Caleb woods R2l C Jw Gyq PQ unsplash

Plots overlijden co-piloot: passagier moet gecompenseerd worden

donderdag 11 mei 2023

Indien een vlucht geannuleerd wordt als gevolg van het onverwacht overlijden van een co-piloot ontslaat dat de luchtvaartmaatschappij niet van de verplichting om passagiers financieel te compenseren, zo oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag.

De hoogste rechtbank van Europa nam dit besluit omdat zij nogmaals wil benadrukken dat “de maatregelen die een luchtvaartmaatschappij dient te nemen met betrekking tot de planning van de bemanning van het vliegtuig en de werktijden van het personeel in geval van absentie, ziekte en overlijden tot de normale uitoefening van de activiteit van de luchtvaartmaatschappij valt”.

TAP Portugal

In een zaak tegen TAP Portugal boog het Europees Hof zich over een vlucht van Stuttgart naar Lissabon waarbij de co-piloot voor de betreffende vlucht plots overleed. Als gevolg hiervan meldde de bemanning zich ziek en werd de vlucht geannuleerd. Door de uitspraak staat nu vast dat dit geen buitengewone omstandigheid is en dat het de operationele verantwoordelijkheid is van de luchtvaartmaatschappij om de passagiers tijdig op hun bestemming te brengen of een tijdig alternatief te bieden.

Operationele verantwoordelijkheid

Een tragische gebeurtenis als het overlijden van een piloot vlak voor het uitvoeren van een vlucht komt gelukkig zelden voor. Het Europees Hof wil hier duidelijk een punt maken tot waar de verantwoordelijkheid gaat voor een luchtvaartmaatschappij, zegt Tom van Bokhoven directeur van Vlucht-Vertraagd.nl. Luchtvaartmaatschappijen voeren met enige regelmaat aan dat een vlucht vertraging heeft opgelopen of zelfs is geannuleerd als gevolg van problemen met hun crew. Rechters gingen hierin mee, hoewel Vlucht-Vertraagd.nl al lang in de rechtbank betoogde dat plotse ziekte of uitval van bemanning binnen de normale bedrijfsvoering valt.

Luchtvaartmaatschappijen moeten in hun planning rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Indien een vlucht geannuleerd wordt als gevolg van absentie, ziekte of zelfs een tragische situatie als een plots overlijden, dienen de rechten van passagiers gewaarborgd te blijven.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 helpt het team van Vlucht-Vertraagd.nl passagiers om compensatie en betaalde ticketkosten te claimen bij vertraagde en geannuleerde vluchten. Ze hebben een juridisch team in negen landen, winnen 98% van de rechtszaken tegen luchtvaartmaatschappijen en werken uitsluitend op ‘no cure no pay’-basis.