1 bagage kwijt

Vlucht-vertraagd.nl reistip #11: 1e hulp bij vakantie-ellende (2)

woensdag 14 augustus 2013

Deze week is het tijd voor het tweede deel van onze tips bij (en tegen) vakantie-ellende en vakantiepech, want helaas zijn er nog veel meer dingen die mis kunnen gaan tijdens je vakantie. Maar na deze in totaal tien tips kun je lekker onbezorgd en goed voorbereid op reis!

Tip 1: Bagage kwijt

1. bagage kwijt

Niets is vervelender dan bij aankomst te horen te krijgen dat je bagage is kwijtgeraakt. Daarom geven we je een aantal tips waardoor de kans dat je je koffer kwijtraakt, en de daaropvolgende stress, iets verkleint. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de belangrijkste spullen in je handbagage stopt. Dit kunnen medicijnen, belangrijke papieren of kostbare spullen zijn, maar ook de essentiële basisitems waar je de eerste dag mee door komt. Verder kun je je koffer herkenbaar maken door middel van opvallende stickers en een bagageriem, die er uiteraard tegelijkertijd voor dient dat de koffer niet opengaat op de bagageband. Als laatste kun je een bagagelabel aan je koffer hangen waar je bestemming en je thuisadres (aan de binnenkant) op staat. Met deze maatregelen vermijd je dat een andere passagier jouw koffer van de bagageband plukt, en dat je bagage eindigt op een stapel 'onbestelbaar', ergens in een achterkamertje van het vliegveld.

Raakt je koffer toch kwijt, of is hij na je vlucht opeens beschadigd? Vul dan zo snel mogelijk een Property Irregularity Report (PIR-formulier). Op deze manier kun je je klacht indienen en mogelijk ook een vergoeding krijgen. Is je bagage na 3 dagen nog steeds kwijt? Vul dan een Bagage Inventory List (BIL) in. Dit formulier moet binnen 21 dagen na je aankomst zijn ingediend bij de luchtvaartmaatschappij. Meer informatie over deze formulieren en procedures vind je hier.

Tip 2: Beroofd op vakantie

2. Beroofd

Beroofd worden op vakantie is iets wat je echt niet mee wilt maken. Zorg er daarom voor dat je nooit wordt afgeleid tijdens het pinnen, zodat niemand over je schouder mee kan kijken. Zit je in de trein en kun je een dutje niet voorkomen? Maak dan voor de zekerheid je bagage met een slotje vast aan het bagagerek. Maak daarnaast voor de zekerheid kopieën van belangrijke documenten of stuur ze naar je e-mailadres. Want de ambassade kan bijvoorbeeld sneller een paspoort aanvragen als je nog een kopietje van het oude document hebt. Ben je toch beroofd? Meld dit dan direct bij de lokale politie en blokkeer alles (bankpasjes, telefoon etc.).

Bij terugkomst in Nederland kun je proberen geld terug te krijgen van je verzekeraar. Maar dan moet je uiteraard wel een reisverzekering voor je vakantieperiode hebben afgesloten, of een doorlopende reisverzekering hebben. Denk er ook aan dat de voorwaarden en dekkingen nogal kunnen verschillen tussen verzekeraars. Dit kun je checken en vergelijken op bijvoorbeeld de website Independer.

Tip 3: Ongedierte en beten van enge beesten

Wat ongedierte betreft zijn we erg weinig gewend in Nederland. Helaas kan het dus een nare verrassing zijn als je op vakantie ineens oog in oog komt te staan met die ándere plaatselijke bevolking. In veel landen zijn kakkerlakken bijvoorbeeld een alledaagse verschijning. Vies, maar je kunt er weinig tegen doen. Gelukkig zijn ze ook niet gevaarlijk, en bijten ze ook niet. Wie wel bijten zijn muggen en teken. In het buitenland, vooral in de tropen, zijn muggen niet altijd de onschuldige beestjes die ze bij ons zijn: muggen kunnen ziektes als malaria overbrengen. Check daarom bijtijds welke maatregelen je moet treffen voor vertrek, bijvoorbeeld het krijgen van vaccinaties en het meenemen van muggennetten. De website van Reiskliniek SGZ geeft hier handig advies over.

