Afvink lijstje

Reistip #21: Hoe houd je je kinderen zoet tijdens een reis?

woensdag 16 juli 2014

De schoolvakantie is begonnen, en dus zullen veel gezinnen er weer gezamenlijk op uittrekken. Helaas gaat reizen over het algemeen gepaard met wachten, en dat is nou net iets wat vooral voor kleine kinderen erg lastig kan zijn. Maar met de juiste voorbereiding kun je het de kleintjes een stuk draaglijker maken, en tegelijkertijd blijven ze zo ook rustig - fijn voor zowel jezelf als eventuele medereizigers. Vlucht-Vertraagd heeft een rijtje tips voor ouders opgesteld, zowel om je kind te vermaken, en om ze zoet te houden en ervoor te zorgen dat de reis zo vlekkeloos mogelijk verloopt.

Vóór vertrek

 • Speelgoed: zorg er natuurlijk voor dat je voldoende speelgoed meeneemt waar de kids zich mee kunnen vermaken, zoals bijvoorbeeld kleurboeken, knuffels, videospelletjes, etc. Download eventueel alvast wat apps/games voor in het vliegtuig of in de auto.
 • Eten en drinken: het is uiteraard handig om altijd iets te eten of drinken bij de hand te houden. Maak dit zo leuk mogelijk. Bijvoorbeeld door met prikkers en andere accessores een leuk figuur van eten te knutselen.
 • Vest/trui binnen handbereik: in het vliegtuig kan het nog wel eens fris zijn, potentieel een reden voor de kleintjes om zeurderig te worden.
 • Bereid je kind voor op wat er gaat gebeuren: vertel je kind van tevoren wat er gaat gebeuren, zodat hij of zij weet wat er verwacht kan worden op het vliegveld, tijdens de vlucht en zich hier op in kan stellen.
 • Ga op tijd naar het vliegveld: met kinderen is de kans op onverwachte incidentjes groter, het is dan ook slim om tijdig te vertrekken zodat je in ieder geval niet te laat komt op het vliegveld. De extra tijd op het vliegveld kan je kind dan weer benutten om wat energie kwijt te raken.
 • Kussen mee: Kleine kinderen kunnen op het kussen zitten om zo beter uit het raampje te kunnen kijken. Voor grotere kinderen kan een extra kussentje ze helpen beter te slapen. Een extra dekentje meenemen kan ook geen kwaad: je kind kan er lekker onderkruipen en er zelfs eventueel een ‘tent’ van maken. Bovendien is het voor je kind extra spannend als ze hun eigen rugzakje of trolley hebben met hun eigen spulletjes, die ze uiteraard goed moeten bewaken.

 Op het vliegveld:

 • Laat je kind weten wat te doen wanneer je elkaar kwijtraakt: je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het is wel slim om dit even van tevoren met elkaar te bespreken.
 • Geef je kind wat zakgeld om wat te kopen op het vliegveld: het is leuk om je kind wat extra centjes te geven om bijvoorbeeld een leuk souvenirtje te kopen op het vliegveld. Dit is in ieder geval een leuk tijdverdrijf waar je ze wel even zoet mee houdt.
 • Kijk uit voor de ‘vliegtuigpolitie’: Vertel je kinderen van tevoren dat de vliegtuigpolitie op zoek is naar kinderen die zich misdragen tijdens de reis. Het is natuurlijk niet de bedoeling je kind bang te maken maar het werkt hetzelfde als met Sinterklaas: wanneer kinderen niet zoet zijn moeten ze mee in de zak naar Spanje en dat willen ze natuurlijk niet! Een extra beloning voor degenen die niet worden gepakt door de vliegtuigpolitie kan uiteraard ook geen kwaad.
 • Fotowedstrijd: vooral als je met meerdere kinderen op een vliegveld moet wachten, is het een leuke uitdaging om een fotowedstrijd in te stellen. Geef elk kind een cameraatje of telefoon en vertel ze dat degene die de best foto van een vliegtuig schiet, een prijs wint.

Tijdens de vlucht of autoreis:

 • Speciale oordopjes voor kinderen: bij het opstijgen of dalen van een vlucht kunnen kinderen last krijgen van hun oren. Er zijn dan ook speciale oordopjes voor kinderen ontwikkeld. Maar ook slikken helpt vaak tegen oorpijn, zorg daarom voor iets om op te zuigen of kauwen, zoals kauwgom.
 • Wacht tot je kind zelf om zijn speelgoed vraagt: anders raakt je kind al snel verveeld met het speelgoed en dat zou zonde zijn tijdens een lange vlucht of rit!
 • Zakgeld verdienen met goed gedrag: neem een afvinklijstje mee met taken die het kind goed moet uitvoeren. Denk hierbij aan netjes eten in het vliegtuig/auto, rustig blijven zitten bij opstijgen, niet tegen de stoel voor hem/haar trappen, een boekje lezen, etc. Als het kind één van de opdrachten goed heeft uitgevoerd kun je dat van het lijstje afvinken met een sticker of gewoon met een pen. Bij elke opdracht die het kind goed heeft uitgevoerd krijgt hij/zij bijvoorbeeld 1 euro om op vakantie ijsjes mee te kopen. Zie hieronder een voorbeeld hoe je het zou kunnen vormgeven, dan geldt een ingekleurde ster voor 1 euro.
 • Detective spelen: geef je kind een lijst met categorieën en laat ze in elke categorie tellen en aanvinken. Hoeveel rode auto's kun je spotten, hoe vaak wordt de zin 'dames en heren' via de intercom uitgesproken, wie kan een tankstation spotten, etc. Bij een autoreis met meerdere kinderen kun je er een wedstrijdje van maken: wie voor de volgende stop de meeste objecten heeft gespot, krijgt een snoepje.
afvink lijstje