Genius flight

Reistip # 14: De beste tips voor een goedkope vakantie

woensdag 11 juni 2014

Op vakantie gaan staat bij de Nederlander hoog in het vaandel, maar als het budget het niet toe laat, wordt de reiziger gedwongen tot andere keuzes. In 2013 ging zo’n 73% van de Nederlandser op vakantie; vijf procent minder dan het voorgaande jaar. Ook gaan steeds meer mensen volgens onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research op zoek naar aanbiedingen. Om je vakantie zo goedkoop mogelijk te houden, hebben wij een aantal tips.

De meest voor de hand liggende manieren om te besparen zijn natuurlijk om korter op vakantie te gaan en minder vaak. Dit blijkt ook uit de plannen die consumenten momenteel hebben, maar deze besparingen gaan helaas wel ten koste van het vakantiegenot. Iedereen moet kunnen genieten van een welverdiende vakantie en daarom deze tips!

1 Goedkope vakantiebestemming

De prijzen van de betreffende bestemmingen kunnen natuurlijk enorm verschillen. In Hongarije bijvoorbeeld, liggen de prijzen van hotels en restaurants gemiddeld de helft lager dan in Nederland. Maar in Noorwegen is het juist meer dan de helft duurder dan in Nederland! De landen die relatief goedkoop zijn, liggen voornamelijk in Oost-Europa. Zo zijn Polen, Tsjechië en Slowakije rond de 30% goedkoper dan Nederland. Maar ook in Spanje of Portugal is het niet al te prijzig en dus prima toeven. Verder liggen de prijzen voor uit eten of cafébezoek in Kroatië ook een stuk lager dan in Nederland.

Als je nog werkelijk geen idee hebt waar je naartoe wilt of waar het nou echt goedkoop is, is deze site daar perfect voor: http://geniusflight.com/#Map. Hier vul je je budget in voor je ticket, je beschikbare datum en locatie van vertrek. De website zoekt een hele rits aan landen voor je uit die binnen dit budget passen, echt ideaal dus!

Genius flight

2 Ga niet te ver weg

Hoe dichterbij huis je blijft, des te minder je reistijd zal zijn. Dit houdt in lagere kosten maar toch evenveel plezier! Want ook in Nederland kun je prima vakantievieren, en zo ben je er toch even helemaal uit. Je kunt bijvoorbeeld even een kijkje nemen op lekkerweg.nl. Ook is Amsterdam de op twee na beste stad om te bezoeken, zo zegt Lonely Planet. Wil je toch wel echt graag Nederland uit, dan hebben onze oosterburen ook veel te bieden. Check daarvoor even de site: http://www.germany.travel/nl/index.html.

3 Huizenruil

Je kunt ook met iemand ruilen van huis: met gesloten beurs kun je op deze manier over de hele wereld een accomoddatie vinden. Het zal waarschijnlijk even wennen zijn om met vreemden van huis te ruilen, maar degene die het vaker doen, kunnen niet meer zonder! De website geld en recht schreef hier een uitgebreid artikel over, inclusief handige links en tips. Zie hiervoor: http://www.geldenrecht.nl/artikel/2013-08-14/huizenruil-bijna-gratis-op-vakantie

4 Bij mensen thuis

Wil je wel een goedkope slaapplek vinden, maar voel je er niet zoveel voor om iemand anders in je bed te laten slapen? Dit kan ook. Er zijn websites waar particulieren hun eigen huis ter betaling beschikbaar stellen op het moment dat ze deze zelf niet gebruiken. Anderen hebben ruimte over: zo zou je ook prima bij andere mensen thuis op de logeerkamer kunnen overnachten. Steeds meer gastvrouwen/-heren bieden een kamer aan in hun eigen woning. De prijs kan verschillen, maar goedkoop is absoluut mogelijk. Kijk voor een breed aanbod leuke adresjes eens op https://www.airbnb.nl/. Of als je zelf nog een kamer over hebt, kun je deze uiteraard ook prima aanbieden voor een extra zakcentje! Kan je van het geld vervolgens weer lekker op vakantie gaan!

5 Couchsurfen

Couchsurfen houdt in dat mensen hun ‘couch’ ter beschikking stellen, waar jij vervolgens op kunt overnachten. Zo’n overnachting op de bank bij een gastvrije local is vaak gratis en wordt aangeboden op de website www.couchsurfing.com. Check wel even of de persoon die zich aanbiedt daadwerkelijk geverifieerd is; dit houdt in dat zijn/haar gegevens controleerbaar zijn. Andere gasten hebben ook de mogelijkheid om een review te schrijven over de gastheren/-vrouwen waardoor je wat meer informatie krijgt over die wildvreemde waar je straks gaat overnachten. Couchsurfen draait voornamelijk om de belevenis, dus verwacht niet al teveel luxe.