De impact van COVID-19 op stedentrips

dinsdag 14 september 2021

Een enquête onder 20.000 stedentrip fans suggereert een significante verandering in hun reisgewoonten.

Volgens het onderzoek van een Nederlandse uitgever van stadsgidsen — time to momo — nemen stedentrip reizigers nu liever de auto (69%) of zelfs de trein (18%), in plaats van het vliegtuig (13%). Dit kan worden beïnvloed door meerdere factoren, waaronder de huidige onzekerheid van vluchten: passagiers zijn eraan gewend dat de vluchten worden geannuleerd en krijgen vouchers in plaats van een geldelijke terugbetaling. Dit laatste gebeurt ondanks de EU-wetgeving die de luchtvaartmaatschappijen verplicht om de volledige prijs van een geannuleerde vlucht terug te betalen.

Top Bestemmingen voor stedentrips in 2021

De overstap naar de auto heeft ook grote invloed op de reisbestemmingen van de liefhebbers van stedentrips. Londen, New York, Praag en Barcelona staan ​​niet meer in de top 10. In plaats daarvan hebben steden als Berlijn en Parijs, goed bereikbaar vanuit Nederland met de auto, de top 2 van de lijst ingenomen. Zelfs wanneer de reizigers besluiten het vliegtuig te nemen, kiezen ze in de eerste plaats een EU-bestemming — alle huidige top 10 bestemmingen voor stedentrips liggen binnen de EU-grenzen, zoals hieronder weergegeven.

  1. Berlijn (voorheen 4e)
  2. Parijs (voorheen 5e)
  3. Wenen (voorheen 8e)
  4. Valencia (voorheen 1e)
  5. Rome (voorheen 6e)
  6. Porto (nieuw op de lijst)
  7. Stockholm (nieuw op de lijst)
  8. Kopenhagen (nieuw op de lijst)
  9. Lissabon (voorheen 3e)
  10. Sevilla (nieuw op de lijst)

Meer planning en bewustwording

Het rapport benadrukte ook het belang van het plannen van stedentrips in pandemische tijden. Meer dan 75% van de respondenten zei dat ze hun stedentrip bestemming zorgvuldig uitkiezen en hun reis ver van tevoren plannen. Denk hierbij aan het vooraf reserveren van tickets voor musea en andere attracties en het zorgvuldig doornemen van de lokale corona regels.

Reizigers verblijven ook liever in een hotelkamer (44%) dan in een appartement (28%). Zoals René Bego, oprichter van time to momo, suggereert, kan dit deels worden veroorzaakt door de garantie van regelmatige schoonmaak bij hotels, wat vooral cruciaal is in het COVID-tijdperk.

Wist je dat u mogelijk recht hebt op een restitutie en/of een compensatie voor een vertraagde vlucht? Dit kan zelfs tot 2 jaar na de oorspronkelijke vluchtdatum!

Controleer of u in aanmerking komt met onze claimcalculator.