Pexels markus winkler 5738654

Staking Ryanair in Europa: nog meer vluchtverstoringen in toch al chaotische zomervakantie

maandag 20 juni 2022

Na de staking van de Italiaanse vakbond van Ryanair eerder in juni, hebben nu ook de Spaanse en Belgische vakbonden van de luchtvaartmaatschappij aangekondigd hun werk vanaf 24 juni neer te gaan leggen. Naar verwachting zal dit voorbeeld in de komende weken ook in Portugal, Italië en Frankrijk gevolgd worden. Dit zal grote gevolgen hebben voor vliegpassagiers in heel Europa, inclusief Nederland.

Stakingen Ryanair in Europa: wanneer en wat te verwachten?

De volgende Europese Ryanairstakingen worden eind juni verwacht:

  • De Spaanse vakbond van Ryanair heeft aangekondigd een week lang te gaan staken van 25 juni tot en met 2 juli. 
  • De Belgische vakbond van Ryanair zal gaan staken van 24 juni tot en met 26 juni.
  • We hebben nog geen informatie ontvangen van de Franse, Italiaanse en Portugese vakbonden van Ryanair, maar deze zijn wel in gesprek met de Spaanse bond om soortgelijke stakingen te organiseren deze zomer.

De staking van Ryanair in Italië begin juni, die slechts een dag duurde, veroorzaakte al problemen voor tientallen vluchten in heel Europa. Aangezien de stakingen in Spanje en België veel langer zullen duren, is de verwachting dat honderden vluchten vertraagd of geannuleerd zullen worden.

Waarom staakt Ryanair in Europa?

De stakingen van Ryanair zijn mogelijk pas het begin van een grotere golf van vele stakingen door heel Europa, zowel op vliegvelden als bij luchtvaartmaatschappijen.

De Ryanairstakingen worden deels ingegeven door de personeelstekorten waar vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen in heel Europa momenteel mee te kampen hebben. Medewerkers hebben dagelijks te maken met hoge werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden, wat hen er vaker toe drijft het werk neer te leggen.

Zo zal ook het personeel van Brussels Airlines gaan staken: van 23 juni tot en met 25 juni zullen ook zij het werk neerleggen in protest tegen slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en hoge werkdruk.

Vlucht vertraagd of geannuleerd als gevolg van de Europese stakingen van Ryanair: kan ik compensatie claimen?

Ondanks het stakingsbevel heeft Ryanair op dit moment nog geen annuleringen voor eind juni aangekondigd. Vluchten zullen hoogstwaarschijnlijk op het laatste moment geannuleerd worden, of vertraagd raken. De passagiers van deze vluchten hebben dan recht op compensatie en een ticket refund aangezien de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk gehouden kan worden voor deze vertragingen en annuleringen.

De afstand van jouw vertraagde of geannuleerde vlucht bepaalt de hoogte van het compensatiebedrag:

vluchtcompensatie

=> Meer informatie over jouw passagiersrechten in het geval van een vertraagde of geannuleerde vlucht 

Hoe claim ik mijn compensatie bij Ryanair

Claim nu online bij Vlucht-Vertraagd.nl!

Het invullen van alle benodigde informatie en het uploaden van documenten duurt slechts 5 minuten. Vervolgens kun je achterover zitten terwijl wij met de luchtvaartmaatschappij onderhandelen voor het (terug)krijgen van jouw geld.

Sinds 2010 hebben we al miljoenen passagiers wereldwijd geholpen met het verkrijgen van compensatie van luchtvaartmaatschappijen. We hebben juridische teams in 9 Europese landen en een slagingspercentage in de rechtbank van 98%.

Voor jouw gemak werken we op basis van ‘No cure, no pay’.


Handige links