Vlucht vertraagd door 'Arabisch'-schrijvende medepassagier

vrijdag 21 februari 2014

Afgelopen week is een vliegtuig van Easyjet die het traject Amsterdam-Newcastle zou uitvoeren twee uur aan de grond gehouden. Een groep scholieren dacht namelijk een medepassagier ‘Arabisch’ te hebben zien schrijven en bedacht zich vervolgens geen moment om alarm te slaan. De ‘Arabisch’-schrijvende passagier bleek echter een Iraanse student die wat Engelse taaloefeningen deed in een notitieboekje.

Een groep van vijfenveertig jonge Engelse scholieren, met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar, zat in het vliegtuig voor de terugreis naar Northumberland (Verenigd Koninkrijk). Echter, één van de scholieren kreeg een paniekaanval nadat hij een medepassagier ‘Arabisch’ zag schrijven in een notitieboekje. Het vliegtuigpersoneel werd erbij geroepen, maar die besteedde hier vervolgens niet zoveel aandacht aan. Toen het vliegtuig echter gereed stond om op te stijgen begon de desbetreffende paniekerige passagier te schoppen en rende hij naar de achterkant van het vliegtuig, met als gevolg dat de vlucht werd afgebroken en het vliegtuig moest terugkeren naar de terminal.

'Arabisch' Engelse oefeningen

Uiteindelijk zijn zestien van de vijfenveertig scholieren van boord gegaan en hebben zij de reis met een andere vlucht naar Engeland voortgezet. Een andere passagier, Adam Robson (21), zat naast de 'verdachte' man en zag het allemaal gebeuren. De ‘verdachte’ passagier was een onschuldige, rustige Iraanse masterstudent die net een bezoekje aan zijn vrouw had gebracht in Amsterdam. Adam was zelfs een praatje met hem aangegaan en de Iraanse student legde hem uit dat hij altijd zijn notitieblokje meeneemt om zijn Engels te oefenen en te verbeteren. Daarom stonden er in dit boekje vele vertalingen van het Arabisch naar het Engels. Commotie om niks dus, maar door deze consternatie heeft de vlucht wel een onnodige vertraging van twee uur opgelopen.

Een woordvoerder van Easyjet heeft inmiddels bevestigd dat de vlucht van Amsterdam naar Newcastle met twee uur en twintig minuten was vertraagd, met als reden dat een groep passagiers liever een andere vlucht nam.