Middelvinger

Vlucht-vertraagd.nl reistip #9: 1e hulp bij vakantie-ellende (1)

woensdag 31 juli 2013

Wat te doen bij vakantie-ellende of vakantiepech? Helaas kan het iedereen overkomen. Maar je kunt een aantal maatregelen nemen om de ellende te beperken. Hier geven we je een aantal tips om goed voorbereid op reis te gaan en om te proberen de vakantie-ellende zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 1: Vakantie-ellende voor veel Nederlanders: vliegangst

1. Cockpit

Zwetende handjes, verstijfd in je stoel en vooral niet naar buiten kijken. Toch jammer als je je vakantie op deze manier moet beginnen, maar helaas heeft één derde van de Nederlanders hiermee te maken: vliegangst. Gelukkig is vliegangst goed te behandelen. Allereerst een handig feitje om te weten: wereldwijd verongelukken jaarlijks 1,3 miljoen mensen in het wegverkeer terwijl er in 2011 ‘slechts’ 497 mensen verongelukten in een dodelijk vliegtuigongeluk.

Heb je de stap gezet om te gaan vliegen? Heel knap! Zorg er dan voor dat je je goed laat informeren over eventuele turbulentie en bliksem, zo kan de angst sterk verminderen. Zoek daarnaast tijdens de vlucht voor afleiding door bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel te maken, een praatje te maken met de leuke buurman of buurvrouw, of door een fijne ‘feel good movie’ te kijken. Denk je dat dit niet zal helpen? Maak dan alvast een proefvlucht in de vliegsimulator op Schiphol en ervaar dat vliegen eigenlijk heel veilig is!

Tip 2: Malafide praktijken vermijden

2. Print

Er kan van alles misgaan als je eenmaal een reis hebt geboekt. Een reisbureau kan bijvoorbeeld failliet gaan of erger nog..het hele bedrijf blijkt niet eens te bestaan. Check dus altijd of het reisbureau gecertificeerd is (zie reisstip #7). Vraag het reisbureau daarnaast altijd om een print van de reis die je hebt geboekt, en controleer of het e-ticketnummer van je vlucht staat genoteerd. Is je reis nog niet bevestigd? Betaal dan nog niet voor je ticket.

Een ander soort vakantie-ellende kan zijn dat, eenmaal aangekomen op de bestemming, je vakantie niet voldoet aan je verwachtingen. Ga dan direct naar de reisleider en bespreek je probleem. Als er niemand aanwezig is of je wordt niet goed geholpen dan kun je bij thuiskomst een brief sturen naar de desbetreffende reisorganisatie. Lossen zij het probleem niet voor je op? Stuur dan (binnen drie maanden) een brief naar de Geschillencommissie Reizen. Dit kan alleen als de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR.

Tip 3: Fouten op ticket of visum

3. Douane

Op sommige vakantie-ellende heb je zelf (gelukkig) nog vrij veel invloed. Een voorbeeld daarvan is een fout op je ticket of visum. Volgens de boekingswebsite Cheaptickets komen fouten op vliegtickets jaarlijks 60.000 keer voor. Check daarom altijd van tevoren of alle gegevens op je vliegticket of visum kloppen en overeen komen met de naam zoals deze in het paspoort genoteerd staat: anders is het vliegticket simpelweg niet geldig. Het aanpassen hiervan zal jou anders geld kosten: je betaalt een boete of administratiekosten, en dit kan behoorlijk uiteenlopen per luchtvaartmaatschappij. Zonde van je geld!

Tip 4: Ziek op vakantie

4. Vaccinatie

Soms valt er helaas niet aan te ontkomen: je wordt ziek op vakantie. Vervolgens moet je op zoek naar een dokter of het ziekenhuis. Eerste belangrijke punt is: bewaar altijd alle bonnetjes van de medische kosten die je hebt gemaakt: dit is handig wanneer je het in Nederland moet declareren.

Je kunt natuurlijk ook het een en ander doen om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees bijvoorbeeld op tijd met het informeren naar eventuele vaccinaties. Check de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering voor het advies per land. Daarnaast: ben je workaholic en al heel lang niet ziek geweest? Er zijn er altijd veel mensen die het hele jaar hard doorwerken zonder ziek te worden, en vervolgens juist ziek worden op vakantie.. Probeer dit te voorkomen door bijvoorbeeld een paar dagen voor vertrek al vrij te nemen, alle stress eruit te sporten en gezond te eten. Een derde aanwijzing: zorg ervoor dat je geen kou vat in het vliegtuig of in de bus. Door het feit dat veel mensen al onderweg hun luchtigste zomeroutfit aantrekken zijn ze niet voorbereid op de airco, die vaak erg koud is en hard aanstaat. Zorg er dus voor dat je straks niet zit te niezen aan het zwembad!

Mocht er onverhoopt toch iets vervelends gebeuren op vakantie, wanhoop dan niet. In principe heeft iedereen vanuit zijn basiszorgverzekering recht op wereldwijde noodzakelijke zorg. Als je op vakantie een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed. Maar let wel op: de vergoeding is op basis van de Nederlandse zorgverzekering. Mochten de kosten dus hoger uitvallen dan hier in Nederland het geval zou zijn, dan kan het zijn dat je moet bijbetalen. Dit verschil kan weer gedekt worden met een eventuele reisverzekering of een aanvulling op het basispakket van je zorgverzekering.

Tip 5: Sluit een annuleringsverzekering af

5. Face

Maandenlang kijk je uit naar je welverdiende vakantie, maar dan moet je het helaas annuleren. Je gaat scheiden, iemand uit de familie wordt ernstig ziek of je krijgt een nieuwe baan aangeboden. Allemaal redenen om helaas toch je vakantie te moeten annuleren. Daarom is het in ieder geval altijd handig om een annuleringsverzekering af te sluiten voor onvoorziene persoonlijke situaties.

Ga je vaak op reis? Sluit dan een doorlopende annuleringsverzekering af. Dit is vaak veel voordeliger dan verzekeringen voor losse periodes. De voorwaarden en dekking van verzekeringen kunnen onderling wel verschillen. Let op bij het afsluiten van een annuleringsverzekering: het zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld het overlijden van een tweedegraads familielid niet als gegronde reden wordt gezien. Lees de voorwaarden dus goed zodat je weet wat wel en niet gedekt is.