Pizza

Vlucht-vertraagd.nl reistip #10: Snuif op die cultuur!

woensdag 7 augustus 2013

In alle prachtige landen die deze aardbol rijk is zijn nog veel schitterende culturen te ontdekken, met elk zijn eigen bijzondere gewoontes. Met zoveel diversiteit zou het zonde zijn niet overal waar je komt even mee te gluren. En dan kun je wel een leuke postkaart sturen van zo'n Spaanse toreador of langs een Jamón Ibérico lopen en dan denken 'die hebben ze bij de tapasbar bij ons thuis ook', maar dan ben je dus niet volop cultuur aan het snuiven! Dus volg deze tips, en wie weet ben je aan het eind van je vakantie niet alleen een uitgeruster, maar ook een ríjker mens. Laat het onderdompelen maar beginnen!

1. Laten we dichtbij huis beginnen: bij onze Belgische vrienden. Veel onder ons denken gelijk aan de Belgenmoppen waar we natuurlijk hard om kunnen lachen, en de meesten kennen steden als Antwerpen en Brussel wel. Maar wat natuurlijk typisch Belgisch is, zijn de heerlijke Brusselse chocolaatjes. Het is een genot om te eten, maar wat eigenlijk nog veel leuker is, is zelf chocola maken. Ontdek het geheim van Belgische chocola, en neem je zelfgemaakte wondertjes mee als cadeautje voor thuis!

2. Via België komen we in Frankrijk, het land van slakken en wijn. Frankrijk is natuurlijk bij uitstek een ideaal land om letterlijk cultuur te proeven, en wel in de vorm van een wijnproeverij. Leer extra te genieten en een vette van een droge wijn te onderscheiden. Want jawel hoor: hier zit een hele techniek achter! Zwenken, draaien, ruiken, heeft ‘ie ‘jambes’? Een supertoffe typisch Franse ervaring waar je nog lang iedereen de ogen mee uit kunt steken op zakendinertjes!

3. Zak nog iets lager af in Europa en je vindt de Spaanse zon. Dit gaat natuurlijk gepaard met de relaxte en ontspannen sfeer die alleen ten zuiden van ons te vinden is. Na een dag vol vakantie-indrukken is er natuurlijk niets fijner dan in een dorpje van de ondergaande zon te genieten met een heerlijk gitaarmuziekje op de achtergrond. Leuk om te luisteren, maar nog veel leuker om zelf te doen! Neem een paar gitaarlesjes bij een Spanjaard en leer spelen met het temperament van een echte Spanjaard. (En voor de mannen onder ons: houd vervolgens een serenade voor je vriendin of vrouw (of vriend/man) en de vakantie kan niet meer stuk.)

Pizza

4. In Zuid-Europa vinden we uiteraard ook Italië. Iedereen is dol op pizza. En de échte Italiaanse pizza eet je natuurlijk alleen in Italië, het liefst in Napels. En de echte Napolitaanse pizza komt niet uit het vriesvak, maar uit een echte steenoven. Dat is meteen ook een superervaring om een keer te doen: zelf pizza bakken en in de oven stoppen (zonder jezelf te branden weliswaar, anders wordt het een heel ander soort ervaring..). Je bent je vervolgens veel bewuster van iedere pizza die je eet. Helaas zul je je er ook van bewust zijn dat elke pizza verbleekt in vergelijking de pizza's uit Napels. Maar dat is een kleine prijs om te betalen voor persoonlijke groei.

5. Veel verder, buiten Europa, vinden we een prachtig land dat verdeeld is door arm en rijk en veel natuur kent: India. Hier staat een enorm dier heel centraal: de olifant. Het is misschien doodeng en het vereist heel wat vertrouwen, maar het is ook wel heel erg gaaf en speciaal om op de rug van zo’n gigantisch dier te mogen zitten. Klim op de rug van een olifant, deze (letterlijk boven alles uitrijzende) ervaring vergeet je gegarandeerd nooit meer!

6. Als je nou voldaan van alle prachtige ervaringen weer thuiskomt, is het eigenlijk ook nog heel erg leuk om iets typisch van de oude Nederlandse cultuur te ervaren. Dit is glasblazen, het is heel wonderlijk om de kunst en ambacht hiervan te zien en nog specialer om te doen. Dit kan bijvoorbeeld in Leerdam. Dus voor degenen die nog een paar dagen vrij zijn na op vakantie geweest te zijn: dit is zeker een waardige afsluiting van de vakantie!