Aanvullend verzekeren?

Welke reisverzekering het best bij jou past hangt af van verschillende aspecten. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om ook verzekerd te zijn voor op wintersport, voor onderwatersporten, gevaarlijke sporten met een verhoogd risico of ongelukken, of voor zakenreizen. Ook kan je er een annuleringsverzekering bij nemen of een verzekering die dekking biedt voor diefstal van contant geld. Let er dus op dat deze zaken niet altijd standaard zijn meeverzekerd.

En je zorgverzekering dan? Wat wordt daardoor gedekt? Je zorgverzekering biedt dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Maak je andere medische kosten in het buitenland dan is het afhankelijk van jouw specifieke polis welke kosten gedekt zijn. Biedt je zorgverzekering niet voldoende dekking dan is het verstandig om geneeskundige kosten aanvullend te verzekeren bij jouw reisverzekering.

Naast reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen bieden reisorganisators vaak ook nog ticketverzekeringen aan. Maar wat houdt dit precies in? Met een ticketverzekering kun je een bepaald bedrag van je vliegticket veiligstellen als bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. In de praktijk blijkt dat er meer uitzonderingen dan regels zijn, en dat de meeste vliegtickets achteraf gezien niet hiervoor in aanmerking komen. Onder andere de consumentenbond raadt dan ook af een dergelijke verzekering af te sluiten.

Wat zijn de voordeligste en beste reisverzekeringen?

De website Geld.nl biedt een makkelijke manier om verschillende reisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op basis van de cijfers afkomstig van deze website hebben wij een top-3 gemaakt van voordeligste en beste reisverzekeringen, per categorie. De eerste twee verzekeringen zijn de goedkoopste; de derde biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding wat betreft de dekking.

Categorie: Man of vrouw rond 30 jaar, zonder kinderen (reisverzekering incl. aanvullende ziektekosten, wintersportdekking, voertuigenhulp en annuleringsverzekering).

voorbeeld 1

Man en vrouw rond 30 jaar, 2 kinderen onder de 4 jaar (reisverzekering incl. aanvullende ziektekosten, wintersportdekking, voertuigenhulp en annuleringsverzekering).

voorbeeld 2

Man en vrouw rond 60 jaar, geen kinderen meeverzekerd (reisverzekering incl. aanvullende ziektekosten, voertuigenhulp en annuleringsverzekering).

voorbeeld 3