Vliegbelasting per 1 januari 2021: wat betekent dit voor jou als passagier?

woensdag 23 december 2020

In veel Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Zweden, wordt het al langer gehanteerd: vliegbelasting. Per 1 januari 2021 zal dit ook voor passagiers vanuit Nederland worden ingevoerd. Hoe hoog is dit bedrag en waarom moet je dit als passagier betalen? Vlucht-Vertraagd.nl legt het je uit.

Ben je van plan om in het nieuwe jaar met het vliegtuig te reizen? Dan zul je vliegbelasting over je ticket moeten betalen. Passagiers die vóór 1 januari 2021 een ticket hebben geboekt, krijgen een naheffing.

Wat is vliegbelasting?

De vliegbelasting wordt ook wel vliegtaks genoemd. Het is een bedrag dat per persoon in rekening zal worden gebracht door de luchtvaartmaatschappij, die dit op haar beurt weer afdraagt aan de overheid. Deze vorm van belasting geldt enkel voor passagiersvluchten.

Waarom moet ik vliegbelasting betalen?

De voornaamste reden dat de vliegtaks wordt ingevoerd is om de luchtvaart te verduurzamen. Momenteel wordt vliegen niet belast met enige vorm van belasting, al zorgt dit natuurlijk wel voor een grote CO2-uitstoot. De belasting wordt dan ook ingevoerd om mensen te stimuleren om een milieubewustere keuze te maken.

De inkomsten vanuit de vliegbelasting worden geschat op een bedrag van 200 miljoen euro op jaarbasis. Dit bedrag zal worden gebruikt om onder andere de internationale klimaatdoelstellingen te behalen. Deze berekening is gebaseerd op data van voor de coronacrisis en kan wegens de uitbraak van het virus een stuk lager uitvallen.

Hoe hoog is de vliegbelasting in 2021?

De vliegbelasting bedraagt €7,45 per persoon. Vanaf 1 januari 2021 moet iedereen die vanaf dat moment met een vliegtuig vertrekt vanaf een luchthaven in Nederland, deze belasting betalen.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie of een terugbetaling van ticketkosten.

➜ Check mijn vlucht


Wat onze klanten over ons zeggen: