Woman hand smartphone desk

Vlucht-vertraagd.nl reistip #7: Vliegtickets en reizen boeken

woensdag 17 juli 2013

Er zijn helaas een hoop valkuilen bij het (online) boeken van een reis. Daarom geeft Vlucht-vertraagd je als onderdeel van onze zomerreisgids een aantal handige tips voor het boeken van vakanties en vluchten. En sowieso kan het natuurlijk altijd van pas komen om te weten waar je de goedkoopste reizen boekt en waar je hierbij op moet letten. Vermijd vakantie-ellende!

Tip 1: De goedkoopste vliegtickets: waar kun je ze vinden?

Verkeerstoren

Er zijn uiteraard genoeg websites te vinden die reizen en vluchten aanbieden. Maar hoe scheid je hierin het kaf van het koren? Hier twee goede tips. De website Cheaptickets vergelijkt de vliegtickets van alle luchtvaartmaatschappijen in één oogopslag, hoe handig! Je vindt hier ook de lowcostmaatschappijen tussen, oftewel de luchtvaartmaatschappijen die goedkope vluchten aanbieden. En je kunt hier, naast je vlucht, ook gelijk je hotel of een huurauto boeken.

Een ander voorbeeld van een site waar je prijzen kunt vergelijken is Skyscanner. Skyscanner is 100% onafhankelijk, en toont meer dan 1000 lowbudgetmaatschappijen en lijndienstmaatschappijen. Je hebt de keuze tussen verschillende vliegvelden om verschillende prijzen te vergelijken. Bij de kleinere luchthavens betaal je bijvoorbeeld minder luchthavenbelasting. Speur je toch liever op je telefoon naar vliegtickets? Van beide websites kun je ook een app downloaden!

Tip 2: Check of de reisorganisatie gecertificeerd is

Er kan een hoop misgaan als je een vliegticket of een pakketreis boekt. Daarom is het verstandig goed op te letten bij wie je je reis boekt, en één manier om dat te doen is om te letten op welke logo’s er op de website vermeld staan. Reisorganisaties kunnen zich namelijk aansluiten bij verschillende verenigingen, wat jou als reiziger meer zekerheid geeft bij het boeken van een vliegticket of vakantie bij zo'n bedrijf.

anvr

Zo is het logo van de ANVR erg belangrijk. De ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aangeboden reizen verantwoord zijn. Daarnaast hebben ze ook een milieubeleidsplan opgesteld. Door rekening te houden met deze dingen blijft reizen in de toekomst ook goed mogelijk. Alleen bedrijven die door de ANVR als betrouwbaar worden aangemerkt mogen lid worden: hierdoor weet je dat je geld in goede handen is op het moment dat je bijvoorbeeld een aanbetaling doet.

Een ander belangrijk logo is die van de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Mocht je te maken krijgen met faillissement dan vergoedt de SGR volgens de voorwaarden de schade. Alle ANVR-reisondernemingen zijn aangesloten bij de SGR.

Het laatste logo dat handig is om te onthouden is het logo van het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Rampen vallen namelijk niet onder de dekking van reis- of annuleringsverzekeringen. Het Calamiteitenfonds moet dit soort kosten vervolgens opvangen. Voorbeelden van gebeurtenissen van afgelopen jaren die buiten de dekking van reguliere verzekeringen vielen zijn de tsunami in Azië en de politieke instabiliteit in Israël.

Tip 3: Pakketreizen of losse boekingen?

Pool

Wil je helemaal uitgerust op vakantie gaan en alles van tevoren in één keer boeken? Profiteer dan van de kortingen van pakketreizen. Expedia behoort tot een van de grootste reisbureaus ter wereld en je kunt hier je reis helemaal zelf samenstellen. Bespaar geld door zowel een hotel, een vlucht en een auto te boeken: vanwege exclusieve deals die Expedia met hotels, airlines en andere bedrijven heeft ben je vaak veel goedkoper uit dan wanneer je alle elementen los zou boeken.

Een ander voorbeeld van een veelgebruikte en overzichtelijke website voor het boeken van accommodaties is Booking.com. Je geeft hier bijvoorbeeld aan in welke prijsklasse je wilt zoeken. Daarnaast zijn er bij iedere accommodatie beoordelingen te vinden van andere reizigers. Opvallend is dat deze websites niet aangesloten zijn bij bovengenoemde organisaties. Je kunt reizen met fikse korting boeken, maar houd er dus wel rekening mee dat ze niet zijn aangesloten bij de ANVR en het Calamiteitenfonds. Een voordeel met een risico dus: het is de afweging wellicht waard.

