Airport c Jan Vašek Pixabay 1300 jpg

Doorbraak passagiersrechten, Europees Hof oordeelt dat passagiers recht hebben op compensatie bij staking personeel luchtvaartmaatschappij

dinsdag 23 maart 2021

Op 23 maart 2021 heeft het Europese Hof een belangrijke uitspraak gedaan dat een personeels staking niet gezien mag worden als een buitengewone omstandigheid. Dit betekent dat passagiers gewoon recht hebben op een compensatie tot €600 per persoon wanneer de vlucht wordt geannuleerd of een langdurige vertraging oploopt door de staking. 

De uitspraak stelt dat acties als een staking, die geïnitieerd worden door een vakbond, tot de normale gang van zaken van een luchtvaartmaatschappij behoren en dus niet gezien mogen worden als een buitengewone omstandigheid.

Het Europees Hof wijst erop dat een luchtvaartmaatschappij zich mag beroepen op een buitengewone omstandigheid wanneer er een twee voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste dat ze inherent moeten zijn aan de 'normale' uitoefening van de dagelijkse activiteiten van de luchtvaartmaatschappij. Ten tweede moeten ze ook buiten de feitelijke controle van de luchtvaartmaatschappij vallen. 

Lees hier meer over je rechten bij stakingen in de luchtvaart.

Air travel 2021 covid-19 coronavirus flight cancellation refund