Francois genon Ivl V Dlt9hg unsplash

Uitbreiding van de rechten van vliegtuigpassagiers in België

woensdag 29 september 2021

Dankzij de nieuwe uitspraak van het Belgische Hof van Cassatie kunnen Belgische reizigers nu langer vechten voor hun geannuleerde of vertraagde vlucht compensatie.

In 2004 heeft de Europese Unie Verordening 261/2004 in het leven geroepen, ook wel bekend als de vlucht compensatieregeling. Hiermee kunnen vliegtuigpassagiers aanspraak maken op compensatie voor vertraagde en geannuleerde vluchten - als de vlucht minimaal 3 uur is vertraagd of minder dan 14 dagen van tevoren is geannuleerd.

Hoewel deze wet van toepassing is op alle landen binnen de EU (en ook is aangepast in de Britse post-Brexit-wet), is het aan het land om te kiezen hoeveel tijd de passagiers hebben om de compensatie te claimen. Als een passagier bijvoorbeeld van of naar Frankrijk vliegt, of vanuit de EU vliegt met een Franse luchtvaartmaatschappij, heeft een passagier tot 5 jaar de tijd om een ​​dergelijke claim in te dienen. De meeste andere landen hebben echter korter de tijd.

Een van de strengste gevallen was tot voor kort België. Daar hadden passagiers slechts een jaar om de schadevergoeding te claimen. Als de luchtvaartmaatschappij de claim niet binnen een jaar na de oorspronkelijke vertrekdatum heeft beantwoord of zeer laat negatief heeft gereageerd, heeft de passagier zijn kans op compensatie verloren.

Daar komt nu verandering in, dankzij de recente uitspraak van het Belgische Hof van Cassatie, het hoogste gerechtshof van het land. Volgens het rapport wordt het niet betalen van de compensatie door een luchtvaartmaatschappij nu als een strafbaar feit beschouwd, waardoor de verjaringstermijn wordt verlengd tot 5 jaar. Dit betekent dat, hoewel Belgische reizigers nog maar een jaar hebben om een ​​claim voor vlucht compensatie in te dienen, ze nu tot 5 jaar voor hun rechten kunnen vechten - in het geval de luchtvaartmaatschappij niet op tijd reageert of negatief reageert.


Heeft u hulp nodig bij het claimen van vlucht compensatie? Bij Vlucht-vertraagd.nl hebben we juridische teams in 9 landen, wat betekent dat we kunnen vechten voor uw rechten als vliegtuigpassagier, waar u ook gevestigd bent.

Controleer binnen een minuut of u in aanmerking komt voor vlucht compensatie met behulp van onze gratis, gebruiksvriendelijke Claimcalculator.

Check mijn vlucht