3. Bedbugs

Veel dichterbij huis rukt een ander insectensoort op: de bedwants. Je kent het Engelse rijmpje misschien wel: 'Sleep tight and don't let the bed bugs bite'. Maar bed bugs bestaan echt, en helaas rukken ze ook (of vooral) in Westerse landen op. Deze kleine insecten, vroeger beter bekend als wandluis, zijn parasitair: ze leven van menselijk bloed. Ze bevinden zich vooral in en rondom bedden, en verstoppen zich overdag. Als je op vakantie last krijgt van erg veel 'muggenbulten', en deze bevinden zich vooral op je romp, moet je er rekening mee houden dat er mogelijk bedwantsen in je hotelkamer zitten. Helaas is het niet zo dat deze beestjes alleen in vieze goedkope hotels zitten: als één exemplaar de kans krijgt zich ergens te nestelen breidt het al snel uit tot een groot probleem, waar gewoon schoonmaken niet tegen opgewassen is. Wel is het zo dat de kans op bedwantsen daarmee groter is op plekken waar de omloop groot is, zoals hostels.

Hoe kun je voorkomen dat je eindigt in een hotelbed vol bed bugs? Check voordat je boekt op bijvoorbeeld Tripadvisor en Expedia de recensies van voorgaande bezoekers, vooral van degenen die lage cijfers geven. Als iemand eerder heeft gezegd dat ze een wel erg allergische reactie hadden op het beddengoed is de kans groot dat ze het over wantsen hadden. Verder: controleer je kamer meteen bij aankomst: haal de hoeken van je lakens los (check op lichtbruine of zwarte beestjes van een paar millimeter of oude bloedvlekken) en verschuif het nachtkastje. Kom je toch in aanraking met wedwantsen? Weet dat ze niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De ene persoon reageert heftiger op de beten en bulten dan anderen. Je kunt daarom een antihistamine halen bij de apotheek als je erg last krijgt. Verder: zorg ervoor dat je de insecten niet mee naar huis neemt! Deze WikiHow-pagina vertelt je waar je allemaal aan moet denken. Bijvoorbeeld: zet je koffer nooit op de vloerbedekking, want daar nestelen ze in.

Tip 4: Voedselvergiftiging

4. Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging komt helaas vaak voor op vakantie. Gelukkig verdwijnt het echter meestal wel binnen enkele dagen. Maar omdat je deze vakantie-ellende het liefst vermijdt hebben wij een aantal tips voor je. In veel landen is het kraanwater van veel mindere kwaliteit dan in Nederland. Vraag daarom altijd of het lokale kraanwater drinkbaar is voordat je hiervan een slok neemt. Daarbij moet je er ook aan denken dat je dit water misschien niet eens kan gebruiken bij het tandenpoetsen, en dat je ervoor moet waken dat je bij het douchen per ongeluk water inslikt. Let daarnaast op voedsel dat met dit kraanwater is bereid, en dat daarna niet verhit is. In sommige landen in het bijvoorbeeld niet raadzaam in een restaurant rauwkost of ongeschild fruit te eten. Wil je toch je komkommertje of appeltje eten? Koop het bij de lokale supermarkt en spoel het goed af met water uit een fles. Dit kost in het buitenland doorgaans erg weinig.

Een laatste tip: eet geen dingen waarvan je weet dat ze een verhoogde kans op voedselvergiftiging geven. Denk hierbij aan rauwe vleesproducten, schepijs en andere melkproducten. Dit kan per land verschillen, dus check voor vertrek het reisadvies voor jouw bestemming op de website van de Travel Clinic. Word je ondanks deze maatregelen toch ziek? Check dan onze vorige tip over ziektekosten in het buitenland (tip 4).

Tip 5: Vertraging binnen Europa met trein of vliegtuig, wat te doen?

5. vlucht vertraagd

Of je nou met het vliegtuig reist, met de trein, boot of bus, Europa heeft voor al deze vervoersmiddelen regels bij vertraging en annulering. De regels voor vertraging met de boot, trein en bus gelden alleen voor binnen Europa. Loop je vertraging op dan heb je recht op een vergoeding volgens vaste regels. De regels bij vertraging met het vliegtuig gelden ook als je van een land van buiten de EU komt of wanneer je vlucht van een Europese bestemming naar buiten de EU vliegt.

Voor alle gevallen van vertraging of annulering geldt dat als de vervoerder de vertraging niet had kunnen voorkomen, er sprake is van overmacht ofwel een buitengewone omstandigheid, en er geen recht is op een vergoeding. In sommige gevallen (bij lange vertragingen) kun je je annuleringsverzekering aanspreken.

Wat betreft vluchtvertragingen kunnen wij bij Vlucht-Vertraagd.nl je uiteraard helpen. Meer informatie over de regels en hoe compensatie aan te vragen vind je hier. Je kunt ook meteen kosteloos advies krijgen door je vluchtgegevens in de vluchtcalculator in te voeren.