Sam balye I Iy Xnhfo Z Ds unsplash

Vluchten rondom feestdagen in gevaar door personeelstekort

vrijdag 12 november 2021

Terwijl de luchtvaart zich herstelt na maandenlange vliegverboden, worstelen luchtvaartmaatschappijen met personeelstekorten. Volgens de analisten van Vlucht-vertraagd.nl kan dit een behoorlijke impact hebben op het aantal vertragingen en annuleringen rondom de feestdagen.

Tot dusver trof de crisis op de arbeidsmarkt de Verenigde Staten het meest. Ten eerste werd Southwest begin oktober getroffen door de personeelstekort crisis. Aan het einde van deze maand stuitte American Airlines op hetzelfde probleem. Maar ook Europese luchtvaartmaatschappijen beginnen soortgelijke problemen te voelen.

Amerikaanse maatschappijen als Southwest en American zijn al een tijdje bezig met het aannemen van personeel. Na vorig jaar duizenden werknemers te hebben ontslagen omdat hun vloot aan de grond stond, hebben de bedrijven weer mensen nodig - zowel voor beginnende functies als voor luchtvaart professionals, inclusief piloten. Dat veel Europese maatschappijen ook te doen hebben met een personeelstekort is geen geheim.


Je tot 6 jaar de tijd hebt om compensatie en/of restitutie te claimen bij de luchtvaartmaatschappij.

Check gratis of je in aanmerking komt met onze slimme Claim Calculator.

Check mijn vlucht


“Al sinds het begin van de Covid-19 uitbraak is dit al sterk terug te zien in de reactietijden van de luchtvaartmaatschappijen, zoals onder andere Lufthansa, Air France en Royal Air Maroc”, aldus Tom van Bokhoven, CEO van Vlucht-vertraagd.nl.

Het aannemen van zo'n groot aantal mensen is echter makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in de huidige competitieve markt. En in andere landen is de situatie niet veel anders. In het Verenigd Koninkrijk waren er bijvoorbeeld 1,1 miljoen vacatures tussen juli en september. Hier komen binnenkort nog eens ongeveer 3.000 British Airways vacatures bij, omdat de luchtvaartmaatschappij haar bemanning wil uitbreiden ter voorbereiding op de zomer van 2022.

airport staff shortage

Een ander probleem wat daarbij komt kijken is het niet-gevaccineerde deel van de bemanning. Onlangs werd Roemenië het eerste Europese land dat je alleen mag vliegen wanneer je als bemanning volledig gevaccineerd bent (bemanningsleden die niet zijn gevaccineerd maar onlangs zijn hersteld van Covid-19 mogen ook vliegen). Soortgelijke beperkingen zijn van toepassing op populaire reisbestemmingen zoals Thailand, Singapore en Canada.

Maar Covid-19 beperkingen zijn ook van invloed op degenen die zijn gevaccineerd. Onlangs moest Brussels Airlines vijf vluchten annuleren omdat bemanningsleden in quarantaine moesten nadat hun kinderen positief waren getest op het virus.

Wat betekenen personeelstekorten bij luchtvaartmaatschappijen voor passagiers?

Potentieel meer annuleringen en vertragingen van vluchten en minder vluchten om uit te kiezen, vooral tijdens de komende feestdagen. In de VS zijn er meer dan waarschijnlijk al vluchtverstoringen rond Thanksgiving, maar de rest van de wereld zal rond Kerstmis en Nieuwjaar de grootste impact ervaren. Historisch gezien is december altijd een maand met relatief veel vertragingen en annuleringen, maar deze kunnen dit jaar nog vaker voorkomen, aangezien de luchtvaartmaatschappijen worstelen met personeelstekorten en tegelijkertijd proberen pre-Covid-19 routes te heropenen.

“De afgelopen jaren is ongeveer 1% van de december vluchten geannuleerd en rond de 29% vertraagd met minstens 15 minuten. Naar schatting zullen deze december ruim een miljoen Europese passagiers hinder ondervinden van een langdurige vertraging van 3 uur of meer of een annulering en zullen daarom recht hebben op een financiële compensatie. Volgens onze inschatting zal de situatie dit jaar waarschijnlijk nog erger zijn voornamelijk vanwege het tekort aan personeel. Passagiers zouden bereid moeten zijn om meer tijd dan normaal op de luchthavens door te brengen”, zegt Tom van Bokhoven.

Intercontinentale vluchten kunnen vooral problematisch zijn. Terwijl de Verenigde Staten sinds 8 november de grenzen weer heeft geopend, keren slechts enkele routes tussen de VS en Europa terug. Luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en de nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways plannen meer vluchten en routes naar de VS, maar deze zullen in het voorjaar en de zomer van 2022 van start gaan.

“Hoewel er duidelijk sprake is van een herstel trend in de luchtvaartsector, kregen luchtvaartmaatschappijen nieuwe problemen die hun groei afremmen. Helaas voor passagiers kan dit rechtstreeks van invloed zijn op hun reisplannen, vooral in drukke seizoenen zoals Kerstmis", voegde van Bokhoven eraan toe.

Wat kunnen passagiers doen bij een verstoorde vlucht tijdens de feestdagen?

In het VK en Europa garanderen de geldende regelgeving het recht op zowel vlucht compensatie als restitutie.

  1. Als je vlucht door een fout van de luchtvaartmaatschappij met ten minste 3 uur vertraging oploopt, heb je recht op een compensatie van maximaal €600.

  2. Als je vlucht is geannuleerd en je geen alternatieve vlucht neemt die door de luchtvaartmaatschappij wordt aangeboden, kun je aanspraak maken op een volledige terugbetaling — accepteer geen vouchers!
    En als je vlucht minder dan 14 dagen voor vertrek wordt geannuleerd, kom je mogelijk ook in aanmerking voor compensatie.

De volgende regels zijn van toepassing op alle vluchten binnen de EU en vluchten tussen het VK en de EU.

Hoe zit het met vluchten naar niet-EU-landen, zoals de Verenigde Staten? Als je met een Britse of Europese luchtvaartmaatschappij vliegt, zijn zowel je inkomende als uitgaande vluchten beschermd volgens de VK/EU-regelgeving. Als je met een niet-Europese luchtvaartmaatschappij vliegt, is alleen je vlucht vanuit de EU gedekt.

=> Claim je vlucht compensatie en restitutie

=> Meer informatie over de rechten van vliegtuigpassagiers

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 helpen we bij Vlucht-Vertraagd.nl passagiers bij het claimen van compensatie en restituties. We hebben juridische teams in 9 landen, hebben 98% van de rechtszaken tegen luchtvaartmaatschappijen gewonnen, en — voor het gemak van passagiers — uitsluitend werken op basis van 'no cure, no pay.