Hiking 358555 640

Reistip #16: Hoe overleef ik het festivalseizoen?

woensdag 25 juni 2014

Het is zomer, dus het festivalseizoen is weer van start gegaan! Het Vlucht-Vertraagd team geeft een aantal handige tips om ook dit seizoen alle festivals heelhuids door te komen.

Een festival is sowieso natuurlijk niet bedoeld voor mensen die erg snel vermoeid raken, want het is nogal een uitputtingsslag.. Daarnaast is het enige festival het andere niet. Bij een dagfestival rol je bijvoorbeeld lekker om 12:00 je bed uit richting het festival, om twaalf uur later weer naar huis te rollen. Dit is echter niet het geval bij een meerdaags festival - houdt hier rekening mee feestgangers! Op een meerdaags festival is het namelijk essentieel je krachten te sparen, opdat je ook de laatste dag voor leuk mee kan doen in de feestvreugde. Vandaar wat overlevingstips voor de beginners onder ons.

Survivaltip 1: hydrateer gedurende de gehele dag!

Met de hele dag de zon op je bol en dat fanatieke gedans is het absoluut van belang dat je gedurende de dag jezelf goed hydrateert! Want je zou natuurlijk niet meteen afgevoerd willen worden naar de lokale EHBO-post.. Zorg dus voor genoeg water of ander dorstlessend vocht (en nee: alcohol telt niet!). Het menselijk lichaam bestaat tenslotte voor 80% uit water (zo wordt gezegd). Hou je niet zo van water? Voeg dan eens wat munt of een schijfje citroen of limoen toe. Dit niet bij je tijdens het festival? Dan niet zeuren en toch een glas water bij je biertje bestellen!

Verder nog een tip: de organisatoren van de festivals willen uiteraard ook zoveel mogelijk geld verdienen. Dus wat doen ze? Ze zorgen ervoor dat je bij dat waterflesje waar je maar liefst €7,- (!!!) voor betaalt géén dopje krijgt, zodat je niet stiekem je flesje kunt gaan bijvullen bij de toiletten. Crimineel! Neem daarom wat extra dopjes mee zodat jij én goed gehydrateerd kan blijven, én kan dansen zonder dat je je zorgen moet maken dat je water alle kanten op vliegt. Hier heeft namelijk helemaal niemand zin in.

Survivaltip 2: dress to impress, maar gebruik je verstand!

Ja en voor iedereen die dacht dat het er op een festival alleen om draait dat je er leuk uitziet: FOUT! Het is in feite een vorm van fitnessen, dus belangrijk is dat je goed schoeisel aan hebt, want als je ergens in een hoekje op een hek zit met blaren ziet niemand je geweldige outfit. Dus dames, ga vandaag even niet voor die hoge palen waar je nog geen vijf meter op kunt lopen, want daar kom je in dit geval niet ver mee. En je moet op zo’n festival natuurlijk wel uren kunnen dansen. Voor de mannen: trek je afgetrapte festivalgympjes maar weer aan! Opgedroogde modder is immers ook een look.

Met andere woorden: dress to impress, maar denk ook even na over de praktische kant. En over praktisch gesproken.. Afritsbroeken zijn misschien niet helemaal in de mode, maar wel belachelijk functioneel! Net zoals die tropenhoed die je beschermt tegen de felle zon. Wij Nederlanders zijn die zon namelijk helemaal niet gewend en daarom kan zo’n zonprotector goed van pas komen. Stel je voor je komt thuis als kreeft, niet echt aantrekkelijk toch? Nee, inderdaad, dat dachten we al. Hoedje mee dus! (Of zonneklep natuurlijk).

hiking-358555_640

Survivaltip 3: grijpgrage handen

Beware of pickpockets! Ja, ja, dames en heren, ze zitten overal. Bewaar je mobiel dus op een veilige plaats en niet in je broek- of jaszak. Want die sluwe zakkenrollers hebben je je portemonnee al drie keer ontfutseld tegen de tijd dat jij één keer 'Nee hoor ik heb mijn portemonnee hier in mijn z....' kan zeggen. Daarom is het ook zo handig dat op veel festivals kluisjes staan; maak hier dan ook alstublieft gebruik van! We snappen dat je in tweestrijd kan raken: wil ik leuke festivalfoto’s/-filmpjes en gok ik erop dat mijn telefoon niet gejat wordt? Of ga ik voor safe en dus achter slot en grendel dat ding. Dit is aan jouzelf, Vlucht-Vertraagd stelt zich ab-so-luut niet aansprakelijk. Maar je bent gewaarschuwd..

Survivaltip 4: bier en..

Juist! Nóg meer bier! De biertjes gaan tijdens de festivals uiteraard als zoete broodjes over de toonbank; zelfs de dames moeten eraan geloven: je gaat bier drinken. En zo niet, dan alsnog wel. Vooral zo lekker genieten als je de volgende ochtend die bloedhete tent weer uit kruipt en vervolgens zo’n lekker lauw Heinekenpilsje als vloeibaar ontbijtje krijgt voorgeschoteld.. En we weten: het is verleidelijk, maar we raden je aan toch in die lange rij te gaan staan voor een ouderwets broodje kaas. Want anders ga je niet aan de man met de hamer ontsnappen, geloof ons maar.

Survivaltip 5: was je handen....met water

Was je handen goed, en je leest het goed: met water inderdaad. Deze tip heeft verder geen beschrijving nodig. Zie het filmpje hieronder.