Meldpunt Max: compensatie bij vluchtvertraging

donderdag 12 december 2013

Ondervind je vluchtvertraging binnen de EU claim dan compensatie! Daar besteedt meldpunt Max van omroep Max vanavond aandacht aan. Heeft je vlucht vertraging van 3 uur of meer, is je vlucht geannuleerd of overboekt, dan heb je recht op een compensatie van € 250,- tot € 600,- per passagier. Dit recht op compensatie is vastgelegd in EU wet- en regelgeving, maar luchtvaartmaatschappijen proberen hier vaak onderuit te komen. Wat moet je doen om de compensatie te krijgen?

Hoe dien je een EU claim in op basis van de EU regelgeving?

Op websites als Vlucht-vertraagd.nl kun je gemakkelijk en gratis je vlucht checken en nagaan op hoeveel vergoeding je recht hebt. Zij kunnen vervolgens op basis van de EU wetgeving een claim voor je indienen bij de luchtvaartmaatschappij. De claim wordt dan officieel voor je ingediend, zo heb je er zelf weinig werk aan. Brieven schrijven en contact met de luchtvaartmaatschappij hoef je dan ook niet zelf te doen. Je kunt dit laten doen zonder dat je hoge juridische kosten hoeft te betalen, iets waar veel vliegtuigpassagiers bang voor zijn.

Wil je direct de hoogte van jouw vergoeding berekenen of direct een claim indienen, vul dan hier je vluchtgegevens in.

Compensatie bij vluchtvertraging

Heb je vluchtvertraging op een vlucht binnen de Europese Unie (EU), vanaf een EU land, of een vertraging op een vlucht naar een land binnen de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij, dan heb je recht op compensatie. Het moet dan wel gaan om een vluchtvertraging die de schuld is van de luchtvaartmaatschappij, zoals bijvoorbeeld een technisch probleem. Ook bij annulering en overboeking van je vlucht heb je recht op compensatie. De hoogte van de compensatie is onafhankelijk van de prijs van je ticket maar afhankelijk van de duur van de vertraging en de afstand van je vlucht:

  • € 250,- compensatie voor vluchten tot en met 1.500 kilometer
  • € 400,- compensatie voor alle vluchten binnen de Europese Unie van meer dan 1.500 kilometer
  • € 400,- compensatie voor alle vluchten buiten de Europese Unie tussen de 1.500 en 3.500 kilometer
  • voor alle overige vluchten heb je recht op een compensatie van € 600,-

Wil je weten op hoeveel vergoeding jij recht hebt, check dan hier je vlucht.

Is compensatie krijgen lastig?

Voor passagiers is het verkrijgen van een vergoeding lastig, maar voor gespecialiseerde bedrijven niet. Helaas is dit een feit doordat luchtvaartmaatschappijen proberen onder de wetgeving uit te komen. Luchtvaartmaatschappijen sturen ingewikkelde juridische brieven en mede daardoor haken veel vliegtuigpassagiers af. Gespecialiseerde bedrijven als Vlucht-vertraagd.nl hakken dagelijks met dit bijltje en weten dus precies welke brieven ze op moeten stellen en hoe ze moeten reageren. Hulp in de arm nemen is dus aan te raden: je hebt er dan weinig omkijken naar en je krijgt sneller je compensatie.