Kevin hackert gy L Atsnb95 U unsplash

Opzienbarende stap van Turkse luchtvaartmaatschappijen: Rusland wordt begunstigd boven EU en wat dit betekent voor reizigers

woensdag 17 mei 2023

Turkse luchtvaartmaatschappijen bereiden zich voor om hun vliegtuigen van Europese routes over te hevelen naar vluchten naar Rusland. Dit zou kunnen leiden tot minder vluchten naar Turkije voor EU-passagiers en mogelijke annuleringen van vluchten – wellicht al deze zomer – zeggen luchtvaartanalisten van Vlucht-Vertraagd.nl.

Mogelijke problemen voor Russische toeristen naar Turkije

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is Turkije uitgegroeid tot een van de toevluchtsoorden voor Russische toeristen. De route tussen Antalya (Turkije) en Moskou (Rusland) is de populairste vliegroute onder Russische toeristen sinds maart 2022.

Maar hoewel Turkije zijn goede relatie met de Russen probeert te behouden, zijn ze ook een belangrijke partner voor de Verenigde Staten – en de regering van Biden heeft er bij de Turken hard op aangedrongen om internationale beperkingen op vluchten naar Rusland na te leven. Vanaf maart 2023 hebben verschillende grote afhandelingsbedrijven van Turkse luchthavens hun diensten aan vliegtuigen van Russische en Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen stopgezet die in het Westen werden geproduceerd. Deze diensten omvatten onder andere het tanken en het laden en lossen van koffers.

Hoewel het verbod momenteel vooral betrekking heeft op Boeing-vliegtuigen, die in de Verenigde Staten worden vervaardigd, zal naar verwachting een vergelijkbaar verbod van de Europese Unie op het onderhoud van Airbus-vliegtuigen (gefabriceerd in Frankrijk) volgen.

Bovendien heeft Rusland onlangs de staatssteun voor zijn luchtvaartmaatschappijen verder verminderd, wat heeft geleid tot annulering van niet alleen buitenlandse maar ook binnenlandse routes.

Het gat vullen: Turkse luchtvaartmaatschappijen kijken naar de Russische markt

Dit nieuwe verbod maakt het voor Russische luchtvaartmaatschappijen een grotere uitdaging om naar Turkije te vliegen. Turkije moet snel handelen om dit probleem aan te pakken, aangezien toerisme uit Rusland aanzienlijk bijdraagt ​​aan de economie van het land – in het eerste kwartaal van 2023 kwam een ​​op de drie toeristen in Antalya uit Rusland.

Het idee is dat Turkse luchtvaartmaatschappijen meer gaan vliegen op routes vanuit Rusland en op elke vlucht meer toeristen meenemen. Eind april besloot Turkish Airlines om hun eerste volledig economy klasse Boeing 777 in te zetten op de route tussen Antalya en Moskou. Het is de eerste van de 777's van de luchtvaartmaatschappij die opnieuw is geconfigureerd om plaats te bieden aan 496 passagiers op één vlucht. Er zullen meer volledig economy klasse Boeings worden ingezet op andere routes naar Rusland, onder meer van Antalya naar St. Petersburg.

Corendon, een andere Turkse luchtvaartmaatschappij, streeft ook naar uitbreiding naar de Russische markt, ondanks het feit dat het ongeveer 6 miljoen euro aan achterstallige belastingen verschuldigd is aan de Duitse autoriteiten. De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels verschillende EU-routes gesloten.

Bovendien kwamen Rusland en Turkije overeen om het aantal vluchten tussen de twee landen te verhogen tot meer dan 1.300 per week. Na deze overeenkomst zullen naar verwachting 7 miljoen Russen Turkije bezoeken in 2023.

Wat betekent dit voor EU-passagiers?

Volgens luchtvaartanalisten van Vlucht-Vertraagd.nl zal de verschuiving van Turkse luchtvaartmaatschappijen naar Rusland waarschijnlijk leiden tot minder routes tussen EU-landen en Turkije.

De huidige problemen met de beschikbaarheid van vliegtuigen (deels als gevolg van problemen met de toeleveringsketen van Pratt & Whitney) betekenen dat luchtvaartmaatschappijen zorgvuldig moeten kiezen waar ze heen vliegen. Anders dreigen ze in hetzelfde schuitje te belanden als de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia, die onlangs tientallen vluchten abrupt moest annuleren vanwege een tekort aan vliegtuigen. Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder het Turkse Pegasus, overwegen om vliegtuigen te leasen van andere maatschappijen, maar ook deze mogelijkheden zijn beperkt.

Met het toegenomen aantal vluchten tussen Turkije en Rusland zullen Turkse luchtvaartmaatschappijen mogelijk enkele van hun EU-routes moeten opgeven. Dit kan leiden tot meerdere annuleringen van vluchten. Hoewel EU-toeristen die met Europese luchtvaartmaatschappijen vliegen, zich niet al te veel zorgen hoeven te maken, moeten degenen die hun vluchten hebben geboekt bij Turkish Airlines, Pegasus Airlines of Corendon op de hoogte blijven van nieuws uit Turkije.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 helpt het team van Vlucht-Vertraagd.nl passagiers om compensatie en betaalde ticketkosten te claimen bij vertraagde en geannuleerde vluchten. Ze hebben een juridisch team in negen landen, winnen 98% van de rechtszaken tegen luchtvaartmaatschappijen en werken uitsluitend op ‘no cure no pay’-basis.