Hoe zal de luchtvaartindustrie er in de 21e eeuw uitzien?

maandag 10 februari 2014

Enkele weken geleden vierde de commerciële luchtvaart haar 100-jarig bestaan. In de afgelopen jaren heeft deze sector veel veranderingen ondergaan en daarom zijn we heel benieuwd hoe de komende 100 jaar eruit zullen zien. Verschillende prominente CEO’s uit de internationale luchtvaartsector geven hun kijk op de toekomst.

Kortetermijn veranderingen: hoe ziet de commerciële luchtvaart er in de komende 5 jaar uit?

Gary Kelly, CEO van luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, voorziet dat er binnen 5 jaar minder airlines zullen zijn, maar dat de airlines die wél blijven bestaan groter, sterker en gezonder zullen worden. Vliegtuigen zullen met nieuwe materialen worden geproduceerd en zullen daarnaast meer zitplaatsen per toestel krijgen. Het vliegen zelf zal gezonder worden en passagiers zullen minder schade van de straling op grote hoogte oplopen. Daarnaast zal het beleid op de vliegvelden worden aangepast en zullen de hoge arbeidskosten worden ingeperkt, door middel van self-service systemen. Dit hebben we vandaag de dag al op een aantal Europese vliegvelden, zoals Schiphol, maar er zullen nog meer self-service systemen worden geïmplementeerd om zelf bagage te kunnen inchecken, tickets te printen of passagiers van de benodigde informatie te voorzien.

Wat zal er gebeuren in de komende 25 jaar?

Sir Richard Branson, de extravagante president van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic Airways, denkt dat het mogelijk is in de toekomst binnen twee uur van Londen naar Sydney te vliegen, met een minimale impact op het milieu.

James Hogan, CEO van Etihad Airways, voorziet een sterke groei van het (commerciële) luchtvaartverkeer in het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost Azië en ziet hierin een grote rol weggelegd voor Abu Dhabi, als grootste "hub" van de regio.

Wat zal er gebeuren in de komende 100 jaar?

De luchtvaartindustrie zal altijd afhankelijk blijven van technologische innovatie, met als gevolg dat vliegtuigen met nieuwe (of zelfs gerecyclede) materialen zullen worden geproduceerd. Motoren van vliegtuigen zullen nog krachtiger worden en tegelijkertijd minder brandstof consumeren. Uit dit alles blijkt dat de nieuwste technologische ontwikkelingen een grote invloed zullen hebben op de luchtvaartindustrie in de komende 100 jaar.

Het is misschien lastig een concreet beeld te vormen van hoe de luchtvaart eruit zal komen te zien, maar de Spaanse ontwerper Oscar Vidals heeft toch een aardig beeld van het vliegtuig van de toekomst weten te geven.