Tip 4: Boek een last-minute

Ben je flexibel? Hou je niet van plannen en wel van verrassingen? Pak dan je koffer wanneer jij daar zin in hebt en ga naar de last-minute ticketdesk op Schiphol! Het is dé ideale oplossing voor de avonturiers onder ons. Bij deze last-minute ticketdesk kun je 365 dagen per jaar terecht voor het boeken van een last-minute vakantie. Kort voor vertrek zijn vluchten namelijk meestal veel goedkoper. Zou je wel graag een last-minute willen boeken maar liever iets eerder, dan kun je natuurlijk ook terecht bij het reisbureau en vragen naar de aanbiedingen met een vertrek binnen zes weken.

Tip 5: De verborgen tickets van KLM..

Last minute

Er zijn veel Nederlanders die toch het liefst met de vertrouwde blauwe vliegtuigen van KLM vliegen. Dat lijkt vaak een probleem te zijn wanneer je bijvoorbeeld een rondreis maakt door Azië. Reizigers vliegen dan vaak nog van het ene naar het andere land. Hiervoor hebben wij een leuke tip gevonden. Zo kan het namelijk zijn dat er een KLM toestel vertrekt vanuit Nederland, die via land B doorreist naar land C. Er gaat bijvoorbeeld een vliegtuig vanuit Amsterdam naar Singapore en daarna vliegt het toestel, dat halfleeg is, door naar Bali. Mocht jij nu net de geweldige stad Singapore verkend hebben en daarna lekker willen genieten van de azuurblauwe zee van Bali, dan kun je dus gewoon terecht bij KLM voor een ticket. Het voordeel hiervan is dat KLM deze vluchten heel goedkoop aanbiedt om deze vluchten vol te krijgen. Lees hier meer over deze goede tip op de website van TicketSpy.

Tip 6: Verwijder alle ‘cookies’ voordat je een reis boekt

Degene die naast je in het vliegtuig zit heeft hetzelfde betaald voor zijn vlucht, toch? Fout! Het KRO-programma 'De Rekenkamer' deed hier onderzoek naar, en de resultaten waren niet mis. Een van de manieren waarop luchtvaartmaatschappijen hun prijzen bepalen is via het gebruik van ‘yield management systemen’. Via dit systeem krijgt een luchtvaartmaatschappij inzicht in hoe de boeking van een vlucht zich naar verwachting zal ontwikkelen. Als een boeking van een vlucht sneller loopt dan verwacht, of veel mensen zoeken op een bepaalde vlucht, dan zullen de prijzen stijgen. Als het langzamer loopt dan gepland, kan het zijn dat de prijzen omlaag worden gegooid: de vlucht is immers niet 'in trek' dus de luchtvaartmaatschappij is bang met de tickets te blijven zitten. De prijs hangt dus af van wat de markt ervoor wil geven.

Wereld

Lastig is het dus om in te schatten wat het beste moment is om toe te slaan. Er zijn websites die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld Bing Travel en Kayak.com. Deze websites tonen je voorspellingen van de tarieven voor de grootste steden en de geschiedenis van tarieven voor binnenlandse en internationale vluchten. Zo kun je zien of je tarief omhoog of omlaag zal gaan. En wist je ook dat de dag waarop je je vliegticket aanschaft invloed kan hebben op de prijs? De meeste luchtvaartmaatschappijen maken hun nieuwe tarieven en aanbiedingen op dinsdag en woensdag bekend. Dus als je besluit toe te slaan op een maandag, zou het zomaar kunnen het zijn dat je op dinsdag spijt hebt omdat de prijzen inmiddels zijn gedaald.

Internet

Een andere truc van een luchtvaartmaatschappij kan zijn dat wanneer de datum van je heen- en vertrekvlucht hetzelfde zijn de prijs van je ticket hoger zal uitvallen. Het systeem kan uit deze data namelijk aflezen dat je een zakenreiziger bent. Zie je vervolgens af van het kopen van deze ticket naar bijvoorbeeld Barcelona, en ga je de volgende dag terug naar de website om nu eens te kijken wat het zou kosten om bijvoorbeeld een weekendje Barcelona te doen, dan berekent het systeem wederom het hogere tarief voor je. De website weet nu immers dat je een zakelijke reiziger bent, en ook dat je veel over hebt voor je ticket omdat je meteen de volgende dag weer bent gaan zoeken naar vliegtickets. Hoe ga je dit tegen? Verwijder voordat je online gaat zoeken naar vliegtickets eerst de cookies van je browser. Door middel van cookies kan de website namelijk jouw zoekgedrag aflezen, en vervolgens bewaart het deze instellingen voor je daaropvolgende bezoeken. Weet je niet hoe je je cookies verwijdert? Volg deze simpele instructies van de Consumentenbond.