A380 2

Reistip #20: Gratis business class vliegen

vrijdag 11 juli 2014

Business class vliegen is alleen voor belangrijke zakenmannen en beroemdheden. Of toch niet? Wist je dat het best mogelijk is om gratis businessclass te vliegen? Vlucht-Vertraagd geeft insider-tips!

Methode 1: Gebruikmaken van een flinke vertraging

Op het moment dat je een behoorlijke vertraging oploopt bevind je je in een positie waar je goede reden tot klagen hebt. Als je vliegt met één van de meer luxe luchtvaartmaatschappijen (oftewel geen budgetairline) zou het zomaar kunnen zijn dat het personeel je best bereid is een gratis upgrade aan te bieden om jou, als trouwe klant, tevreden te houden. Als gevolg mag je de rest van de vertraging uitzitten in een ‘lounge’; een ruimte met comfortabele stoelen, uitgebreid buffet een computer met internet en ga zo maar door. Eenmaal aan boord is er keuze uit een driegangen menu zoals je dat in een restaurant gewend bent en de stoelen aan boord zijn met één druk op de knop omgetoverd tot bed. Belangrijk: een upgrade zal je rechten op eventuele compensatie voor de vertraging niet beïnvloeden! Laat je alleen niet overboeken op een andere vlucht als je originele vlucht vertraagd is (bij annulering of een instapweigering kan het wel), want op dat moment vervallen je rechten wel.

Methode 2: Het sparen van ‘miles’

De tweede methode is een voor de hand liggende, die je ook vaak tegenkomt op Google als ‘travel hack’ . Meestal gaat het hierbij om een loyaliteitsprogramma waarbij je punten of miles kunt sparen door zo veel mogelijk te vliegen met dezelfde luchtvaartmaatschappij. Veel mensen nemen de moeite niet zich aan te melden voor dergelijke programma's, terwijl het echt een geval is van 'baat het niet dan schaadt het niet'. En straks heb je ongemerkt een gratis upgrade bij elkaar gespaard!

buisnessclass

Methode 3: Kansen vergroten

De onderstaande tips bieden geen garantie om gratis business class te reizen, maar zijn wel het proberen waard. Hiermee vergroot je je kansen om een gratis upgrade aangeboden te krijgen; je kunt er natuurlijk ook gewoon zelf om vragen. Immers: nee heb je ja kun je krijgen!

  • Reis op rustige tijden: vlieg voornamelijk op rustige momenten.
  • Kleed je netjes: uit onderzoek is gebleken dat alleenreizende, goedgeklede mannen rond de 30-35 het meeste kans maken op een gratis upgrade of business class ticket. (Jammer voor de vrouwen dus!)
  • Kom op tijd (tot 11 uur voor vertrek): wie weet hebben ze stoelen over in de business class.. Dit overkwam passagier David Low bijvoorbeeld: "Mijn vrouw en ik vlogen naar de Dominicaanse republiek. We waren veel te vroeg. De check-in lady vertelde ons dat ze twee stoelen overhad in first class en omdat we de eerste waren mochten we ze gratis hebben. Die namen we graag aan."
  • Kies het juiste vliegtuig: kies het vliegtuig met het grootste business class gedeelte; des te meer stoelen en des te groter de kans dat het tweedeklas gedeelte vol zit. Dit is overigens alleen aan te raden in het hoogseizoen, want als de economy class niet vol zit, krijg jij waarschijnlijk de slechts overgebleven tweedeklas stoel.
  • Vul alle extra informatie in bij je boeking: wanneer je gaat boeken, zorg er dan voor dat je de OSI (Other Significant Information) ook in. Wanneer je een belangrijke functie hebt, voor een reisbureau werkt of in de media werkt bijvoorbeeld, is de kans absoluut groter dat de luchtvaartmaatschappij je een upgrade geeft!