Wat zijn de regels voor het meenemen van ruimbagage?

Ga je bijna op reis? Dan is het tijd om de koffer in te pakken! Voorafgaand aan je vliegreis is het handig om je te verdiepen in de bagagevoorwaarden van de airline. Vlucht-Vertraagd.be zet alle informatie over ruimbagage voor je op een rijtje. Zo ga jij goed voorbereid op reis! Let op: onderstaande informatie over ruimbagage is onderhevig aan verandering. We adviseren je dan ook om altijd de actuele gegevens te checken voor je boekt en gaat vliegen.

Ontdek of je recht hebt op compensatie!

Wat is ruimbagage?

Ruimbagage is de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, dat vervolgens wordt ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig. Net als voor het meenemen van handbagage gelden er voor ruimbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.

Wat mag er mee als ruimbagage?

In principe mag je vrijwel alles meenemen als ruimbagage, behalve als het staat aangegeven op de lijst van verboden voorwerpen en het voldoet aan de voorschriften qua gewicht en afmetingen die de luchtvaartmaatschappijen hanteren. Als je twijfelt of iets wel of niet mee mag in je ruimbagage, dan raden we je aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij die je vlucht uitvoert.

Hoeveel mag mijn ruimbagage wegen?

Helaas bestaat er geen nationale of internationale regeling voor het gewicht aan koffers en ruimbagage dat je mag meenemen. De enige beperking die is ingesteld is dat bagage maximaal 32 kilo mag wegen. Dit is om ervoor te zorgen dat het grondpersoneel geen rugklachten krijgen.

Hoeveel kilo je aan ruimbagage mag meenemen is verschillend per luchtvaartmaatschappij. Vervolgens hebben luchtvaartmaatschappijen ook weer verschillende regels per verzorgingsklasse. Reis je in Business Class of First Class dan worden er andere regels gehanteerd dan bij Economy Class. Ook het tarief, de bestemming en de luchthaven van waar je vertrekt zijn van invloed op het gewicht dat je aan bagage mag meenemen. Als je een 'frequent flyer', oftewel een vaste klant bent, dan zal je luchtvaartmaatschappij ook coulanter zijn of ruimere regels hanteren.

Laat de luchtvaartmaatschappij er niet mee wegkomen!

Afwijkende ruimbagage: wat houdt dit in?

Bagage die groter of zwaarder is dan normaal, kun je inchecken als afwijkende bagage. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsen, grote muziekinstrumenten, ski's of golftassen. Ook breekbare bagage kun je afgeven bij de incheckbalie.

Ruimbagage wordt als afwijkend beschouwd als het aan onderstaande criteria voldoet:

  • gewicht tussen de 32 en 80 kg
  • pakketten groter dan 100 cm lang, 65 cm hoog en 75 cm breed en niet groter dan 350 cm lang, 100 cm hoog en 100 cm breed
  • voorwerpen die kunnen rollen en/of uitstekende dan wel loshangende onderdelen
  • breekbare bagage
  • chemische artikelen die op de lijst van verboden voorwerpen staan
  • huisdieren

Als je bagage zwaarder of groter is dan in de criteria is aangegeven, kan het item niet door het bagagesysteem worden verwerkt. Je kunt je bagage dan als cargo laten vervoeren via de luchtvaartmaatschappij of een andere cargovervoerder.

Waar vind ik de vervoers- en bagagevoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij?

Ben je op zoek naar de meest actuele vervoer- en bagagevoorwaarden van de luchtvaartmaatschappij die jouw vlucht uitvoert? Op de website van de ANVR staan alle bagagekosten, vervoersvoorwaarden en voorwaarden voor het meenemen van ruimbagage en handbagage per luchtvaartmaatschappij op een rijtje. Het is altijd handig om deze informatie goed door te lezen of desnoods uit te printen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat jouw bagage voldoet aan alle voorwaarden!

Mijn ruimbagage is vertraagd of kwijt: wat nu?

Wanneer jouw bagage vertraagd of kwijt is, kan dit behoorlijk stressvol zijn. Is dit jou overkomen? Dan wil je uiteraard weten wat je kunt doen om te achterhalen waar je koffer is en of je hier wellicht een vergoeding voor kunt ontvangen. Wij hebben alle informatie omtrent vertraagde of kwijtgeraakte bagage hier voor je op een rijtje gezet!

Wel bagage maar geen vlucht? Claim compensatie!

Het kan goed voorkomen dat je met je koffer op de luchthaven staat en erachter komt dat jouw vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is. Of misschien heb je wel dubbel pech en heb je naast jouw vertraagde of kwijtgeraakte bagage ook nog eens een vluchtvertraging opgelopen. Dan is het goed mogelijk dat je recht hebt op compensatie voor het ontstane ongemak en de opgelopen vertraging. Maar hoe gaat dat precies in zijn werking?

Op basis van onze uitgebreide database beoordelen wij jouw claim en als deze terecht is, zorgen wij ervoor dat deze bij de luchtvaartmaatschappij wordt ingediend zodat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt. Vlucht-Vertraagd.be helpt jou graag bij het claimen van jouw vergoeding! Je kunt jouw vlucht gratis en vrijblijvend checken in onze claimcalculator. Doe de check, dien je claim in en wij doen de rest!

Trustpilot