Meer betalen voor je vliegticket als je meer weegt

maandag 25 maart 2013

Meer betalen voor je vliegticket als je meer weegt. Belachelijk of misschien toch niet zo heel raar? In India wordt te zwaar cabinepersoneel al beperkt tot werken als grondpersoneel, en nu zijn zware mensen wederom het mikpunt van mogelijke discriminatie. De Noorse economieprofessor Bharat P. Bhatta presenteerde deze week een voorstel om flinke kosten te besparen in de luchtvaart. Dr. Bhatta stelt voor dat vliegtickets duurder worden gemaakt voor mensen die meer wegen door een zogenaamde 'fat tax'.

Zwaardere mensen, hogere kerosineverbranding

Weeg je meer, dan zorgt dat er automatisch voor dat het vliegtuig meer brandstof verbruikt. En hoe zwaarder het vliegtuig, hoe hoger het brandstofverbruik. Dit is een van de argumenten van de professor om vliegtickets duurder te maken voor dikke mensen. Hij stelt dat er een basisprijs zou moeten komen. Ben je lichter, dan betaal je minder dan andere passagiers en ben je zwaarder dan het gemiddelde, dan betaal je meer voor je vliegticket.

Dikkere mensen nemen meer ruimte in beslag

Zwaardere of dikkere passagiers nemen ook meer ruimte in beslag, en dat is volgens de professor nog een reden om de prijs van het vliegticket afhankelijk te maken van het gewicht van de passagiers. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden 'corpulente' passagiers nu de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een tweede stoel te boeken. Dat gereduceerde tarief, dat moet dus juist niet, volgens de professor.

Onlangs overleed een Amerikaanse passagier omdat ze niet mee kon op een vlucht. De vrouw was ziek en moest van Europa naar Amerika reizen, maar deluchtvaartmaatschappij kreeg haar niet veilig mee.