Phone 158244 640

De vliegtuigmodus op je smartphone: in de toekomst overbodig?

dinsdag 10 december 2013

phone-158244_640

De Transportraad van de Europese Commissie stellen regelement van het gebruik van elektronische apparatuur tijdens een vlucht vast. De Commissie bespreekt momenteel in hoeverre ze luchtvaartmaatschappijen toestemming willen geven zelf te bepalen wat de regels zijn voor het gebruik van smartphones gedurende vluchten.

De Commissie onderzoekt of deze wijziging goedgekeurd moet worden of dat het beter is om het beleid onveranderd en centraal bepaald te houden. Als het beleid gewijzigd wordt, zou dit betekenen dat alle passagiers gedurende een vlucht elektronische apparaten mogen gebruiken. Het uitschakelen van je apparaat voorafgaand aan een vlucht zal dan snel tot het verleden behoren.

Luchtvaartautoriteiten hebben aangekondigd dat zij de luchtvaartmaatschappijen tijdig over de mogelijke wijziging zullen informeren. Maar grotere elektronische apparaten zullen hoogstwaarschijnlijk niet gebruikt mogen worden tijdens een vlucht; dit omdat deze mogelijk een ongeval kunnen veroorzaken of tot een blokkage kunnen leiden bij de nooduitgang.

Op het moment dat de EASA (European Aviation Safety Agency) een eerste oordeel heeft geveld, zal de veiligheid van deze mogelijke beleidswijziging getest worden. Hier zal naar verwachting zo snel mogelijk een besluit uit voortkomen. De verwachting is dat smartphones en andere mobiele apparaten op de lijst van toegestane apparaten zullen verschijnen; hierdoor kunnen passagiers gedurende de vlucht gebruik maken van internet en filesharing diensten. De nieuwe regel zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2014 worden gepubliceerd.