Reistip #22: Verborgen en onvoorziene kosten op vakantie

woensdag 30 juli 2014

Tijdens je vakantie of reis blijft het helaas nooit alleen bij de kosten die je maakt als je boekt. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met onvoorziene en verborgen kosten die je tijdens je vakantie kunt tegenkomen. Door hier rekening mee te houden zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en straks ver over je budget heengaat.

Extra betalen voor bagage

Sinds dit jaar (2014) moet bij meerdere luchtvaartmaatschappijen ruimbagage bijgeboekt worden. Dit houdt in dat zelfs het meenemen van 1 stuk bagage soms extra kosten met zich meebrengt. Deze kosten voor het inchecken van je ruimbagage verschillen per maatschappij. Tijdens het boeken van de vlucht kun je deze meestal gelijk bijboeken, dit is dan ook zeker aan te raden want op het vliegveld is dit meestal stukken duurder.

Weeg van tevoren ook thuis nog even je handbagage want wanneer deze zwaarder is dan de gestelde eisen van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij kan dit ook nog wat extra kosten met zich meebrengen.

Zie hier de regels voor een aantal maatschappijen:

KLM

Transavia

TUI

Visum aanschaffen

In sommige landen moet je bij aankomst een visum aanschaffen; de prijs hiervan verschilt ook per land. Zo kost een visum in Turkije bijvoorbeeld rond de €20,- en een visum in Egypte slechts €13,- houdt dit van te voren dan ook even in de gaten zodat je contant geld op zak hebt wanneer je landt. Een visum moet je namelijk direct aanschaffen na het landen in het desbetreffende land. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je naar de V.S. reist, moet je je al ruim van tevoren online aanmelden om het land binnengelaten te worden.

De website van de ANWB geeft basisinformatie over visums per land.

Pinnen in het buitenland

Wanneer je geld opneemt in het buitenland kan dit extra kosten met zich meebrengen. Als je euro's pint is dit vaak gewoon gratis, maar wanneer je ‘vreemd geld’ pint komt er meestal nog een toeslag bovenop. Dit ligt rond een bedrag van €2,25 en daarbovenop komt ook nog de valutakoersopslag. Deze kosten kunnen nogal verschillen per land en per pinautomaat/maatschappij. Als je geen zin hebt in deze extra kosten, is het slim om van te voren contant geld mee te nemen of het een en ander in je vakantieland te wisselen bij een bank.

Als je gaat pinnen, check dan van tevoren ook even of er wel echt een bank achter de pinautomaat zit! Het kan gebeuren dat een pinautomaat zomaar je pinpas inslikt; wanneer dit gebeurt kun je gelijk bij de bank terecht.

Wist je trouwens ook dat bepaalde banken pinpassen automatisch instellen op gebruik uitsluitend binnen Europa? Je moet deze dan eerst activeren op gebruik buiten Europa voordat je deze daadwerkelijk buiten Europa kunt gebruiken.

Extra vervoerskosten

Een bekend verschijnsel zijn luchthavens die de naam van een stad dragen, maar in werkelijkheid ver buiten de bewuste stad liggen. Dit komt vooral veel voor bij luchthavens waar budgetmaatschappijen op vliegen. Transport van en naar de luchthaven kunnen dan hoge kosten met zich meebrengen. Zoek dit dus goed uit voordat je een vlucht boekt. Hou er ook rekening mee dat in bepaalde steden misschien 's nachts geen openbaar vervoer rijdt, en je dan dus aangewezen zult zijn op privévervoer. Calculeer ook altijd kleine vertragingen in van je vlucht zelf of van het arriveren van de bagage.

Toeristenbelasting

Ook als je in eigen land op vakantie gaat kan je nog onvoorziene kosten tegenkomen. Wanneer je in een andere gemeente overnacht in een hotel, appartement of iets dergelijks betaal je toeristenbelasting. De hoogte ervan bepaalt de gemeente zelf. Deze belasting heeft ermee te maken dat wanneer een gemeente veel toeristen heeft, deze ook meer kosten kwijt is aan het onderhoud van de stad. Voorbeelden hiervan zijn het schoonmaken van de straten of de stranden. De belasting betaal je dan in het hotel, appartement of de camping.

Fooien

In Nederland hebben we niet echt de gewoonte overal fooi te betalen. In het buitenland is dit vaak echter wel het geval, en dit kan dan ook een aanzienlijke extra kostenpost zijn. Vooral in Amerika is het gebruikelijk om voor elke dienst fooi te geven; niks wordt voor niets gedaan. Aan de taxichauffeur, aan de piccolo die de koffers naar je hotelkamer brengt en in restaurants wordt het vaak al automatisch in rekening gebracht. Landen waar je beter geen fooi kan geven zijn Japan: daar zien ze fooi als een belediging. Verder geldt dit ook voor landen in het Oosten zoals Vietnam en Singapore.

Skyscanner schreef een informatief artikel over het geven van fooi in verschillende landen. 

Schoonmaakkosten

Vaak staat het van te voren niet aangegeven, de schoonmaakkosten voor je gehuurde appartement. Dit zijn de kosten die je aan het einde van je verblijf moet betalen zodat je appartement wordt schoongemaakt. Je kunt er ook voor kiezen om het appartement zelf helemaal schoon te maken, maar dit wordt niet altijd goedgekeurd (en in dat gevat moet je dus alsnog de schoonmaakkosten betalen). Schoonmaakkosten liggen over het algemeen tussen de 50 en 70 euro. Let er ook op of je niet het beddengoed of handdoeken moet huren: daar kunnen soms ook extra kosten voor gerekend worden.

Of sluit een reisverzekering af

Als er zich op vakantie een incident voordoet kan dit leiden tot erg hoge kosten. Om niet voor verrassingen te komen te staan is het altijd raadzaam om een reisverzekering af te sluiten. Indien je deze al hebt, kijk dan van tevoren waar je wel en niet voor verzekerd bent. Kosten voor noodvervoer naar huis of voor diefstal worden soms wel en soms niet gedekt door je verzekering. Handig om dit dus van te voren te weten! Check hier je reisverzekering.

Via deze tool kun je gemakkelijk checken hoe goed je verzekerd bent: http://www.wijzeringeldzaken.nl/direct-hulp/vakantieverzekering.aspx